Groepsreis IJsland online boeken | noSun.nl Groepsreizen

IJsland

  • Bestemming:
  • Duur: 15 dagen
  • Volgend vertrek: 24-07-2018 / 09-08-2018
  • Leeftijdscategorie: 40 tot en met 59 jaar

  Van de ijsvlaktes op de gletsjers tot het wilde water in de raftrivieren, super veel uitdagingen voor een avontuurlijke groepsreis IJsland!

  Bekijk reis
  • Bestemming:
  • Duur: 8 dagen
  • Volgend vertrek: 09-02-2019 / 16-02-2019 / 23-02-2019
  • Leeftijdscategorie: 20 tot en met 45 jaar

  Een winter vakantie in IJsland? Wat kan ik mij daar bij voorstellen? We zullen een tip van de sluier oplichten: we gaan op pad met een sneeuwscooter waarbij we pauzeren in een heuse iglo! Skiën op een waanzinnige locatie met uitzicht op één van de mooiste IJslandse fjorden, met een gave Snowcat de bergen in en brengen we een bezoek aan een natuurlijk verwarmde pool aan zee. Midden in een sneeuwlandschap, kleren uit en plons! Als je daar niet helemaal relaxed uit komt...

  Bekijk reis
  • Bestemming:
  • Duur: 15 dagen
  • Volgend vertrek: 23-06-2018
  • Leeftijdscategorie: 20 tot en met 45 jaar

  Ga met noSun mee op ontdekkingstocht naar de Faeröer eilanden en de Zuidkust van IJsland! Ervaar het woeste, maar tegelijkertijd prachtige landschap van IJsland in combinatie met een 3 daags bezoek aan Tórshavn en de Faeröer eilanden. Je keert gegarandeerd met een rugzak vol verhalen huiswaarts na afloop van deze bijzondere groepsreis!

  Bekijk reis
  • Bestemming:
  • Duur: 15 dagen
  • Volgend vertrek: 01-07-2018 / 08-07-2018 / 17-07-2018
  • Leeftijdscategorie: 20 tot en met 45 jaar
  • Gegarandeerd vertrek

  Van de ijsvlaktes op de gletsjers tot het wilde water in de raftrivieren, super veel uitdagingen voor een avontuurlijke groepsreis IJsland!

  Bekijk reis

Informatie over IJsland

Inleiding

Ontdek het prachtige IJsland!

Kom IJsland ontdekken, het land van vuur en ijs! Door de vulkanische activiteit groeit het 103.000 km2 grote IJsland nog elk jaar. Het is er nog lang niet zo koud als de naam doet denken, door de warme Golfstroom heeft IJsland het hele jaar door gematigde temperaturen. Dus laat de kou je niet weerhouden om van de prachtige natuurverschijnselen te genieten!

Het land biedt naast vulkanen, lavavelden, gletsjers, rivieren en watervallen ook een divers aantal vogels. Dit is ook de reden waarom IJsland weleens het vogelland wordt genoemd. De opvallendste vogel is de papegaaiduiker, dit is overigens ook het symbool geworden van IJsland. Naast fantastische wandelingen en excursies zijn er ook genoeg gelegenheden om te ontspannen, er bevinden zich verschillende warme beken of warme bronnen waar in kan worden gezwommen.

Singlereizen naar IJsland? IJsland is prachtig, maar kan ook ruig zijn en onvoorspelbaar wat het weer betreft. Er zijn die-hards die dat in hun eentje willen trotseren, maar veel reizigers die alleen naar IJsland gaan zoeken zo nu en dan toch de gezelligheid en de ‘warmte’ van een groep op; heel begrijpelijk! Onze singlereizen naar IJsland zijn perfect voor singles en alleenreizenden. Ontdek het land op een actieve manier, samen met anderen!

Bereikbaarheid

In IJsland heb je op veel plaatsen bereik met je mobiele telefoon, met name in de bewoonde gebieden. In het binnenland werkt het meestal niet, maar het is zeker de moeite waard om een mobiel mee te nemen. Als je vanuit IJsland met een vaste telefoon naar Nederland wilt bellen, dan toets je 0031 in, gevolgd door het netnummer zonder eerste 0 en dan de rest van het telefoonnummer. Als je vanuit Nederland naar IJsland wilt bellen moet je eerst 00 354 in toetsen. Verder is er op de meeste openbare plekken wel gratis WIFI te krijgen.

Beste reistijd

Welke reistijd het meest geschikt is hangt af van de plannen die je hebt. Van eind juni tot begin september is de zomer van IJsland, met lange dagen en korte nachten. Eind juni en begin juli zijn er zelfs helemaal geen nachten. De wegen in het binnenland zijn alleen begaanbaar van eind juli tot en met augustus. Gedurende de hele zomer is het mogelijk om walvisexcursies te maken. In de zomerperiode is het ook het drukst, hierdoor zijn de prijzen ook hoger dan in het voor- en najaar. Na het toeristenseizoen, is het weer nog goed, maar kan er al wel wat sneeuw vallen. Vanaf mei en juni begint de overgang naar de zomer, hier is het weer nog heel wisselvallig, dan kunnen er sneeuwstormen enkele dagen aanhouden, maar het kan dan ook een paar dagen heerlijk zonnig zijn.

Cultuur

Veel IJslandse gerechten bevatten vis en lamsvlees. Vis wordt gerookt, gedroogd, gekookt of gebakken met kaas en zure room. Populaire vissoorten zijn schelvis, schol, zalm, forel, garnalen en kabeljauw. Lamsvlees wordt geroosterd of gerookt gegeten. De nationale specialiteit is hangikjöt, een gerecht van gerookt en gekookt lamsvlees. Dergelijke gerechten worden doorgaans geserveerd met heerlijke in de schil gekookte aardappeltjes.
Populaire zuivelgerechten zijn skyr, een yoghurt van afgeroomde melk geserveerd met room en bosbessen en súrmjólk, een magere yoghurt met bruine suiker. Yoghurt wordt in IJsland vaak als ontbijt genomen samen met ontbijtgranen, brood, kaas of vlees en haring.

Als toetje zijn de pannekoeken met slagroom en rabarberjam favoriet. Proberen tijdens je singlereis?

Wat heel belangrijk is voor de IJslanders is sport. Ze hebben een passie voor zwemmen,in IJsland bestaan veel openlucht zwembaden met een watertemperatuur van 27 graden Celsius. Een van de grootste golfbanen ter wereld is te vinden in Reykjavik. Andere sporten die in IJsland graag worden gespeeld zijn: voetbal, golf en wintersport. Maar het belangrijkste sportmoment is toch de IJslandse marathon.

Daglicht

Over het hele jaar gerekend heeft IJsland net zoveel daglicht als Nederland. In de maanden november tot en met februari zijn de dagen in IJsland wel korter. Het wordt in de ochtend laat licht en de zon gaat iets eerder onder dan Nederland. In maart, april en oktober zijn de dagen even lang en van mei tot en met september zijn de dagen in IJsland veel langer.

Elektriciteit

In IJsland is het voltage hetzelfde als in Nederland, namelijk 220 volt, 50 Hz. De stopcontacten zijn ook hetzelfde als in Nederland, type F. Je hebt in IJsland dan ook geen verloopstekker nodig.

Feestdagen

1 januari
Nieuwjaarsdag

6 januari
Driekoningen

Derde donderdag van april
Dag van de zomer

1 mei
Dag van de arbeid

17 juni
Onafhankelijkheidsdag
Nationale dag. Viering van de onafhankelijkheid van Denemarken sinds 1944. Nationale Feestdag, herdenking van de vestiging van de Republiek IJsland.

6 augustus
Dag van de Handel (verslunarmannahelgi)

25 en 26 december
Kerstmis

31 december
Oudjaarsavond

Flora en fauna

Flora
Er bestaan in IJsland geen echte bossen, het land bestaat grotendeels uit woestijnen van zand en grind, lavavelden, rotsen en gletsjers. Het land bevat een groot aantal watervallen, één van de meest bezochte watervallen is de waterval van Goðafoss. Op het eiland groeien een paar soorten planten die zo kwetsbaar zijn dat als er een voertuig door dat gebied rijdt het uitzonderlijk veel schade aan kan richten. Vooral moerasgebieden, mosgronden en vochtige gebieden zijn hier gevoelig voor.

Fauna
IJsland is met 300 soorten vogels die hier leven een werkelijk paradijs voor liefhebbers van vogels. Dit komt omdat de vogels in grote hoeveelheden in IJsland verblijven. In de meren zijn vooral veel soorten eenden, ganzen en zwanen te vinden. Langs de kust bouwen veel vogels hun nest die van de zee leven. Hier bevinden zich de grootste vogelkliffen van Europa. De meest opvallende vogel van IJsland is de papegaaiduiker, deze is uitgegroeid tot een symbool voor IJsland. De andere vogels die hier voorkomen zijn de ijsduiker, alk, giervalk, drieteenmeeuw, kuifeend, graspieper, zeearend, Alpensneeuwhoen en harlekijkneend.
Naast het groot aanbod aan vogels komen er ook poolvossen, nertsen rendieren, schapen, paarden, kariboes en konijnen voor in de natuur van IJsland. Door het klimaat van het land zijn er veel dieren die hier niet voorkomen zoals slangen, hagedissen en vleermuizen. Wel zijn er bijen, wespen, spinnen en muggen.

Het komt overigens wel heel af en toe voor dat er met het drijfijs vanuit Groenland een ijsbeer aanstrandt, deze zijn door het gevaar niet gewenst op IJsland en daardoor is het toegestaan om ze dood te schieten.

Geldzaken

De munteenheid in IJsland is de IJslandse kroon. Zoals in veel landen, heeft ook in IJsland de Centrale Bank (Seðlabanki Íslands) het alleenrecht om geld uit te geven. De IJslandse munten worden door de Royal Mint te Londen geslagen.

1 Euro = 165,2 ISK
Er zijn munten van 100, 50, 10, 5 en 1 kroon. 1 kroon was tot voor kort onderverdeeld in 100 aurar (e.v. eyrir). Er waren muntjes van 50, 10 en 5 aurar, maar deze zijn nu geen wettig betaalmiddel meer.

Naast muntgeld zijn er briefjes van 5000, 2000, 1000, 500, 100, 50 en 10 kronen. De briefjes van 10, 50 en 100 kronen worden al een hele tijd niet meer gedrukt (ze zijn vervangen door munten), maar ze zijn nog wel een wettelijk betaalmiddel.

Geografie

1000 km ten westen van Noorwegen bevindt het eiland IJsland zich in de Noord-Atlantische Oceaan. IJsland is bijna 3 keer zo groot als Nederland, maar 80% van het land is onbewoonbaar en is hiermee het meest dunbevolkte land.
Hierdoor wonen de 270.000 bewoners het meeste langs de kust.

IJsland is ondanks de naam, niet bedekt met een laag ijs. Het land is grotendeels vulkanisch met actieve vulkanen die gemiddeld elke 5 jaar voor een uitbarsting zorgen. 10% van het land is bedekt met gletsjers.

Gezondheid

Mocht er tijdens je actieve groepsreis iets gebeuren en heb je medische hulp nodig, dan kun je je hier beter vooraf op voorbereiden. Het beste is om via je ziektekostenverzekeraar te informeren naar de mogelijkheden. Via noSun is het ook mogelijk om reisverzekeringen af te sluiten voor gedurende de reis.

Apotheken zijn net zoals Nederland op de reguliere tijden open. In een aantal steden bestaan er wachtapotheken die ook ‘ s nachts beschikbaar zijn voor noodgevallen.

Stel dat je iets is overkomen tijdens de reis dat een bezoek aan het ziekenhuis nodig maakt, vergeet dan niet je identiteitsbewijs en reisverzekeringspapieren mee te nemen. Wanneer het niet mogelijk is om het ziekenhuis te bereiken, bel dan 112.

Infrastructuur

In totaal heeft IJsland 99 luchthavens, hiervan zijn er 5 met een verharde start- en landingsbaan. Er zijn geen spoorwegen aanwezig. Het totale wegennet is 13.028 km lang, waarvan er 4241 km verhard is en 8787 km niet verhard. Tijdens deze singlereis rijden we de hoofdweg (met de mooie naam ‘de 1’) helemaal rond. Je ziet ook onderweg ontzettend veel van het land!

Kleding

In welk seizoen van het jaar je reist naar IJsland, warme en waterbestendige kleding is altijd gewenst. Het weer in IJsland is zeer wisselvallig en kan op ieder moment veranderen. In de zomer is dunne kleding vaak genoeg, maar in de winter is het slim om te werken met verschillende lagen zodat je ze makkelijk aan en uit kunt doen. In de zomer moet je ook je zwemkleding niet vergeten, want IJsland heeft een groot aantal geothermische verwarmde baden met een gemiddelde temperatuur van 26 graden Celsius.

Klimaat

In IJsland bestaat het gezegde ”Als het weer niet bevalt, wacht je maar vijf minuten” deze is misschien overdreven, maar het weer op IJsland is erg wispelturig. Vaak maak je op een dag totaal verschillende weersomstandigheden mee. Ondanks de noordelijke ligging, vlak onder de poolcirkel, heeft IJsland een redelijk mild klimaat. ‘s Zomers is de gemiddelde temperatuur in de kuststrook zo’n 12 graden (in het binnenland is het meestal iets kouder; er kán zelfs nachtvorst voorkomen) en de gemiddelde temperatuur in Reykjavík in januari ligt rond het vriespunt.

Muggen

Door het ontbreken van flora en de wisselende weersomstandigheden komen er niet veel insecten voor in IJsland. In Waterrijke gebieden met veel begroeiing kun je wel last hebben van muggen. In de buurt van Myvatn, ook het muggenmeer genoemd, heb je het meeste last van muggen. Door je goed in te smeren met een insectenwerend middel bescherm je jezelf voldoende. De muggen houden alleen niet van harde wind, dus zullen ze de beschutting alleen verlaten bij zacht weer.

Natuur

Het IJslandse landschap is open en heeft weinig bebossing. Dat komt door de vele vulkanen die op IJsland aanwezig zijn. Als de vulkanen uitbarsten, worden alle planten die op de aarde stonden gedood. Door het koude klimaat kunnen veel boomsoorten het niet overleven in IJsland. Daarnaast leidt het land aan erosie doordat de bewoners veel bomen hebben gekapt. Kenmerken van het landschap is dat het buiten gebaande paden vooral hard en onvergeeflijk is, hierdoor verbergt de schoonheid van de natuur soms de gevaren.

Het land is minder dan 20% bedekt met bossen en andere planten. De weinige bomen die er groeien zijn berken en wilgen. De rest van het land bestaat uit onvruchtbare grond en bergen. 12% van IJsland wordt bedekt door gletsjers en 11% uit wildernis en lava. Rivieren en watervallen zijn er in overvloed en zorgen voor energie. Behalve energie uit waterkracht worden 90% van de huizen en kassen verwarmd door hete bronnen. De grootste ijskap en het grootste lavaveld ter wereld liggen allebei in IJsland.

Reisdocumenten

Nederlanders met een geldig paspoort of identiteitskaart hebben voor een toeristisch bezoek aan IJsland geen visum nodig. Wanneer je met je eigen auto of motor op vakantie naar IJsland gaat, heb je een rijbewijs, kentekenbewijs en verzekeringsbewijs van het voertuig nodig. In bepaalde gevallen kan er naar het eigendomsbewijs van het voertuig worden gevraagd.

Taal

De taal die ze spreken op IJsland is IJslands, dit is een moeilijke taal. Gelukkig kun je je met Engels op veel plaatsen goed redden. Er zijn verder geen dialecten op IJsland, maar wel een aantal uitspraakverschillen: er zijn kleine verschillen tussen het zogenaamde norðlesnka in Noord-IJsland en het sunnlenska in Zuid-IJsland.

In Noord-IJsland worden de letters p, t en k ‘harder’ uitgesproken dan in het zuiden, meer zoals de Engelsen dat doen. In Zuid-IJsland worden genoemde letters ‘zachter’ uitgesproken: de p klinkt bijna als een b, de t als een d en de k als een g.

Tijdsverschil

IJsland valt in tijdzone UTC +0. Tijdens onze zomertijd is het in IJsland 2 uur vroeger. Tijdens onze wintertijd is het in IJsland 1 uur vroeger.

Bekend van


Simple Share Buttons
Simple Share Buttons