Door: Martijn

Het koude weer komt er aan en het wordt alweer steeds eerder donker. Maar dat betekent óók dat december en dus de feestdagen dichterbij komen! En dan bedoelen we niet alle stress voor de cadeautjes en de recepten! Maar het gevoel van de rust en het knusse kerst gevoel, de gezelligheid en natuurlijk het avontuur.

Welke traditie mag niet ontbreken?

In Nederland hechten we met oud en nieuw waarde aan onze bekende tradities. Vuurwerk en kampvuren, cabid schieten, héúl veel eten, champagne en laten we vooral de oliebollen niet vergeten. Wist je trouwens dat vroeger oliebollen vooral gegeten werden omdat ze rijk aan vet en calorieën waren, zodat mensen de winterkoud goed konden volhouden? Maar dat terzijde! Onze Hollandse tradities kennen we, maar hoe zit het eigenlijk met de oud en nieuw tradities in het buitenland? Waarom eten ze in Spanje 12 druiven? En waar is het zo dat ze met oud en nieuw een wens op een briefje schrijven, die vervolgens verbranden en opdrinken om 12 uur?! Klinken die oliebollen opeens nog lekkerder…

Een jaar vol geluk en voorspoed in Spanje

In Spanje heeft hun traditie alles te maken met druiven en wel precies twaalf stuks! Je mag ze niet allemaal in één keer opeten maar bij elke klokslag één. Wanneer het je lukt om de druiven te eten bij elke bel die luidt om middernacht dan zou dit je twaalf maanden vol geluk en voorspoed brengen. Elke druif die je eet staat voor een maand in het jaar. Deze traditie stamt al af vanaf 1909, in die tijd hadden de druiventelers een overschot. Nadat de traditie is uitgevoerd proosten de Spanjaarden met een glas champagne of Cava, salud!

Hoe zouden de tradities er eraan toegaan bij onze buren in Duitsland?

De Duitse traditie heet Bleigießen, ze gebruiken lood en water om de voorspellingen in het nieuwe jaar te kunnen bekijken. Deze traditie wordt ook wel gedaan door lood boven een kaars te houden of lood in een pot met water te gieten. Een beetje heet lood wordt in een kom met koud water gedaan, het lood krijgt vervolgens een vorm waaruit je de toekomst schijnt te kunnen lezen.

Ayios Vasilis met Sint Basil en een nieuwjaarstaart

In Griekenland hebben ze de traditie genaamd Ayios Vasilis, deze traditie lijkt een beetje op het Nederlandse Sinterklaasfeest. Daar hebben ze een Sint Basil en de kinderen mogen hun schoenen bij de openhaard zetten in de hoop op heel veel cadeautjes.

De Griekse vrouwen maken de avond voor deze traditie een speciale Vasilopita taart. In deze nieuwjaartaart zit een geluksmunt verstopt, degene die deze munt vindt moet de munt het hele jaar de munt met zich meedragen, maar dan heb je ook wat! Ze zeggen namelijk dat je veel geluk brengt en er voor zorgt dat je dat jaar altijd geld zal hebben.

Atje voor de sfeer, voor de sfeer jalala

In Rusland doen ze het hoor, je eigen nieuwjaarswens opdrinken. De Russen schrijven op een papiertje hun nieuwjaarswens en dit papiertje verbranden ze vervolgens. De restanten van het verbrande papiertje doen ze in hun glas met champagne en drinken het op. Wij zijn erg benieuwd hoe dit zou smaken, maar het is het vast waard als je bedenkt dat je dat extra gelukt kan brengen met je oudjaarslot!

Scherven brengen geluk

In Denemarken hebben zo ook zo’n opmerkelijke traditie, deze heeft alles te maken met het gooien van servies. Het gooien van servies is misschien nog niet zo gek, maar zij gooien het niet zomaar tegen aan. Wat nou als we je vertellen dat ze het tegen het huis van de buren aansmijten? Het is zelfs zo dat hoe meer scherven jij voor je huis hebt liggen, hoe meer geluk je zult hebben in het nieuwe jaar. Tja, scherven brengen geluk zeggen ze hé!

Ook in Nieuw-Zeeland zijn ze fan van keukengerei met oud en nieuw. Daar maken ze het niet kapot, maar slaan ze om middernacht met volle kracht alle potten en pannen tegen elkaar, om zo duistere geesten weg te jagen.

Welke traditie zou jij wel eens mee willen maken?

Stiekem willen wij ze allemaal wel uitproberen zodat we lekker op reis kunnen. Weet jij al wat je gaat doen met oud en nieuw en de kerstdagen? Geen zin om je druk te moeten maken over dat ‘veelsteteveelgangen-diner’ of wil je niet weer gourmetten dit jaar? Daar kunnen wij helemaal inkomen. Wij gaan met de kerstdagen of met oud en nieuw lekker acht dagen op reis in het mooie Zuid Limburg, lekker weg én toch genieten van de gezelligheid samen met de groep. Het reizen naar het buitenland is in deze tijd natuurlijk niet meer zo vanzelfsprekend maar in het prachtige Limburg, waar we verblijven in een luxe accommodatie, waan je je toch even helemaal in het buitenland! Wat zeg je ervan?

Populaire
reizen bij NoSun

User Check

Word reisleider bij noSun

Denk je jouw enthousiasme over één of meerdere van onze bestemmingen over te kunnen brengen op een groep? Dan willen we je graag uitnodigen om te solliciteren naar de functie van reisbegeleider groepsreizen!

Calendar

Handige reiskalender

Heb je al besloten in welke periode je op vakantie gaat? Met behulp van de noSun reiskalender kun je makkelijk zien welke singlereizen op welk moment in het jaar vertrekken. We reizen het hele jaar door, alle seizoenen komen aan bod.

Inschrijven
nieuwsbrief

Wij vinden nieuwsbrieven saai. Daarom sturen we een noNieuwsbrief. Wij moeten er zelf altijd erg om lachen. Geen idee of jij hem ook leuk vindt, probeer maar.

Indian Summer Hike Zweden 1024x683
Mensen Boven Op De Kliff Trolltunga E1671103335520
alleen op reis sneeuwscooter lapland
  • Nobeach//
  • Nomassa//
  • Nobullshit//
  • Notinder//

Bekend van

Image 1

Image 2

Image 3

Image 4

Image 5

Image 6

Image 7