Door: Martijn

De wintermaanden zijn in Nederland koud en nat met hier en daar een vlokje sneeuw. In Zweden is dat wel anders. In Zweden kijk je in de winter uit richting prachtige bergen bedekt met sneeuw. Meestal is sneeuw niet alleen te vinden op de toppen van de hoogste bergen, maar ook meteen als je uit jouw blokhut loopt. Heerlijk, die échte sneeuw!

Tijdens een reis naar Zweden kun je niet alleen genieten van de prachtige sneeuw en wilde natuur. Je kunt ook allerlei soorten dieren spotten! Welke dieren kun je tegenkomen op een safari in Zweden? Zijn er beren in Zweden? Witte beren, zwarte beren, elanden of wolven? En waar, wanneer en hoe zijn de dieren het beste te spotten?

Over beren kunnen we leren

We hebben goed nieuws, er zijn beren te vinden in Zweden! In het noorden van Zweden is er een kans dat je een beer tegen het lijf loopt. De kans is echter niet groot. Beren zijn erg schuw en leven diep in het bos. Ze houden niet van mensen en blijven het liefst op de achtergrond. Omdat de beren zich niet snel laten zien is het moeilijk een inschatting te maken van het aantal wilde beren in Zweden. De schatting is dat er tussen de 1500 en 3000 beren in het wild te vinden zijn. Vaak denken mensen dat beren alleen vis uit de rivier eten. Maar niets is minder waar. Beren zijn alleseters. Ze eten ook bessen, bladeren, insecten, vogels en jonge dieren.

Wanneer kun je het beste beren spotten?

Wil je graag beren spotten? De beste tijd om beren in Zweden te zien is in de zomer. In de winter houden de beren een winterslaap. Je zult in deze periode dan ook geen beren zien.

Witte beren, bruine beren, zwarte beren

De beren in Zweden worden vaak bruine beren genoemd. Toch zijn de beren te zien in verschillende kleuren. Een bruine beer kan zwart zijn, maar ook bijna wit.

En hoe zit het met ijsberen? Helaas leven er geen ijsberen in Zweden. De ijsbeer komt voor in Rusland, Groenland, Canada, Alaska en Spitsbergen. Wil jij graag een ijsbeer spotten? Ga dan met ons mee op expeditie naar Spitsbergen. Op deze reis kun je heel wat wildlife spotten. Dichtbij de noordpool kun je ijsberen, walvissen of zeehonden tegenkome

Help, een beer!

De beren die in Zweden leven zijn erg vredige en schuwe dieren. Ze willen het liefst met rust gelaten worden. Je hoeft je dus geen zorgen te maken. De kans dat je een beer van dichtbij tegenkomt is niet groot. Kom je er toch een tegen? Blijf rustig, blijf op afstand en respecteer hem. Er kan je dan niks overkomen.

Je hebt misschien wilde verhalen gehoord van beren die mensen aanvallen. Dit soort verhalen komen niet uit Zweden, maar uit Amerika. In de Verenigde Staten komen grizzlyberen voor. Een grizzlybeer is het gevaarlijkste dier in Noord-Amerika.

De grizzlybeer kan wel tot 600 kg zwaar worden. Ze lijken erg op het soort dat voorkomt in Zweden, hoogstens zijn ze wat lichter van kleur. Het grootste verschil tussen de Amerikaanse beer en de Europese beer is het verschil in karakter. De beren die in Amerika leven zijn niet bang voor mensen. Ze kruipen zo je tent in op zoek naar voedsel of vernielen auto’s. Gelukkig hoef je daar in Zweden niet bang voor te zijn.

De big 5 van Zweden

Het is niet alleen mogelijk om wilde beren tegen te komen in op een reis naar Zweden. Pak je camera en maak er een challenge van om de wildlife van Zweden vast te leggen! Wat denk je van rendieren? De kans dat je een rendier ziet tijdens een reis naar het noorden is groot. De dieren zijn eenvoudig in het wild te spotten.

Ook de eland is te spotten in Zweden. Elanden zijn erg grote dieren en prachtig op camera vast te leggen. Ze kunnen meer dan twee meter hoog worden en de mannetjes hebben een gewei dat een spanwijdte van twee meter kan bereiken. Wist je dat er ook wolven leven in Zweden? Misschien hoor je ze s’nachts wel huilen. Helaas laten wolven zich niet snel zien. Ze zijn erg schuw en bovendien erg snel.

Ben je op zoek naar een uitdaging? Ga dan op zoek naar de lynx. De lynx is een prachtige katachtige. Toch is de lynx het moeilijkst te vinden. De dieren zijn meesters in verstoppen en camoufleren. De zeearend is ook te vinden in Zweden. Deze imposante vogel is de grootste arend van Europa. Ze vliegen over waterrijke gebieden op zoek naar vis en watervogels. Er zijn niet veel zeearenden te zien. Maar als je weer waar je op moet letten kun jij er misschien wel een spotten!

Populaire
reizen bij NoSun

User Check

Word reisleider bij noSun

Denk je jouw enthousiasme over één of meerdere van onze bestemmingen over te kunnen brengen op een groep? Dan willen we je graag uitnodigen om te solliciteren naar de functie van reisbegeleider groepsreizen!

Calendar

Handige reiskalender

Heb je al besloten in welke periode je op vakantie gaat? Met behulp van de noSun reiskalender kun je makkelijk zien welke singlereizen op welk moment in het jaar vertrekken. We reizen het hele jaar door, alle seizoenen komen aan bod.

Inschrijven
nieuwsbrief

Wij vinden nieuwsbrieven saai. Daarom sturen we een noNieuwsbrief. Wij moeten er zelf altijd erg om lachen. Geen idee of jij hem ook leuk vindt, probeer maar.

Indian Summer Hike Zweden 1024x683
Mensen Boven Op De Kliff Trolltunga E1671103335520
alleen op reis sneeuwscooter lapland
  • Nobeach//
  • Nomassa//
  • Nobullshit//
  • Notinder//

Bekend van

Image 1

Image 2

Image 3

Image 4

Image 5

Image 6

Image 7