Door: Martijn

IJsland: het land van vuur en ijs, groene heuvels met wonderlijke rotsformaties en zwarte maanlandschappen.

Net zo afwisselend en ruig als het landschap, is het weer. Het ene moment wandel je in het zonnetje en het andere moment graaf je in je tas op zoek naar je regenjack – natuur en avontuur in overtreffende trap dus! Eigenlijk is het onmogelijk om alle hoogtepunten van een singlereis naar IJsland op een rij te zetten, want in twee weken zie je ontzettend veel van de prachtige natuur van IJsland.

1. Wandelen van Dyrhólaey naar het zwarte zandstrand Reynisfjara

Letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt van IJsland: de Dyrhólaey. Dit is namelijk een 120 meter hoge klif aan de zuidkust. Het is een klein stukje omhoog, maar eenmaal boven heb je een fantastisch uitzicht op de kustlijn en de massieve rots met het gat erin waaraan de plek haar naam dankt. Je kijkt op ‘Black Sand Beach’ beneden je en richting het binnenland kun je zelfs de gletsjer Mýrdalsjökull zien! De vuurtoren maakt het plaatje helemaal af.

Wanneer je tijdens onze singlereis naar IJsland het uitzicht goed in je hebt opgenomen, wandel je op je gemak het rotsachtige pad af. Al slingerend naar beneden verandert de omgeving en langzaam kom je dichter bij het zwarte zand van Reynisfjara. De rotsen bij het strand zijn van basalt en bij rustig weer kun je richting Hálsanefshellir lopen: een basaltformatie die uit honderden pilaren lijkt te bestaan. Bij laag water kun je zelfs de grot in, alsof het door mensenhanden is gemaakt!

Even uit de kust kun je bovendien de rotsen van Reynisdrangar zien staan. Deze basaltzuilen rijzen op uit de oceaan en IJslanders geloven dat twee trollen een schip uit de zee wilden trekken, maar dat ze bij zonsopgang versteenden en daar altijd zijn blijven staan. Een verhaal dat de bijzondere natuur en sfeer van deze plek in elk geval goed past!

2. Een stukje het binnenland in: Þakgil en Myrdalsjökull

Als je ter hoogte van Vík het binnenland inrijdt, kom je in een wereld terecht met groen bemoste lavavelden, heuvels en de wonderlijkste rotsformaties. Na even rijden bereik je letterlijk het eind van de weg. Tussen twee bergen in kom je uit op een grasveld met een paar houten slaaphutten, enkele tenten, een beekje en een barbecuegrot; idyllischer dan bij Þakgil krijg je het niet!

En die barbecuegrot is geweldig. In de inham in de bergwand staan bovendien een paar picknicktafels. Tijd om tijdens onze singlereis naar IJsland even uit te rusten. Uit de ‘schoorsteen’ die uit het begroeide dak van de grot steekt, komt rook. Binnen is het net wat warmer dan buiten, met je reisgenoten kun je er een heerlijke maaltijd bereiden en met een waxinelichtje op tafel maak je het in een handomdraai gezellig!

Vanaf de camping is het, als het weer het toe laat, zeker de moeite om de wandeling omhoog te maken naar de gletsjer Myrdalsjökull. Onderweg heb je een prachtig uitzicht over het landschap en langzaam maar zeker kom je steeds meer ijsvelden tegen. De ijzige wind die vanaf de gletsjer waait, trekt aan naarmate je dichterbij komt. Onderweg is het al puur genieten, maar wanneer je eenmaal bij de gletsjer bent aangekomen is het uitzicht werkelijk adembenemend. Vanaf de rand van de kloof kijk je tegen de gletsjer aan.

De wind doet het smeltwater dat op sommige plekken als een waterval uit de gletsjer stroomt, opwaaien. De ijsmassa is in het midden meer dan een kilometer dik en je kunt het gebulder horen wanneer stukken afbreken en in de diepte vallen. De kracht van de natuur is overweldigend en je voelt hier hoe nietig je als mens eigenlijk bent, een fantastische plek om gezien te hebben tijdens onze groepsreis naar IJsland.

3. De gletsjermeren Fjallsárlon en Jökulsárlón

De gletsjermeren Fjallsárlon en Jökulsárlón zijn ontzettend indrukwekkend. Absoluut een bezoekje waard tijdens onze singlereis naar IJsland! Deze meren hebben zich gevormd uit het smeltwater van de Vatnajökullgletsjer en zijn door de ijsformaties een fantastische stop voor een lunch of het schieten van een prachtplaat (als herinnering voor wanneer je weer thuis bent!). Vanaf de oever van Fjallsárlon kijk je recht tegen de gletsjertong Fjallsjökull aan, waar de soms laaghangende wolken voor een mystieke sfeer zorgen. Jökulsárlón ligt slechts op korte afstand van Fjallsárlon en is perfect voor een korte wandeling; je loopt vlak langs het water en kunt de ijsformaties van ontzettend dichtbij bekijken. Je zult je verbazen over de diversiteit aan kleuren en vormen! Van wit tot helderblauw en soms helemaal zwart of met diagonale strepen, maar ook glasheldere formaties waar je bijna doorheen kunt kijken. Langzaam drijven ze naar het einde van het meer, door de korte rivier naar de zee waar ze worden opgeslokt door de branding. Vanwege deze open verbinding zwemmen er ook zeehonden in het meer, je spot hun zwartglanzende koppies ongetwijfeld!

4. Op zoek naar walvissen!

Tijdens onze singlereis naar IJsland is het goed mogelijk dat je walvissen te zien krijgt! In het noorden van IJsland vind je de kleine plaats Húsavik. Vanuit hier kun je de zee op, walvissen spotten! De haven ligt vol vissersboten en aan de kade drogen ze de netten. De boten waarmee je uitvaart zijn niet al te groot, maar alles bij elkaar gaan er toch behoorlijk wat mensen op. Wanneer je je aan boord in een soort droogpak hijst, voel je dat het avontuur op het punt staat te beginnen!

Eenmaal uitgevaren word je uitgelegd hoe je elkaar kunt waarschuwen wanneer je iets denkt te zien; de klok dient daarbij als richtingaanwijzer. De golven kunnen iets verder uit de kust behoorlijk hoog zijn, maar als je zorgt voor een goed gevulde maag hoeven die niet tot problemen te leiden en kun je overal volop van genieten. Als je geluk hebt en er walvissen in de buurt zijn, manoeuvreert de schipper de boot behendig in de juiste richting. Hij zet de motor zachter, de walvissen zijn een tijdje aan de oppervlakte voor ze weer de diepte in duiken.

Machtige beesten zijn het! Tip: bezoek als er tijd is het walvismuseum om meer te weten te komen over de dieren en hun leefgebieden. Ook kun je er alles leren over de geschiedenis van de walvisjacht en kun je je vast verdiepen in de verschillende soorten die je mogelijk gaat spotten.

5. Spectaculaire watervallen, steeds verrassend anders

Je kunt in IJsland niet om de vele watervallen heen. Je ziet ze soms al vanaf de ringweg. Watervallen met klinkende namen als Godafoss, Dettifoss, Seljalandsfoss en Gullfoss hebben elk hun eigen unieke kenmerken. De één verwerkt het meeste water waardoor hij ontzettend indrukwekkend is, de ander heeft een perfect uitstekende rots waar vandaan je de kracht van het water van heel dichtbij kunt ervaren en bij wéér een andere loop je achter het naar beneden stortende water langs!

Een echt hoogtepunt is ook de Skógafoss. Zowel van veraf als van dichtbij is deze waterval een plaatje om te zien. De rotsen aan de zijkant zijn glanzend groen van het natte mos en het wit schuimende water buldert naar beneden waar het scherp afsteekt tegen het zand dat zwart is van de vulkaanuitbarstingen. Je kunt tot heel dichtbij de voet van de waterval komen, maar wat vooral bijzonder is aan de Skógafoss, is de smalle en steile trap die langs de klif omhoog gaat.

Als je naar boven klimt, kom je bij een platform uit. Vanaf hier heb je een fantastisch zicht op de afgrond: bijna recht beneden je stort het water omlaag, de diepte in. Vanuit deze positie heb je een waterval vast nog niet vaak kunnen bekijken! Een indrukwekkende ervaring en zowel in de zomer als winter even spectaculair.

 

Bonushoogtepunt

Als ‘bonushoogtepunt’ ten slotte Aurora Borealis, beter bekend als het Noorderlicht. Zie dit écht als een bonus: IJsland ligt noordelijk genoeg om dit prachtige verschijnsel te kunnen zien, maar de beste omstandigheden doen zich meestal tussen september/oktober en maart voor. Toch is het aan te raden om, als het donker is en niet te bewolkt, af en toe omhoog te kijken. Je weet maar nooit of de lucht spontaan groen kleurt en voor je er erg in hebt, sta je met zijn allen een tijd lang te genieten van een nooit-van-je-leven-te-vergeten lichtshow! Nog een reden om met noSun op reis te gaan tijdens de groepsreis IJsland.

Ga mee op singlreis naar IJsland

Zin gekregen om IJsland met eigen ogen te zien? Dat snappen we! Want ga je op singlereis naar IJsland dan weet je in ieder geval zeker: veel actie en avontuur. Bij noSun hebben we verschillende singlereizen naar IJsland. Ontdek de natuur van IJsland in de zomer of de winter. Het leuke van een groepsreis is dat je altijd op reis gaat met een groep gelijkgestemden. Onze koffers staan in ieder geval klaar! Die van jou ook? Wij kunnen niet wachten om samen deze en meer hoogtepunten van IJsland te gaan ontdekken. Kies jouw favoriete singlereis naar IJsland en ga mee!

Populaire
reizen bij NoSun

User Check

Word reisleider bij noSun

Denk je jouw enthousiasme over één of meerdere van onze bestemmingen over te kunnen brengen op een groep? Dan willen we je graag uitnodigen om te solliciteren naar de functie van reisbegeleider groepsreizen!

Calendar

Handige reiskalender

Heb je al besloten in welke periode je op vakantie gaat? Met behulp van de noSun reiskalender kun je makkelijk zien welke singlereizen op welk moment in het jaar vertrekken. We reizen het hele jaar door, alle seizoenen komen aan bod.

Inschrijven
nieuwsbrief

Wij vinden nieuwsbrieven saai. Daarom sturen we een noNieuwsbrief. Wij moeten er zelf altijd erg om lachen. Geen idee of jij hem ook leuk vindt, probeer maar.

Indian Summer Hike Zweden 1024x683
Mensen Boven Op De Kliff Trolltunga E1671103335520
alleen op reis sneeuwscooter lapland
  • Nobeach//
  • Nomassa//
  • Nobullshit//
  • Notinder//

Bekend van

Image 1

Image 2

Image 3

Image 4

Image 5

Image 6

Image 7