10 redenen waarom een reis naar IJsland op je bucketlist moet staan!

Hoewel IJsland er sowieso al wel om bekend staat dat het een unieke bestemming is om een mooie (en actieve) reis naar te maken, geven we je in deze blog nog eens 10 extra goede redenen waarom IJsland zeker op je bucketlist zou moeten staan! Scroll snel naar beneden en wie weet ben jij ook helemaal verkocht om een keer naar IJsland te gaan! Ennn, kan je zelfs zeer binnenkort nog met ons mee…

1. Zwarte stranden

Nee, je ogen bedriegen je niet. Vooral in het zuiden van IJsland vind je zwarte stranden! Dit is het gevolg geweest van het vulkanische as dat jaren geleden zich heeft vermengd met het zand. Je kunt je wel voorstellen dat dit een heel uniek gezicht is en daarmee een ultieme plek voor prachtige foto’s. 

zwart strand ijsland

2. Ruige landschappen

IJsland staat bekend om de ruige landschappen die er nog steeds te vinden zijn. Je ziet daar namelijk nog ontzettend veel vulkanen, enorme kliffen en eindeloze vergezichten. Slechts een kwart van IJsland is maar begroeid. De rest bestaat echt uit vulkanen, gletsjers, grindwoestijnen en lavavelden. 

3. De werkende geisers

IJsland is ook één van de weinige plekken op aarde waar er nog werkende geisers zijn. Dit is een vulkanisch verschijnsel waarbij er water omhoog wordt geschoten. Dit begint rond de 16 meter diepte en daar ligt het kookpunt rond de 120 graden. Bij die temperatuur en diepte wordt water stoom en bij die overgang wordt het volume maar liefst zeventien maal zo groot. Het bovenste (koudere) water in de pijp wordt er dan met grote kracht uitgeperst. Het hoogste gemeten punt wat een waterstraal heeft kunnen bereiken is 170 meter hoog! Daar ging de omgeving van de geiser zelfs van schudden. Wel is dit al heel lang geleden in 1854, helaas gebeurt dat nu niet meer door toeschouwers die er rommel in gingen gooien om het te laten uitbarsten.

geiser ijsland

4. Blue Lagoon

Dit is toch wel iets heel aparts, wat je ook echt alleen maar in IJsland vindt! Blue Lagoon is namelijk een geothermisch bad, een soort kunstmatig meer met water van wel 39 graden! Heerlijk warm water om in te zwemmen dus! Het ligt in een oud met mossen begroeid lavaveld. Het water is heel licht van kleur en het als je naar de mensen kijkt die om je heen zwemmen, lijkt het alsof ze licht geven. Wel is het heel zout water, dus het is wel aan te raden om je zwemkleding na het zwemmen gelijk te wassen, anders het wordt ontzettend hard. Maar zeker de moeite waard om een keer in te gaan zwemmen, want hoe vaak je het nou mee dat je in een immens grote natuurlijke jacuzzi kunt zwemmen?!

blue lagoon ijsland

5. In de winter lang donker, in de zomer bijna nooit

In de winter heb je in IJsland met name korte dagen, soms zien ze zelfs amper daglicht. Is misschien niet ideaal, maar wel des te meer kans op het zien van het Noorderlicht. In de zomer zijn er juist ontzettend lange dagen. Soms gaat de zon zelfs niet onder en kun je Midzomernacht vieren met de locals. Deze kun je overal in IJsland zien rond de periode van half mei tot half augustus. De middernachtzon wordt veroorzaakt door de kanteling van de aardas in de richting van de zon in de zomer. Door deze kanteling van de aardas in combinatie met de draaiing van de aarde rond de zon, ontstaan de seizoenen.

6. Noorderlicht

Het Noorderlicht is een fenomeen op zich dat je op je bucketlist moet hebben staan, al zeggen wij het zelf. Dit is maar op enkele plekken ter wereld te aanschouwen, en IJsland is daar één van! Je moet wel een beetje geluk hebben, want het Noorderlicht is zeker niet iedere avond te zien. Als je bij een georganiseerde reis zit, kun je vaak vragen aan de reisbegeleiders of het hotelpersoneel of ze je wakker willen maken zodra het te zien is. Het zou natuurlijk ontzettend zonde zijn als je het moet missen omdat je lag te slapen…

noorderlicht ijsland

7. Kijk recht de aarde in

We hebben ons laten vertellen dat er maar twee plekken op de wereld zijn waar je als het ware recht de aarde in kunt kijken. Dit is op Nieuw-Zeeland én op IJsland. Op IJsland heb je het dan over nationaal park “Thingvellir”. Hier vind je een extreem grillig en rauw landschap inclusief immense scheur dwars door de aarde heen. Een gaaf gezicht!

thingvellir ijsland

8. Extreem lekkere vis

Aangezien IJsland een eiland is en dus omringd wordt door zee, wordt er heel veel vis gegeten. Ontzettend veel soorten vis worden dan ook gevangen rond de gebieden van IJsland. Ze hebben hier ook veel verschillende manieren hoe ze de vis kunnen bereiden, die je op andere plekken niet zomaar geserveerd krijgt. Aangezien het dus niet lang duurt voordat de vis op je bordje ligt, is het verser dan vers en daarom ook ontzettend lekker! 

9. Watervallen

Je kunt in IJsland ook heel veel watervallen aanschouwen. Soms zijn deze ook deels bevroren, wat zorgt voor een spectaculair gezicht, alsof de tijd even stilstaat. Geologisch gezien is IJsland nog vrij jong en grote delen bestaan uit harde basaltlagen. Erosie heeft nog weinig kans gehad om de scherpe kantjes van het landschap af te slijpen. Omdat er op IJsland ook veel neerslag valt, is IJsland rijk voorzien van enorme watervallen.

watervallen ijsland

10. noSun garantie

Zoals je al wel eerder hebt kunnen lezen, verschilt het in IJsland per seizoen hoeveel daglicht je hebt. Los daarvan, staat IJsland er ook niet bepaald om bekend dat het vaak mooi zonnig weer is. Als je daar dus niet van houdt, is het wel de optimale noSun garantie en ook die ideale plek voor een actieve groepsvakantie!

Gedurende het hele jaar nemen onze noSun reisbegeleiders groepen individuen mee op avontuurlijke singlesreizen naar IJsland. We bieden verschillende reizen aan van 8 tot 15 dagen, met diverse programma’s. Kijk snel naar het actuele aanbod en ga met ons mee!

Bekijk hieronder ons actuele aanbod naar IJsland!

Ik wil naar IJsland!