Door: Martijn

Je wilt er op avontuurlijke reis wel warmpjes bij liggen. Je wilt graag een slaapzak kopen, maar er zijn zoveel soorten, vormen, maten en diktes dat jij door de bomen het bos niet meer ziet. Waar kun je op letten om tot een goede keuze te komen? Wij geven je graag een paar tips!

Soorten slaapzakken

Wat betreft de vorm zijn er 2 categorieën: dekenslaapzakken en mummyslaapzakken.

De dekenslaapzakken zijn rechthoekig en geven daardoor veel ruimte om te draaien en veel ruimte voor je voeten. Dekenmodellen kun je prima gebruiken in de zomer en is geschikt voor temperaturen tot rond het vriespunt.

De mummyslaapzakken zijn gevormd naar het lichaam en geven minder ruimte bij de voeten en rond het hele lichaam. Hierdoor is de ‘mummy’ veel beter geschikt voor lagere temperaturen omdat er weinig ruimte over is die koud kan worden. Door een warmtekraag die je aan kunt snoeren blijft de warmte ook veel beter in de slaapzak.

De belangrijkste materialen die voor slaapzakken worden gebruikt, zijn: katoen, polyester en nylon. Vaak worden de dekenmodellen van katoen gemaakt of van een combinatie van katoen en polyester of nylon. Mummy’s worden vaak onder koudere (en eventueel ook nattere) omstandigheden gebruikt en dan is sneldrogend nylon of polyester een stuk prettiger. Dit materiaal is ook nog eens lichter en daarom ook makkelijker mee te nemen tijdens lichtgewicht kamperen.

De vulling van een slaapzak kan bestaan uit synthetisch materiaal of dons. Synthetische vullingen bestaan uit kunstmatig gefabriceerde lagen tussen de binnen- en de buitenlaag van de slaapzak. Dons is een natuurlijk materiaal en meestal afkomstig van eenden en ganzen. Donsvullingen komen voor in verschillende mixvarianten en soorten. Over het algemeen geldt: hoe hoger het percentage dons, hoe hoogwaardiger de vulling. Daarbij is het isolatievermogen van ganzendons iets hoger dan dat van eendendons.

Dons voelt vaak aangenamer aan bij een grotere temperatuurrange en het is lichter en compacter op te rollen dan synthetische vulling

Temperatuurbereik

Bij een slaapzak wordt altijd een temperatuur(range) vermeld. Hier moet je goed op letten, want dat geeft een richting aan tot hoever een slaapzak nog als aangenaam kan worden aangemerkt.

De temperatuur wordt vaak in drie waarden weergegeven:

  • Comfortwaarde: geeft de bovengrens aan waarin het nog aangenaam is om de slaapzak te gebruiken. Dit is voor vooral de dames een goede indicatie.
  • Limietwaarde: geeft de ondergrens aan waarin het nog aangenaam is om de slaapzak te gebruiken. Dit is voor de heren een goede indicatie.
  • Extreemwaarde: geeft aan in hoeverre de slaapzak bescherming biedt tegen bevriezingsverschijnselen voor een bepaalde duur.

De ervaring die je hebt in de slaapzak is sterk afhankelijk van hoe moe je bent, of je er koud of warm in gaat en of het vochtig of droog is buiten. Het blijft dus lastig en de temperaturen op de slaapzakken zijn zeker geen absolute waarden.

Als merken de ‘EN’ (Europese Norm) normering vermelden, dan hebben deze merken onder dezelfde omstandigheden in een laboratorium de temperatuurwaarden vastgesteld. Deze merken zijn hierdoor goed onderling te vergelijken.

Singlereizen Tent Kamperen

Wat is voor mijn reis de perfecte slaapzak?

Je wilt graag een slaapzak kopen, maar er zijn zoveel soorten, vormen, maten en diktes dat jij door de bomen het bos niet meer ziet. Waar kun je op letten om tot een goede keuze te komen? Wij geven je graag een paar tips.

 

Prijscategorie

Allereerst is het handig om voor jezelf te bepalen wat je belangrijk vindt aan een slaapzak en waarvoor je deze wilt gebruiken. Voor koude en extreme omstandigheden zal je absoluut meer geld moeten uitgeven aan een slaapzak dan wanneer je gaat kamperen in de zomer

Matje of luchtbed?

Naast een goede en passende slaapzak is het ook belangrijk om te zorgen voor een passende mat of luchtbed om op te slapen.Een luchtbed is populair en kan ook prima gebruikt worden in de zomer bij hogere temperaturen.

Maar als je naar plaatsen gaat waar het ’s nachts koud is, zorg er dan voor dat je een zelfopblaasbaar isomatje hebt of een luchtbedje, met dons of synthetische vulling. Een luchtbed is hier niet geschikt, omdat de lucht vrij kan bewegen en niet zal opwarmen. Hierdoor kun je het toch ijskoud hebben, ondanks een lekkere warme slaapzak. Investeer dus zeker in een goede mat.

Onderhoud en opbergen

Vooral dons slaapzakken hebben een goed onderhoud nodig. Het is belangrijk dat een dons slaapzak regelmatig wordt gewassen met een donswasmiddel om de donsvlokken weer te re-impregneren. Bij het drogen moet de slaapzak een paar keer bij lage temperatuur in de droger met een paar tennisballen die het dons weer opschudden.

Synthetische vullingen zijn gevoeliger voor wasmachines en moet je daarom niet te vaak wassen. Gebruik indien mogelijk een lakenzak voor alle typen slaapzakken, om daarin te slapen. De lakenzak is makkelijker te wassen dan de slaapzak zelf.

Nog een laatste tip

Als je de slaapzak een langere tijd niet gebruikt, haal hem dan uit het foedraal. Hiermee geef je de slaapzak meer lucht en voorkom je dat de vulling te lang in elkaar gedrukt zit en z’n loft verliest en daarmee z’n isolatiewaarde. Het beste is om de slaapzak op te bergen in een grote tas en doe hem weer in het foedraal als je op reis gaat.

Slaap je goed, dan helpt dat bij het genieten van jouw reis. Kies je de verkeerde slaapzak dan heb je het snel te koud, of te warm. Dat is zonde want dan slaap je niet lekker en dan begin je de mooie nieuwe dag met een achterstand.

Populaire
reizen bij NoSun

User Check

Word reisleider bij noSun

Denk je jouw enthousiasme over één of meerdere van onze bestemmingen over te kunnen brengen op een groep? Dan willen we je graag uitnodigen om te solliciteren naar de functie van reisbegeleider groepsreizen!

Calendar

Handige reiskalender

Heb je al besloten in welke periode je op vakantie gaat? Met behulp van de noSun reiskalender kun je makkelijk zien welke singlereizen op welk moment in het jaar vertrekken. We reizen het hele jaar door, alle seizoenen komen aan bod.

Inschrijven
nieuwsbrief

Wij vinden nieuwsbrieven saai. Daarom sturen we een noNieuwsbrief. Wij moeten er zelf altijd erg om lachen. Geen idee of jij hem ook leuk vindt, probeer maar.

Indian Summer Hike Zweden 1024x683
Mensen Boven Op De Kliff Trolltunga E1671103335520
alleen op reis sneeuwscooter lapland
  • Nobeach//
  • Nomassa//
  • Nobullshit//
  • Notinder//

Bekend van

Image 1

Image 2

Image 3

Image 4

Image 5

Image 6

Image 7