Door: Martijn

Op kanoreis! Een reisverslag.

Gezellige boel

De langverwachte vakantie breekt aan. Ik heb ontzettend veel zin in deze reis, maar het is ook spannend. Reizen in een groep, is dat wel iets voor mij? Op de opstapplaats in Eindhoven ben ik meteen op mijn gemak. Ik ontmoet mijn reisgenoten en onze reisbegeleider Jurriaan. Fijn allemaal leeftijdsgenoten uit alle windstreken en de eerste contacten zijn makkelijk gelegd! Tijdens de lange busreis is er tijd genoeg om elkaar al een beetje te leren kennen. De reis is afwisselend en voert ons door Duitsland, Denemarken en met twee bootovertochten komen we in Zweden aan. Het land van uitgestrekte meren, kleurige huizen, schone lucht, blonde mensen, knäckebröd en Ikea(-taart)..lang leve deze clichés!

We komen aan het einde van de nacht aan op Alcatraz. Een vriendelijk Nederlands echtpaar heeft zeven jaar geleden Amsterdam wijselijk verruild voor dit kleine paradijs in Zweden. Ze hebben een outdoorcentrum overgenomen en hier kamperen we en huren we onze kano’s. We rollen onze matjes uit en kruipen nog even in de slaapzak om nog een paar uurtjes slaap te pakken. Maar al vroeg in de ochtend schijnt de zon vrolijk op onze wangen en zijn we te nieuwsgierig om nog langer te slapen. We zetten ons kamp voor de nacht alvast op. Pas de volgende dag vertrekken we voor onze kanotocht. Deze dag kunnen we lekker gebruiken om te wennen aan het nieuwe land en aan elkaar. Het is meteen een gezellige boel en we besluiten om die avond een barbecue te maken. Een boodschappenteam gaat op pad om al het lekkers in te slaan. Bovendien wordt de voorraad voor de komende dagen ingekocht. ’s Avonds eten we gezellig rond de enorme barbecue. Ik ben blij dat er veel mensen in de groep zitten, die van lekker eten en koken houden!

De volgende ochtend gaat de reis voor mijn gevoel dan echt beginnen. Onze kano’s liggen al te glimmen in de zon. Het zijn stabiele boten die tot wel 400 kg laadkracht hebben. Onze kampeerspullen en de enorme voedselvoorraad kan dus zonder problemen verdeeld worden over de kano’s. We krijgen nog een paar anti-blarentips van eigenaar Bert en dan wenst hij ons veel plezier als we de kano’s te water laten. Nog een beetje onwennig laverend peddelen we onze eerste meters richting het meer, maar al snel krijgen we de slag te pakken. Kanoën is leuk! Genietend van de zon en de prachtige omgeving varen we heerlijk over de Zweedse meren. Wat een heerlijk vooruitzicht voor de komende dagen!

Wat ontzettend fijn is dat we met de groep besluiten waar we naartoe gaan en hoe lang we willen varen of wanneer het tijd is voor de lunch. Omdat je overal vrij kan kamperen kunnen we zelf de mooiste plekjes uitzoeken. Dat doen we dan ook. Als we na de eerste dag kanoën aanmeren op een leuk strandje kan mijn vakantie al niet meer stuk. Kamperen in het wild, zoveel vrijheid! We zetten onze tentjes op en bereiden een gezonde maaltijd. Het toetje: marshmallows in het kampvuur! Ik slaap die nacht heerlijk na zoveel inspanning en buitenlucht. Dat doet een stadse meid goed.

’s Ochtends neem ik een bad in het meer. Het water is kristalhelder. Heerlijk! En je hoeft bovendien geen drinkwater mee te sjouwen; het schoonste water haal je gewoon uit het meer. De kano’s worden weer ingeladen na het ontbijt en we varen alweer. Onderweg even stoppen bij een bijzonder kerkje op een mini-eilandje. Vandaag is er wat meer stroming, dus er wordt wat meer stuurwijsheid gevraagd, wat meer peddelkracht bovendien. Tijdens de lunch leert Jurriaan ons wat overlevingstechnieken mocht je kano omslaan of dreigen te zinken of mocht jezelf overboord raken.. Altijd handig natuurlijk, maar waarschijnlijk hebben we ze deze weken niet nodig; we boffen met alleen maar zonnig weer en nauwelijks wind.

Actief en toch relaxt

Als we aan het eind van de middag weer een bijzonder plekje hebben gevonden om ons kamp op te slaan, besluiten we om hier een dag rust te houden. De voorraden krimpen en we willen graag in dit mooie natuurgebied blijven varen en niet doorvaren naar grotere meren met veel motorverkeer. Een boodschappenploeg actieve peddelaars neemt de taak op zich om de volgende dag naar een stadje op enkele uren varen te gaan en daar in te kopen. Anderen blijven op het kamp en maken een eigen plan. Sommigen gaan lekker varen en vinden een beverburcht en spotten laagvliegende buizerds, terwijl anderen wandelen en de omgeving op het land verkennen. We vinden sporen van elanden en zelfs een die lijkt op een berenklauw. Ik gebruik de dag ook om lekker te lezen, te zwemmen, te fotograferen, een spelletje te doen… De stoere mannen gaan liever hout hakken om vanavond weer een goede fik te kunnen stoken of proberen verse vis te vangen. Ieder zijn ding! De boodschappenploeg komt aan het eind van de middag terug en wij ontvangen hen onder luid gejoel en applaus voor het verse eten dat in aantocht is!

En zo verstrijken de dagen.. Overdag genieten van de meren, de bomen, de blauwe lucht, het verkoelende water, de gezelligheid onderling in de boten. ’s Avonds tevreden na een dag lang actief te zijn geweest, hebben we het onderling gezellig en spelen spelletjes en kletsen heel wat af. Als je dan na zo’n gezellige avond je tanden gaat poetsen aan de rand van het meer en je ziet hoe de volle maan het dan spiegelgladde meer verlicht, dan wil je niet meer weg van die plek. Maar na vijf geweldige dagen varen we dan toch echt terug naar Alcatraz. De warme douche daar lonkt dan stiekem ook wel. We moeten bij aankomst lachen om de ongeoefende kanoërs die vertrekken; we hebben goed leren varen deze week. We worden hartelijk ontvangen door Bert en zijn vrouw Ciska. Deze avond is het feest en kijken we terug op een fantastisch geslaagde week. De volgende dag gaan we nog een bijzondere rit te paard maken en sluiten we af met bier en pizza op Alcatraz! Het is een gezellige laatste avond waar we geen einde aan willen maken. De volgende dag in de bus terug vieren we voor het laatst de vakantie èn de verjaardag van groepsgenoot Cas met Ikea-taart.

Ik vond het een waanzinnige reis. Heel actief en toch relaxt. Georganiseerd, maar met veel vrijheid. Je bent even helemaal weg en los van alles in de natuur en ik heb ook bijzondere nieuwe mensen leren kennen. Er zijn al plannen voor een reünie!

Dit reisverslag is geschreven door Anita die in 2013 met ons op reis is geweest.

Vraag je je af hoe het eruit ziet, kamperen op een onbewoond eilandje tijdens de kanoreis? Bekijk de vlog die Martijn over de kanoreis maakte!

Populaire
reizen bij NoSun

User Check

Word reisleider bij noSun

Denk je jouw enthousiasme over één of meerdere van onze bestemmingen over te kunnen brengen op een groep? Dan willen we je graag uitnodigen om te solliciteren naar de functie van reisbegeleider groepsreizen!

Calendar

Handige reiskalender

Heb je al besloten in welke periode je op vakantie gaat? Met behulp van de noSun reiskalender kun je makkelijk zien welke singlereizen op welk moment in het jaar vertrekken. We reizen het hele jaar door, alle seizoenen komen aan bod.

Inschrijven
nieuwsbrief

Wij vinden nieuwsbrieven saai. Daarom sturen we een noNieuwsbrief. Wij moeten er zelf altijd erg om lachen. Geen idee of jij hem ook leuk vindt, probeer maar.

Indian Summer Hike Zweden 1024x683
Mensen Boven Op De Kliff Trolltunga E1671103335520
alleen op reis sneeuwscooter lapland
  • Nobeach//
  • Nomassa//
  • Nobullshit//
  • Notinder//

Bekend van

Image 1

Image 2

Image 3

Image 4

Image 5

Image 6

Image 7