Door: Martijn

Ga je binnenkort op een actieve vakantie waarbij je heel wat wandelingen maakt door de ongerepte natuur? Dan heb je niet heel veel nodig, maar goede wandelschoenen zijn dan absoluut essentieel.

Welke schoenen passen bij jouw manier van wandelen? Wij geven je een paar handige tips voordat je op vakantie gaat. Sowieso is het handig om een paar goede wandelschoenen in te pakken voor als je met ons op actieve groepsreis gaat.

Verschillende categorieën wandelschoenen

Voor veel soorten wandelingen bestaat een ander type wandelschoenen. De verschillende categorieën wandelschoenen worden aangegeven met A, B, C of D gradatie. Voor een lichte wandeltocht in Nederland heb je geen wandelschoen nodig uit categorie D. Wanneer je een hoge berg gaat beklimmen, dan is het af te raden om dat met een schoen uit categorie A te doen. Lees hieronder meer informatie over de categorieën.

Categorie A

De categorie A wandelschoenen zijn schoenen van laag tot halfhoog model met een soepele zool. Deze schoenen zijn geschikt voor vlakke wandelingen. Deze schoenen zijn ideaal om mee te dragen tijdens een boswandeling in Nederland. Deze wandelschoenen geven meer grip dan gewone stadschoenen.

Categorie A/B

De categorie A/B wandelschoenen zijn goede allround wandelschoenen. Door de gemiddelde hoogte bieden ze voldoende steun en stabiliteit voor onverharde of ongelijke gronden. Het zijn zowel geschikte wandel- als bergschoenen. De zool is voldoende soepel, waardoor ze ook voor wandelingen in Nederland geschikt zijn.

Categorie B

Een categorie B wandelschoen is een typische bergwandelschoen. Deze schoenen hebben een halfhoog tot hoog model met stijvere zool, daarom geschikt voor oneffen terreinen zoals in heuvels. Daarbij zijn ze erg geschikt voor een lange tocht met bepakking. De categorie B wandelschoenen zijn het meest allround.

Categorie C en D

Wandelschoenen uit categorie C en D zijn niet bedoeld voor ‘gewone’ wandelaars, maar voor bergbeklimmers en alpinisten die zich buiten gebaande paden begeven. De schacht van de schoen is nog een stuk hoger voor voldoende stabiliteit en steun. Heb je stijgijzers nodig tijdens de tocht? Dan heb je zeker een schoen nodig uit deze categorie.

De pasvorm van de wandelschoen

Nu je precies weet welke categorie schoen je gaat kiezen, is het van belang om de wandelschoenen te gaan passen. Neem hier uitgebreid de tijd voor. Iedere schoen is anders en iedere voet is anders. Voor iedereen geldt dat een wandelschoen eigenlijk meteen als gegoten moet zitten tijdens het passen.

De hiel mag niet te veel op en neer gaan en de tenen moet je vrij kunnen bewegen. Ook is het belangrijk dat je geen vervelende drukpunten gaat voelen tijdens het lopen. Sommige merken hebben de naam beter bij brede voeten te passen, andere merken sluiten beter aan bij smalle voeten. De mate van specialisatie bij een wandelschoen kan van invloed zijn op de prijs. Bij veel speciaalzaken hebben ze een speciale helling waarop de wandelschoenen uitgetest kunnen worden.

Overige belangrijke accessoires

Wanneer je denkt aan het kopen van nieuwe wandelschoenen is het ook verstandig om te kijken naar een paar goede wandelsokken. De sokken spelen namelijk een grote rol bij het drooghouden van je voeten. Dit doen ze door transpiratievocht snel af te voeren en daarmee is de kans groot dat je huidirritaties en blaren kunt voorkomen.

Daarnaast is het ook handig om wat verzorgende producten mee te nemen voor de schoenen, zoals schoenwas of impregneerspray. Een hoofdlamp, een kompas en een gedetailleerde wandelkaart kan zeer nuttig zijn. Blarenpleisters, GPS-apparaten en een EHBO-set voor wandelaars vullen de wandeluitrusting perfect aan met benodigde accessoires.

De beste wandelvakanties

Ben je een doorgewinterde wandelaar? Of ben je een net beginnende en nog in twijfel welke wandelschoenen je moet aantrekken? Zelfs met een wat mindere voorbereiding ben je bij noSun aan het juiste adres voor een ontzettend leuk en actief avontuur. Het is echter wel van belang dat je een redelijke basisconditie hebt voor onze groepswandelreizen en trektochten. Natuur doet wat hij wil en een bergpad kan dankzij regen erg glibberig worden.

Van het ruige IJsland tot het wonderschone Zweden. Bij noSun vind je de verschillende groepswandelreizen en trektochten. Een avontuurlijke tocht door de wildste natuur of juist even op adem komen van schitterende vergezichten. Ga bijvoorbeeld mee op wandel trekking op de Hardangervidda of op wandelreis door het bergachtige Fulufjället Nationaal park op de grens met Noorwegen. Boek nu jouw groepswandelreis en ga op een bijzondere wandelreis voor iedere natuurliefhebber en fan van wandelen en groepsreizen.

Populaire
reizen bij NoSun

User Check

Word reisleider bij noSun

Denk je jouw enthousiasme over één of meerdere van onze bestemmingen over te kunnen brengen op een groep? Dan willen we je graag uitnodigen om te solliciteren naar de functie van reisbegeleider groepsreizen!

Calendar

Handige reiskalender

Heb je al besloten in welke periode je op vakantie gaat? Met behulp van de noSun reiskalender kun je makkelijk zien welke singlereizen op welk moment in het jaar vertrekken. We reizen het hele jaar door, alle seizoenen komen aan bod.

Inschrijven
nieuwsbrief

Wij vinden nieuwsbrieven saai. Daarom sturen we een noNieuwsbrief. Wij moeten er zelf altijd erg om lachen. Geen idee of jij hem ook leuk vindt, probeer maar.

Indian Summer Hike Zweden 1024x683
Mensen Boven Op De Kliff Trolltunga E1671103335520
alleen op reis sneeuwscooter lapland
  • Nobeach//
  • Nomassa//
  • Nobullshit//
  • Notinder//

Bekend van

Image 1

Image 2

Image 3

Image 4

Image 5

Image 6

Image 7