Door: Martijn

Veel mensen hebben een lijstje met daarop landen die ze altijd nog willen ontdekken. Wat hierop zeker niet mag ontbreken is het winter-wonderland genaamd Lapland! Maar waar ligt dit bijzondere land eigenlijk?

Maar waar ligt dit bijzondere land eigenlijk? Het enige dat veel mensen weten is dat het er verbazend koud is. We gaan op zoek naar antwoorden op de vraag ‘Waar ligt Lapland? en ‘Waar staat Lapland om bekend?’. We zijn benieuwd wat je hier eigenlijk al van wist, dus lees snel verder!

Lapland, welke landen?

Bij het woord ‘Lapland’ ga je er al vanuit dat Lapland een land is. Dit is helemaal niet zo! Lapland is een uitgestrekt gebied over vier landen, namelijk: Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Het is een uiterst groot gebied in het noorden van Europa, dichtbij het poolgebied. Lapland bedekt een groot gedeelte van Noorwegen, het noorden van Zweden en een klein gedeelte van Finland.

Maar vraag je je nu af: waar ligt Lapland in Rusland? In het noordwesten van Rusland vind je het schiereiland Kola. Daarmee kent het totale Lapland gebied een oppervlakte van ongeveer 750.000 vierkante meter. Dit is ongeveer 16 keer zo groot als Nederland. Wist je dat je slechts in drie uur van Schiphol naar Lapland vliegt?

De naam ‘Lapland’ betekent ‘Land van de Lappen’. Dit is waarom Lapland vandaag de dag Lapland heet. De Lappen, inwoners van Lapland, geven de voorkeur aan de naam ‘Sami’ in plaats van ‘Lappen’. De naam is afkomstig uit het Fins. De Sami hebben geen eigen staat. Ze hebben wel meerdere eigen Samische talen en een eigen rijke cultuur. Ze worden het liefst niet ‘Lappen’ genoemd, omdat ze dit zien als een belediging.

Lapland en haar bewoners

De inheemse inwoners van Lapland worden de Sami (of Samen) genoemd. Een van oorsprong nomadisch volk van jagers. Zij leefden grotendeels van het houden van rendieren en van de visvangst. Er zijn geen grote politieke of geografische grenzen die deze mensen tot één volk maken. Wat de Sami bindt is hun cultuur en de taal. Samisch (Saami of Sami) is de officiële taal in Lapland. Dit os overigens niet de meest gesproken taal tegenwoordig. De meest gesproken talen in Lapland zijn Noors, Fins, Zweeds en Russisch. Precies volgens de gebieden waaruit Lapland bestaat.

De afgelopen eeuwen heeft nog maar een klein percentage van de Sami een nomadisch bestaan. De meeste Samen hebben zich als visser, landbouwer of zelfstandig ondernemer gevestigd in Lapland. Een nomadisch bestaan wil zeggen dat de mensen geen vaste woonplaats of verblijfplaats hebben. Deze mensen trekken rond met hun vee en wonen in tenten. Zo heb je bijvoorbeeld de jager-verzamelaars, die tussen de jachtgronden reizen.

Unieke tradities van Lapland

Lapland kent verschillende tradities. Eén van de tradities is Kerstmis. Wist je dat men zegt dat Lapland de woonplaats van de kerstman is? Je kunt hier het hele jaar op bezoek gaan om de kerstman te ontmoeten! Het is een soort pretpark waar je in terechtkomt. Zo kun je er overnachten, shoppen en een tocht maken op de slee van de kerstman. Ook is er een postkantoor waar je een kaartje naar huis kunt sturen met de stempel van de kerstman er op.

Met Pasen is het de traditie dat kinderen zich verkleden en langs de deuren gaan. Hier kun je denken aan Halloween, maar dan net iets anders. De kinderen geven narcissen en in ruil daarvoor vragen ze snoepgoed. Als laatste is de sauna ook erg belangrijk in Lapland. De sauna is uitgevonden in Finland en tegenwoordig erg belangrijk voor de inwoners. Finnen gaan meestal elke week of zelfs dagelijks naar de sauna. Wie wil dat nou niet?

Een groeps- of singlereis naar Lapland

Lapland is de ideale bestemming voor een winter groeps- of singlereis vol unieke belevenissen en het grootste avontuur. Daarnaast is er ook zeker tijd om tot rust te komen en lekker te gaan relaxen. Droom weg in van het winterse Lapland! Met onder andere poolhonden, pittoreske landschappen én het fantastische Hoge Noorden!

De maanden januari, februari, maart en december zijn de beste maanden om bijvoorbeeld naar het Zweedse Lapland te gaan voor wintersportactiviteiten. Waarom? Omdat het in deze maanden niet meer de hele dag donker is. Daarnaast heb je ook de grootste kans om in deze maanden het noorderlicht te zien.

Lapland heeft talloze hotspots die je kunt bezoeken tijdens een groeps- of singlereis. De hele vakantie gaan we op zoek naar de mooiste plekjes en wandelen we de meest unieke tochten door de wildernis. noSun biedt diverse reizen aan naar Lapland, bijvoorbeeld een winterreis naar Finland of een lastminute reis naar Zweden. In de wintermaanden is Lapland op haar mooist. Ga met ons mee op reis en ontdek het zelf!

Populaire
reizen bij NoSun

User Check

Word reisleider bij noSun

Denk je jouw enthousiasme over één of meerdere van onze bestemmingen over te kunnen brengen op een groep? Dan willen we je graag uitnodigen om te solliciteren naar de functie van reisbegeleider groepsreizen!

Calendar

Handige reiskalender

Heb je al besloten in welke periode je op vakantie gaat? Met behulp van de noSun reiskalender kun je makkelijk zien welke singlereizen op welk moment in het jaar vertrekken. We reizen het hele jaar door, alle seizoenen komen aan bod.

Inschrijven
nieuwsbrief

Wij vinden nieuwsbrieven saai. Daarom sturen we een noNieuwsbrief. Wij moeten er zelf altijd erg om lachen. Geen idee of jij hem ook leuk vindt, probeer maar.

Indian Summer Hike Zweden 1024x683
Mensen Boven Op De Kliff Trolltunga E1671103335520
alleen op reis sneeuwscooter lapland
  • Nobeach//
  • Nomassa//
  • Nobullshit//
  • Notinder//

Bekend van

Image 1

Image 2

Image 3

Image 4

Image 5

Image 6

Image 7