5x: héél goede redenen om IJsland in de winter te bezoeken!

Ontdek IJsland in de winter!

Bij velen staat IJsland al jaren op het verlanglijstje. Het land trekt echter de meeste bezoekers in de zomer, terwijl het er ook in de winter fascinerend mooi is. Afgelopen winter lanceerden we daarom een winterse groepsreis naar het land van sneeuw en ijs, met succes! We gaan dus deze winter op herhaling, yes! Misschien vraag je je af: ‘is het er dan niet alleen maar koud, donker en nat?’ Dat valt reuze mee! Bovendien zijn er nog een aantal goede redenen om IJsland in de winter een bezoekje te brengen.

Zoals gezegd: IJsland is fascinerend mooi
Zij die het land in de zomer hebben bezocht weten dat, maar in de winter maakt een laag sneeuw het nog nét even ruiger en sprookjesachtiger. De ijsschotsen in de bevroren gletsjermeren zijn enorm, terwijl je even later een vallei kunt passeren waar de winter nog niet zo heeft huisgehouden en waar je het groenbruine landschap nog door een dunne laag poedersneeuw ziet schijnen; het landschap verandert met de minuut!

De hordes bezoekers zijn nergens meer te bekennen
Het kan in de wintermaanden zomaar zijn dat je de populaire plaatsen helemaal voor jou alleen hebt! Je kunt in je eentje (ok, met je gezellige reisgenoten natuurlijk) over het zwarte strand bij Vik dwalen en op je foto’s van Geysir staan geen andere mensen wanneer je dat niet wilt. Bovendien zorgt een laagstaande zon vaak voor bijzonder mooi licht, wat het geheel een nog sprookjesachtigere uitstraling geeft.

Het noorderlicht en de gezelligheid van de donkere dagen
Beginnen we over zonlicht, terwijl het gros van de mensen op IJsland juist hoopt op iets héél anders! Het is en blijft een kwestie van geluk, maar de kans om het noorderlicht te zien is in de winter wel groter. De dagen zijn korter en het is langer donker. Overigens komt de zon wel gewoon op in de winter, maar in december en januari is er maar zo’n vijf uur daglicht. Dat betekent niet dat het meteen donker is, want de schemer duurt zo hoog in het Noorden een stuk langer dan we gewend zijn. Bovendien: wat is er gezelliger dan na een gure dag buiten, warm binnen te zitten met een kaarsje aan en een spelletje op tafel!

Muziek maakt alles mooier!
Omdat de wintermaanden niet voor iedereen de gezelligste van het jaar zijn, zijn ze er in IJsland erg goed in geworden deze periode van het jaar wat extra’s te geven met behulp van tientallen festivals. Met name in Reykjavik maken ze dankbaar gebruik van de vele toffe bands die van IJslandse bodem komen. Check dus altijd even de plaatselijke UITladder wanneer je tijdens je groepsreis een dagje in de stad over hebt.

IJsland mag IJsland heten, zó koud is het er in de winter nou ook weer niet
Dankzij de warme golfstroom in de Atlantische Oceaan en de wind die meestal vanuit het zuidwesten komt, is de gemiddelde temperatuur in het zuiden van het land meestal rond het vriespunt. In het noorden en natuurlijk op de gletsjers is het wel een stukje kouder, dus met alleen een spijkerbroek en winterjas om je warm te houden zul je het toch wel pittig krijgen. Een basislaag van merino wol is een goede tip als je lekker warm wilt blijven. Het is misschien even een investering, maar het heeft zo ontzettend veel fijne voordelen: de stof kan tot 40% van zijn eigen gewicht aan vocht opnemen, waardoor het eigenlijk nooit nat aanvoelt als je transpireert. Daarnaast houdt de lucht in de vele vezelkamers je heerlijk warm, kriebelt de wol niet en heeft het net als andere wollen de eigenschap niet te gaan ruiken. Dat klinkt toch perfect voor een rondje IJsland in de wintermaanden!

Toch liever in de zomer richting IJsland? Lees hier over de hoogtepunten van de zomerreis!

Ontdek IJsland in de winter!