Door: Martijn

Verzwikte enkels, blaren zo groot als pannenkoeken en frostbite, het laatste wat je wil op vakantie…

Een paar goede schoenen helpen je makkelijk deze verschijnselen voorkomen. Verzwikte enkels en blaren kennen we allemaal, maar wat is frostbite? Frostbite is helaas geen lekker lokaal biertje uit Noorwegen… Frostbite is namelijk het bevriezen van delen van het lichaam. Goed schoeisel is een van de belangrijkste beschermingsmaatregelen om frostbite te voorkomen. Vooral de uitstekende delen (handen, voeten, oren en neus) zijn hier extra gevoelig voor. Deze delen zitten relatief ver van het hart af en er stroomt minder (warm) bloed doorheen. De kans op bevriezing treedt met name op bij temperaturen van -15 graden Celsius maar ook bij minder extreme weersomstandigheden is er gevaar voor bevriezing. Iedereen kent wel het moment dat het -2 is en de vingers langzaam pijnlijk beginnen te worden. Geen angst, ze vallen er echt nog niet af maar toch is dit de eerste fase van bevriezing. We noemen dit fase 1. Beginnen de handen daarna gevoelloos te raken dan zit je in fase 2 en wordt het tijd om te gaan handelen! Fase 3 ligt namelijk op de loer en in die fase begint weefsel af te sterven. Frostbite dus!

We gingen het toch over schoenen hebben?

Klopt, daar gaan we het nu dan ook over hebben. Verkeerd schoeisel kan grote gevolgen hebben zoals je zojuist hebt gelezen. En dat is vaak simpel te voorkomen! Bij schoenen is het dus vooral belangrijk dat ze je comfort, warmte indien nodig en stevigheid bieden. Die modeshow loop je maar op de catwalk in Milaan. Hoog in de bergen of diep in de Finse sneeuw is de schoonheid van een schoen niet zo relevant. Je wilt immers genieten van de schitterende omgeving tijdens je groepsreis in plaats van alleen maar aan je (pijnlijke) voeten denken. In de wandel- en bergsport maken we onderscheid in 5 soorten schoenen.

1. De wandelschoen

Voor een korte wandeling wil je een schoen die voldoende comfort geeft maar absoluut niet te zwaar is. Lekker licht lopende schoenen met een prima demping. Ze zijn in allerlei soorten verkrijgbaar, denk vooral na of deze schoenen waterdicht moeten zijn of juist ademend. We spreken ook wel van een type A schoen.

2. De trekking schoen

Echt het bos in? Misschien wel voor meerdere dagen. Dan is de trekking schoen echt iets voor jou. Deze trekkingschoen biedt jou tijdens je singlereis voldoende grip en stevigheid voor een lange wandeltocht door wat ruiger terrein. Je wilt niet bij elke stronk je enkel verzwikken natuurlijk. De trekking schoen wordt ook wel een A/B schoen genoemd en is vaak halfhoog. Zodoende geeft de schoen je voldoende stabiliteit rondom de voeten is ie toch licht genoeg voor een mooie wandeling in de natuur.

3. De perfecte schoen voor een bergwandeling

De bergwandeling, voor het gemak pakken we een mooie maar relatief eenvoudige wandeling in de bergen (Dit is een mooi voorbeeld van zo’n wandeling). Door het onregelmatige terrein heb je niet alleen ondersteuning nodig rondom je voet maar ook je enkels. Daarom zijn deze schoenen vaak half hoog tot hoog. Deze schoen verschilt ten opzichte van de trekkingschoen in het feit dat deze schoenen veel stugger zijn. Die stevigheid moet ergens vandaan komen he! Zoek jij deze schoen? Zoek dan op Type B.

4. De bergtocht!

We gooien er een schepje bovenop! Ga jij een pittige tocht ondernemen door de bergen en leg je daarbij grote afstanden af dan is een type C schoen echt iets voor jou. Deze type C schoen kenmerkt zich door een stugge zool en bescherming tot ruim boven de enkels. De perfect bescherming voor ruig terrein. Deze schoen is geschikt voor meerdaagse bergtochten en minder begaanbaar terrein. Het mooie van een type C schoen is dat ie vaak geschikt is voor het onderbinden van stijgijzers (vraag dit altijd na!). En die zijn onontbeerlijk tijdens een tocht waarbij sneeuw en ijs mogelijk zijn. Op internet zoek je op type C.

5. De Expeditieschoen

Dare to go out op z’n sterkst! Trotseer jij de ijzige kou van Spitsbergen? Dan is deze schoen noodzakelijk voor jou! Een echte bergschoen die stijgijzervast is. Snel over het ijs dus. Type D schoenen zijn zeer specialistische schoenen vaak voorzien van de beste materialen en dat mag ook wel gezien de omstandigheden. Grip en comfort zijn dan echt essentieel.

Tips & Tricks!

Heb je een keuze gemaakt en wil je de beste schoenen voor jou uitzoeken? Waarschijnlijk begint je speurtocht op internet, niet geheel onlogisch natuurlijk. Ons advies is om elk type schoen vooraf te proberen bij een van de betere outdoor speciaalzaken. Zij kunnen jou voorzien van het beste advies en kijken naar de maatvoering. Tip: ga schoenen aan het eind van de dag passen, je voeten zwellen namelijk gedurende de dag iets op. En de schoen die ’s morgens perfect zat kan na 10 kilometer in de bergen toch wat knellen.

Tevens assisteren zij jou in de keuze welke eigenschappen de schoenen moeten hebben, heb je van nature warme voeten? Dan kan een ademende schoen mogelijk beter voor je zijn. Vochtige voeten worden sneller koud (remember frostbite?). Tevens spelen gewicht en waterdichtheid een rol in je keuze schoen. De gouden regel voor het kiezen van schoenen is dat deze perfect aansluiten rondom je voet en prettig moeten zitten. Wist je dat zelfs de manier van veters strikken invloed heeft op het comfort?

Hey noSun, leuk verhaal maar ik ga tot mijn knieën de sneeuw in. Welke schoenen moet ik aan?

Sneeuw en ijs kan de keuze qua schoen beïnvloeden, maar waarschijnlijk vraag je je dit af omdat je graag droge en warme voeten wilt hebben (hey, daar is Frostbite weer!). Heb je waterdichte schoenen en weinig last van koude voeten? Dan zijn gaiters of gamaschen wat voor jou. Je plaatst ze eenvoudig over de schacht van je schoen heen en voila, de beentjes blijven droog.

Ik heb nu al koude voeten…..

Dan zijn overschoenen iets voor jou. Het ziet er misschien niet heel erg “fancy” uit maar uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat deze overschoenen goud waard zijn. Je trekt ze eenvoudig aan over je normale schoenen, ze zijn wind, waterdicht en heerlijk warm! Ze zijn wat lastig te vinden maar voor een prikkie heb jij de warmste voeten van de groep! Je vindt ze onder andere hier.

Populaire
reizen bij NoSun

User Check

Word reisleider bij noSun

Denk je jouw enthousiasme over één of meerdere van onze bestemmingen over te kunnen brengen op een groep? Dan willen we je graag uitnodigen om te solliciteren naar de functie van reisbegeleider groepsreizen!

Calendar

Handige reiskalender

Heb je al besloten in welke periode je op vakantie gaat? Met behulp van de noSun reiskalender kun je makkelijk zien welke singlereizen op welk moment in het jaar vertrekken. We reizen het hele jaar door, alle seizoenen komen aan bod.

Inschrijven
nieuwsbrief

Wij vinden nieuwsbrieven saai. Daarom sturen we een noNieuwsbrief. Wij moeten er zelf altijd erg om lachen. Geen idee of jij hem ook leuk vindt, probeer maar.

Indian Summer Hike Zweden 1024x683
Mensen Boven Op De Kliff Trolltunga E1671103335520
alleen op reis sneeuwscooter lapland
  • Nobeach//
  • Nomassa//
  • Nobullshit//
  • Notinder//

Bekend van

Image 1

Image 2

Image 3

Image 4

Image 5

Image 6

Image 7