In IJsland bezienswaardigheden bezoeken? Dit zijn de top 10 hoogtepunten!

Ontdek de top 10 bezienswaardigheden in IJsland!

Een gevarieerd landschap waar vuur en ijs samenkomen: dat is waar IJsland bekend om staat. Van eeuwenoude vulkanen tot watervallen, geisers en het spotten van walvissen. IJsland is dé bestemming als je op zoek bent naar een outdoor vakantie met veel actie en avontuur. Boek je rondreis door IJsland bij noSun en ontdek samen met je groepsgenoten dit prachtige vakantieland. Verdiep je in de vele hoogtepunten van IJsland, maak een lijst van activiteiten die je graag wilt ondernemen en doe inspiratie op in dit blogartikel. Wij hebben de top 10 bezienswaardigheden in IJsland voor je op een rij gezet! Benieuwd welke hoogtepunten je absoluut niet mag missen? Wij delen graag onze favoriete tips in IJsland met je.

Bekijk onze reizen naar IJsland

1. Vulkanen

IJsland wordt ook wel het land van de vulkanen genoemd. Je vindt er namelijk zo’n 130 vulkanen waarvan er nog ongeveer 30 actief zijn. De bekendste vulkanen in IJsland zijn de Hekla (in het zuiden) en Krafla (in het noorden). De Hekla vulkaan heeft een hoogte van 1488 meter en is de meest actieve vulkaan van het land. Krafla daarentegen is “slechts” 818 meter hoog, maar is daarmee wel de meest bezochte vulkaan in het noorden van IJsland. Tijdens een rondreis in IJsland kan een tocht langs deze indrukwekkende vulkanen niet ontbreken!

Ijsland land van de vulkanen

2. De Golden Circle

De Golden Circle is een autoroute van zo’n 300 km die je meeneemt langs drie populaire hoogtepunten in IJsland: Geysir, Gullfoss en Thingvellir. De route start dichtbij de hoofdstad van IJsland (Reykjavik) en is daarom voor velen een aantrekkelijke activiteit om hun reis mee te starten. Daarnaast is de Golden Circle route helemaal naar wens in te vullen. Zo kun je op ieder gewenst moment een tussenstop maken of een stukje afwijken van de route. Het landschap van IJsland heeft zoveel moois te bieden, dat de kans groot is dat je onderweg nog veel meer bezienswaardigheden tegenkomt die het bezoeken waard zijn.

3. Warmwaterbronnen

Warmwaterbronnen zijn natuurverschijnselen die zijn ontstaan als gevolg van vulkanische activiteiten. Een meer of beek op IJsland kan daardoor met gemak een watertemperatuur van 35 graden behalen. Wanneer je een rondreis maakt door IJsland kan een bezoek aan een warmwaterbron niet ontbreken. En dat geldt ook wanneer je IJsland bezoekt omdat je liever geen luier vakantie wilt. Want ook als je voorkeur uitgaat naar een vakantie met actie en avontuur is het bezoeken van een warmwaterbron een absolute must!

Secret Lagoon

De Secret Lagoon (Gamla Laugin) is onder toeristen dé populairste natuurlijke warmwaterbron. Met een temperatuur rond de 38 á 40 graden Celsius gedurende het hele jaar door, is het heerlijk om hierin te dobberen. De hotspring is een een basic warmwaterbron waar de charme van de natuur centraal staat. Dit is ook direct de voornaamste reden waarom juist deze warmwaterbron zo gewaardeerd wordt onder de toeristen.

Warm water bronnen ontdekken met noSun

4. Blue Lagoon

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is de Blue Lagoon geen natuurlijke warmwaterbron. Wel wordt het effect van een natuurlijke warmwaterbron nagebootst want het is absoluut een magische beleving om hier een duik in het water te nemen. De Blue Lagoon spa is aangelegd door de IJslanders zelf, maar dat maakt het niet minder indrukwekkend dan een natuurlijke warmwaterbron. The Blue Lagoon staat bij menig reisliefhebber op de bucketlist, en dat is natuurlijk niet zonder goede reden. Het water in de spa heeft een prachtige blauwe (en soms groene) kleur en ook de verdere aankleding, de omgeving en het uitzicht vormen een prachtig plaatje. Dat moet je gewoon met eigen ogen zien!

5. Þingvellir Nationaal Park

Nationaal park Þingvellir (Thingvellir) is één van de drie nationale parken die IJsland rijk is. Het is een veelbezocht park dat zich bevindt in het westen van IJsland. Het gebied leent zich uitstekend voor een stevige wandeltocht waarbij je onderweg tal van prachtige uitkijkpunten tegenkomt. Ben je van plan om de Golden Circle route te rijden? Dan kom je tijdens je tocht langs dit nationale park!

Ontdek prachtig IJsland met noSun

Bekijk onze reizen naar IJsland

6. Gletsjers

Maar liefst 11% van IJsland is bedekt met gletsjers. De Vatnajökull gletsjer is met een oppervlakte van circa 8100 km² de grootste gletsjer van IJsland en de op twee na grootste gletsjer ter wereld. Wanneer je de highlights in IJsland wilt bezoeken mag deze gletsjer absoluut niet ontbreken, je kijkt gegarandeerd je ogen uit! Hetzelfde geldt voor de vele andere gletsjers die je verspreid over IJsland vindt. Waar in IJsland je je ook bevindt, er is op korte afstand altijd een prachtige gletsjer te vinden.

7. Geisers en watervallen

We hebben het zojuist al kort gehad over de warmwaterbronnen in IJsland, maar daarnaast zijn er nog veel meer bezienswaardigheden waarbij water centraal staat. Zo staat het land ook bekend om de geisers en watervallen. Wanneer je de Golden Circle route volgt kom je al langs twee hoogtepunten in IJsland: de Geysir geiser en de Gullfoss waterval. Maar daarnaast vind je verspreid over IJsland nog veel meer geisers en watervallen die zeker het bezoeken waard zijn.

8. Walvissen spotten

In het water rondom IJsland vind je tal van verschillende waterdieren. Denk hierbij aan vinvissen, potvissen, dolfijnen, orka’s maar ook walvissen! Een walvissen excursie mag dan ook niet ontbreken tijdens je rondreis door IJsland. Deze prachtige dieren worden ook wel de reuzen van de zee genoemd vanwege hun grote formaat. Heb je altijd al de droom gehad om een keer in het echt walvissen te spotten? Dan is IJsland dé bestemming voor jou. Een walvissen excursie is namelijk een activiteit die absoluut op je to do lijst moet staan wanneer je een bezoek brengt aan IJsland.

walvisstaart bezienswaardigheid ijsland

9. Wintersport

IJsland is waarschijnlijk niet de eerste bestemming waar je aan denkt bij wintersport. Maar toch kun je in IJsland je hart ophalen als je wilt skiën of snowboarden. Daarnaast kun je ook een tocht maken op een sneeuwscooter als dat meer je voorkeur heeft. Combineer deze sportieve activiteiten met het ontdekken van IJsland en je kijkt gegarandeerd je ogen uit in de prachtige omgeving. Het landschap van IJsland is zo uniek dat je nooit raakt uitgekeken. Je blijft steeds weer nieuwe dingen ontdekken.

10. Het Noorderlicht

Tot slot is je bezoek aan IJsland natuurlijk niet compleet zonder het Noorderlicht te zien. Sterker nog, dit is voor velen dé reden om naar dit land af te reizen. Het Noorderlicht is een adembenemend mooi natuurverschijnsel dat bij velen hoog op de bucketlist staat. Aangezien het Noorderlicht alleen ten noorden van de Poolcirkel is waar te nemen, is IJsland één van de weinige landen waar je kans maakt om dit bijzondere natuurverschijnsel te kunnen zien. Kortom: tijdens een rondreis door IJsland mag het spotten van het Noorderlicht absoluut niet ontbreken.

Bekijk onze reizen naar IJsland