Door: Melissa

Heb jij wel eens gehoord van fika? In Zweden en Finland zijn ze er dol op! De fika is een traditie waarbij werkzaamheden even onderbroken worden om tot rust te komen.

Even pauze houden, samenkomen en genieten van een zoet gebakje. Wil jij weten welke rituelen en nog meer te vinden zijn in de Scandinavische landen? Je leest het hier.

Våffeldagen in Noorwegen, Zweden en Denemarken

Op 25 maart is het in Noorwegen, Zweden en Denemarken ‘våffeldagen’. Vertaald als jawel, wafeldag. Op deze dag worden er wafels gebakken en gegeten. Een heerlijke zoete feestdag om van te genieten! De wafel is een symbool van ‘kos’ wat betekent dat je het goed naar je zin hebt. Doe ons in Nederland ook zo’n traditie, dit klinkt heerlijk!

En niet alleen tijdens ‘våffeldagen’ hebben de Noren zin in wafels! In Noorwegen zijn wafels vrijwel overal te krijgen, van de kroeg tot een voetbalwedstrijd. In Noorwegen lijkt het wel elke dag ‘våffeldagen’!

Kerstgerechten in Noorwegen

In Noorwegen vieren ze Kerst zoals we dat in Nederland kennen. Toch hebben ze bepaalde tradities die verschillen met de Nederlandse rituelen. Zo staat er op een typische Noors kerstmenu ‘ribbe’ ofwel geroosterde varkensribben. Verder wordt er graag ‘pinnekjøtt’ (gerookte en gezouten schapenribben) en ‘lutefisk’ (gedroogde vis) geserveerd.

Op een Noorse feestdag wordt verder graag ‘kransekake’ gegeten. Deze piramidevormige taart bestaat uit op elkaar gestapelde amandelkoek met marsepein. De piramide wordt versierd met snoep en vlaggetjes om de dag extra feestelijk te maken.

Tijdens de feestdagen wordt er ook speciaal een kerstbier gebrouwen ‘juleøl’. Het is de bedoeling dat het bier zo sterk mogelijk wordt. Tegenwoordig hoef je het bier niet zelf meer te brouwen. Rond Kerst zijn er in de winkel allerlei soorten kerstbieren aanwezig om uit te kiezen.

Midzomeravond in Zweden

In het midden van de zomer rond 21 juni wordt er in Zweden ‘Midsommarafton’ gevierd. Op deze avond wordt er gedanst en gezongen onder de versierde meiboom die te vinden is in elke stad of dorp. Op het feest worden ingemaakte haringen, aardbeien, Zweedse gehaktballetjes en aardappels gegeten. Er wordt gedanst, gezongen, gelachen en….gedronken!

In Scandinavië is de drank Aquavit enorm populair. De drank heeft een minimum alcoholpercentage van 37,5% en lijkt op wodka met een toevoeging van kruiden. Bezoek Zweden en geniet van de uitbundige en magische sfeer tijdens het midzomerfeest!

Het midzomerfeest is voor de meeste Zweden de belangrijkste feestdag van het jaar. Slingers met bloemen worden opgehangen door de straten van Zweden. De zomer wordt gevierd en dat merk je! De uitbundige vreugde en sferen om het opkomen van de zon te vieren is een geweldige ervaring.

De Zweedse Lucia traditie

In Zweden wordt elk jaar op 13 december Lucia gevierd. De Lucia – het dragen van het licht – is een typisch Zweedse traditie die 400 jaar oud is. Lucia is een belangrijk feest dat in heel Zweden gevierd wordt.

Tijdens Lucia wordt er door een groep vrouwen in witte jurken gezongen. De vrouwen dragen het licht, met een centraal personage, Lucia, in het midden. Je herkent Lucia aan de krans van kaarsen die ze op het hoofd draagt. Achter Lucia lopen de vrouwen in witte jurken, gevolgd door sterrenjongens, peperkoekmannetjes en kerstelven. Niet alleen het dragen van licht is belangrijk, ook het eten van zoetigheid hoort bij de traditie. Peperkoekmannen, snoep, kaneelbroodjes en rozijnbroodjes horen allemaal bij de magie van de Lucia traditie.

Surströmming, een echte delicatesse

Surströmming, volgens mij kent inmiddels iedereen in Nederland deze delicatesse uit Zweden. Surströmming is een traditioneel Zweeds gerecht en vooral niet geschikt voor onze tere Nederlandse magen. Het Zweedse gerecht bestaat uit gefermenteerde oostzeeharing, wat betekent dat de vis in het blik lekker aan het gisten is.

Surströmming staat bekend om de intense stank en wordt in Zweden gezien als delicatesse en hier in Nederland als één van de smerigste gerechten. Waar tradities toch kunnen verschillen he!

De geur (en daarmee de smaak) lijkt op rotte eieren of een stinkbom. In Nederland is er inmiddels de surströmming challenge ontstaan, gestart door influencer Bas Smit die bekende Nederlanders uitdaagde om deze Zweedse delicatesse op te eten. Met als doel, zoveel mogelijk geld voor het goede doel, maar de filmpjes (mits je een sterke maag hebt) zijn alleen al voor je humeur geweldig om te kijken. Mocht je in Zweden zijn, weet dat de Zweden surströmming heerlijk vinden!

Je vindt de delicatesse vooral langs de oostkust van Noord- en Midden-Zweden. In dat gebied wordt de haring gegeten als ‘surströmmingsklämma’. Een soort van sandwich gemaakt van twee met boter besmeerde stukken tunnbröd (licht gezoet Zweeds platbrood) met daarop gefileerde stukjes surströmming en eventueel schijfjes aardappel. Lijkt ons genieten ?

Naar de sauna in Finland

In de Scandinavische landen is het heel normaal om naar de sauna te gaan. Vooral in Finland zijn enorm veel sauna’s te vinden. Maar liefst één sauna per twee tot drie inwoners! De Finnen gaan het liefst elke dag wel even de sauna in. En daarna natuurlijk afkoelen in de sneeuw of het ijskoude water van een ijswak.

Pasen in Finland

Rond Pasen gaan alle Finse kinderen verkleed als heksen langs de deuren met narcissen. De kinderen geven narcissen weg en krijgen en snoep voor terug. Ook wordt er in het paasweekend een paasvuur ontstoken dat de boze heksen wegjaagt.

Rond Pasen wordt er ook gekeken hoe het gras groeit. Dit doen ze als traditie om het begin van de lente in te luiden.

Reis je met ons mee?

Wil jij de tradities, gewoontes en rituelen van de Scandinaviërs zelf ervaren? Reis dan met ons af naar het noorden en laat je betoveren door de magische tradities. Ga met ons op kanotocht, bewandel de hoogste bergen, spring in de sauna of maak een huskytocht. Met de actieve reizen van noSun hoef jij je niet te vervelen. Wij bieden diverse soorten singlereizen aan naar Zweden, Noorwegen, en Finland. Kies je voor een kampeerreis, rondreis, stedentrip of winterreis?

Populaire
reizen bij NoSun

User Check

Word reisleider bij noSun

Denk je jouw enthousiasme over één of meerdere van onze bestemmingen over te kunnen brengen op een groep? Dan willen we je graag uitnodigen om te solliciteren naar de functie van reisbegeleider groepsreizen!

Calendar

Handige reiskalender

Heb je al besloten in welke periode je op vakantie gaat? Met behulp van de noSun reiskalender kun je makkelijk zien welke singlereizen op welk moment in het jaar vertrekken. We reizen het hele jaar door, alle seizoenen komen aan bod.

Inschrijven
nieuwsbrief

Wij vinden nieuwsbrieven saai. Daarom sturen we een noNieuwsbrief. Wij moeten er zelf altijd erg om lachen. Geen idee of jij hem ook leuk vindt, probeer maar.

Indian Summer Hike Zweden 1024x683
Mensen Boven Op De Kliff Trolltunga E1671103335520
alleen op reis sneeuwscooter lapland
  • Nobeach//
  • Nomassa//
  • Nobullshit//
  • Notinder//

Bekend van

Image 1

Image 2

Image 3

Image 4

Image 5

Image 6

Image 7