Pak je geluksmomenten: het verhaal van reisbegeleider Martijn
Sicilië en Slovenië stonden op mijn 'reisbegeleider lijst', van noSun, afgelopen zomer. Wat heb ik daar mooie herinneringen aan. Beide…
Ben jij wel of niet van de inpaklijsten? Ik persoonlijk helemaal niet want het kost alleen maar tijd om alles op te schrijven. Althans, dat is mijn mening.
Als doorgewinterde reiziger heb ik tegenwoordig een toilettas standaard klaar liggen om mee te nemen, is mijn camera altijd opgeladen en zorg ik er voor dat ik met een minimale uitrusting op pad ga. Ook ben ik ervan overtuigd dat je altijd wel ergens kunt kopen wat je nodig hebt. Toch zijn er tijdens elke reis een aantal specifieke zaken die eigenlijk niet in je bagage mogen ontbreken. Samen met reisbegeleider Anne stelde ik deze lijst van vijf onmisbare items samen nadat we een week in het Zweedse Värmland hadden doorgebracht. Hier komen ze:
Wat? Snowspikes! Je weet wel, een soort van ijzers die je onder je schoenen kunt binden om ervoor te zorgen dat je niet onderuit gaat op glad ijs. Ik geef eerlijk toe: ik had ze niet bij me (en dat terwijl ik ze gewoon in de kast heb liggen, ooit gekocht in Nepal voor een gletsjeroversteek) en ik miste ze enorm. Als er een flink pak sneeuw ligt heb je er wellicht minder last van, maar op plekken waar er weinig sneeuw ligt, komen ze echt enorm goed van pas. Zo lag er voor de B&B van Vanessa en Erik (waar een aantal van de groepsreizen in Zweden verblijft) een flinke laag ijs en was het flink glibberen en glijden om elke keer weer veilig bij de bus te komen. Snowspikes koop je al voor een paar euro bij de ANWB maar de Hema schijnt ze ook te hebben.
Ik geef het eerlijk toe, de eerste keer dat ik een hoofdlamp kocht voelde ik me echt zo’n suffe muts. Zo’n mijnwerker. Maar al snel kwam ik er achter dat het verrekte handig is om deze bij je te hebben! Niet alleen tijdens het kamperen in de tipi, maar ook als je ’s avonds de natuur in gaat. Omdat het normaal gesproken enorm koud is, wil je je handen niet uit je zakken halen om een zaklamp vast te houden of te schijnen met je mobiel. Een hoofdlampje is dan ideaal, want je houdt je handen vrij voor andere dingen. Het vasthouden van een warme kop thee bij het kampvuur of het instellen van je camera tijdens het zien van het noorderlicht bijvoorbeeld. Zorg trouwens ook voor extra batterijen want met de enorme kou, zijn deze vaak extra snel leeg. En vergeet vooral de ‘lock’ niet aan te zetten als je hem in je tas stopt, je zou niet de eerste zijn waarvan de batterij eenmaal op de plek van bestemming aangekomen, leeg blijkt te zijn.
Nog zo’n item waar de meeste mensen in mijn omgeving nog nooit van hebben gehoord. Een buff is een soort van sjaal maar dan zonder einde, oftewel een doek die je over je hoofd trekt en om je nek doet zodat je het lekker warm krijgt. Bij extreme kou kun je hem zelfs voor je mond doen (bijvoorbeeld tijdens het sneeuwscooteren) en wanneer je het warm krijgt, kun je hem als bandana of haarband gebruiken. Ik raad je aan even te investeren en dan meteen een goede buff te kopen. Die van mij is van merino wol (van het merk Buff zelf) en ik heb er al jaren plezier van. Hij is lichtgewicht, stinkt niet en heeft al vele plekken op de wereld gezien, waaronder Mount Everest Base Camp en de gletsjers van Alaska. Hij gaat standaard mee in mijn rugzak, ook omdat je hem op allerlei manieren kan gebruiken.
Als expert op het gebied van outdoorreizen, is de meest gestelde vraag die ik krijg wat je nou het beste aan kunt trekken als je ‘naar buiten’ gaat. Mijn advies is steevast om (merino) wollen kleding aan te schaffen. Je kunt al voor een prikkie goedkope thermo kleding kopen bij bijvoorbeeld de Lidl of het Kruidvat, maar ervaring leert dat de pasvorm meestal te wensen over laat en dat de kwaliteit discutabel is. Ook hier adviseer ik je weer te investeren, ook omdat wollen kleding echt jaren mee gaat. Twee van mijn favoriete items (een t-shirt en lange onderbroek van Icebreaker) gaan al minstens tien jaar mee, en ik gebruik ze minstens vijf weken per jaar. Je basislaag mag onder geen beding van katoen zijn want als je gaat zweten, word je nat en krijg je het niet meer warm. Wol voert vocht snel af en droogt snel op. Daarnaast is het heerlijk zacht en warm.
Alhoewel je ongetwijfeld je ski-jack meeneemt op deze reis, adviseer ik je ook een donsjack mee te nemen. Deze kun je namelijk tot een heel klein propje opvouwen (de meeste krijg je met een zakje erbij) en stop je dus gemakkelijk in je tas als je op pad gaat. Daarnaast kun je hier overheen vaak nog een regenjas aantrekken voor als het gaat regenen of sneeuwen. In mijn donsjack heb ik het normaal gesproken warmer dan mijn in ski-jack. Een absolute aanrader dus!
Neem een Open Mind mee! Oftewel, een avontuurlijke instelling. Reizen als de winterreis naar Värmland zijn afhankelijk van weersomstandigheden en die vallen nu eenmaal niet te voorspellen. Toen ik er was, lag er nauwelijks sneeuw en was het rond het vriespunt. Uiteindelijk hebben we alle activiteiten kunnen doen, maar wel in een aangepaste volgorde of op een net iets andere manier dan in het dag-tot-dag programma omschreven was. Zo moesten we eerst met de bus weggebracht worden voordat we konden sneeuwscooteren en was de hondensledetocht niet bepaald om de hoek. De reisbegeleider heeft haar uiterste best gedaan het programma zo goed mogelijk te laten verlopen en alle activiteiten te kunnen doen. Als je dit in je achterhoofd houdt, ga je zeker een stuk relaxter op reis!
Blogger Antonette van we12travel.com, ging afgelopen december met noSun mee op de groepsreis naar Zweden. In haar vorige blogs (Handig om te weten over de Värmland reis, Waarom je de winterreis naar Värmland zeker moet boeken) kun je meer lezen over deze winterreis naar Värmland!
Word reisleider bij noSun
Denk je jouw enthousiasme over één of meerdere van onze bestemmingen over te kunnen brengen op een groep? Dan willen we je graag uitnodigen om te solliciteren naar de functie van reisbegeleider groepsreizen!
Handige reiskalender
Heb je al besloten in welke periode je op vakantie gaat? Met behulp van de noSun reiskalender kun je makkelijk zien welke singlereizen op welk moment in het jaar vertrekken. We reizen het hele jaar door, alle seizoenen komen aan bod.