Door: Martijn

Wil jij gaan wildkamperen in Europa en kun je wel wat tips gebruiken? We got you. Het zou natuurlijk zonde zijn om voor het wildkamperen een boete te krijgen, omdat je de regels niet kent. Dat geld kun je wel beter besteden. Aan een noSun reis bijvoorbeeld – psst, in onze reiskalender zie je direct welke reizen er op korte termijn van start gaan. Oké, nu even terug naar het onderwerp van de blog: tips voor wildkamperen. Die gaan we je geven. Alles wat je nodig hebt om wild te kamperen midden in de natuur vind je hieronder.

1. Ken de regels voor wildkamperen

Regels, blugh. Het is nu niet bepaald het leukste om je mee bezig te houden, maar wél noodzakelijk. Want waar mag je wildkamperen in Europa? Ho wacht, mag dat niet overal? Helaas, je tent opzetten in the middle of nowhere mag niet in alle landen in Europa zomaar. Sterker nog: je riskeert een hoge boete als wildkamperen niet toegestaan is en je tóch besluit het te doen.

Zorg ervoor dat je van tevoren goed hebt uitgezocht of het op jouw favoriete reisbestemming is toegestaan om ‘s nachts in het wild te kamperen. Zo voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan. Zo is wildkamperen in Nederland bijvoorbeeld niet toegestaan, maar is er in Scandinavië veel meer mogelijk. Wil je daar meer over weten? Lees dan zeker eens onze tips voor wildkamperen in Zweden. Ook als je op zoek bent naar tips voor wildkamperen in Noorwegen, is deze blog de moeite waard. Voor Zweden en Noorwegen gelden namelijk veelal dezelfde regels.

Vind je het teveel gedoe om zelf uit te zoeken in welke landen je mag wildkamperen, boek dan een van de kampeerreizen bij noSun. Wij hebben ontzettend mooie plekken gevonden waar je kunt wildkamperen. Let’s go!

2. Zorg voor de juiste uitrusting

Met een rolkoffertje door de bossen slenteren. Het klinkt niet heel praktisch. En dat is het ook niet. Wij zouden je dan ook ten zeerste adviseren om je spullen in een backpack of andere handige reistas mee te nemen. En dan komen we direct aan bij een van onze andere wildkamperen tips: neem niet te veel mee. Je moet de tas immers op je rug meenemen en dan is het echt niet fijn als deze ontzettend zwaar is.

Wat je in ieder geval nodig hebt, is een matje en een lekker warme slaapzak. Maar wacht, slaap je dan in de buitenlucht? Nee hoor, tijdens een noSun kampeerreis overnacht je in een goede tent van het merk Vaude die wij voor je regelen. Voor jou één zorg minder, wel zo fijn! Wat je dan verder nog nodig hebt? Stevige schoenen voor de avontuurlijke hikes die we gaan doen, warme kleding voor de nachten die koud aan kunnen voelen en misschien voor de zekerheid een doosje blarenpleisters. Want actief zijn onze reizen sowieso.

3. Ga zorgvuldig om met het kiezen van een plek

Behalve dat er regels zijn voor waar jouw tent mag staan, zijn er ook een aantal dingen waar je zelf op kunt letten bij het uitkiezen van een geschikte standplaats. Zet je tent bij voorkeur op een vlakke ondergrond op. Dit ligt niet alleen lekkerder, het is ook een betere keuze voor wanneer er plotseling een regenbui overtrekt. Je kunt wel nagaan dat het regenwater heerlijk je tent instroomt als deze niet recht staat.

Staar je daarnaast niet blind op prachtige uitzichten. Ja, het is geweldig om je tent open te doen en de mooiste vergezichten te aanschouwen. Echter kun je er dan wel vanuit gaan dat vele mensen er hun tentje opzetten. Als veel mensen dezelfde plekken uitkiezen, dan is het gedaan met de rust. En laat die rust nu juist wel zijn wat je nodig hebt om wilde dieren te kunnen spotten.

Verder is het niet slim om zonder toestemming van de eigenaar op een privéterrein te gaan staan. Let er daarom goed op dat je een plek uitkiest die voor iedereen begaanbaar is. Meerdere nachten op dezelfde plek verblijven? Dat kan, maar je kunt ook prima na een aantal nachten een nieuwe plek opzoeken. Het is maar net wat jouw voorkeur heeft.

4. Houd je aan de ongeschreven regels

De natuur is prachtig – en dat houden we graag zo. Een van de ongeschreven regels van wildkamperen is dan ook dat je de natuur achterlaat zoals je deze aangetroffen hebt. Afval gaat netjes in de afvalbak. Is die er niet? Dan verzamel je het afval in een vuilniszak en gooi je het op een andere plek weg. Wel zo netjes.

Je pannen afwassen met zeep of afwasmiddel in een natuurlijke waterbron? Dat is een absolute no-go. Zelfs een klein beetje zeep – of het nu biologisch afbreekbaar is of niet – kan al schade aanrichten aan het water. Deze vervuiling is zonde en bovendien ook totaal onnodig. Maak voor het afwassen daarom gebruik van een emmer – een opvouwbare variant is erg handig! – en gooi het water op minstens 60 meter van de waterbron weg.

5. Ontspan en kom echt tot rust

Onze laatste, maar zeker niet meest onbelangrijke, tip luidt: ontspan! Wanneer je back to the basics gaat, ga dan ook echt even helemaal offline. Gebruik je telefoon zo min mogelijk en leef in het moment. Geniet van de mooie dingen die je om je heen ziet en maak plezier met jouw medereizigers. Alleen dan wordt wildkamperen de ervaring die je nooit meer zult vergeten.

Bekijk al onze reizen

Weet je zeker dat je met ons mee op reis wilt, maar weet je nog niet welk reistype het moet worden? Bekijk dan al onze reizen en lees meer over de kenmerken.

Populaire
reizen bij NoSun

User Check

Word reisleider bij noSun

Denk je jouw enthousiasme over één of meerdere van onze bestemmingen over te kunnen brengen op een groep? Dan willen we je graag uitnodigen om te solliciteren naar de functie van reisbegeleider groepsreizen!

Calendar

Handige reiskalender

Heb je al besloten in welke periode je op vakantie gaat? Met behulp van de noSun reiskalender kun je makkelijk zien welke singlereizen op welk moment in het jaar vertrekken. We reizen het hele jaar door, alle seizoenen komen aan bod.

Inschrijven
nieuwsbrief

Wij vinden nieuwsbrieven saai. Daarom sturen we een noNieuwsbrief. Wij moeten er zelf altijd erg om lachen. Geen idee of jij hem ook leuk vindt, probeer maar.

Indian Summer Hike Zweden 1024x683
Mensen Boven Op De Kliff Trolltunga E1671103335520
alleen op reis sneeuwscooter lapland
  • Nobeach//
  • Nomassa//
  • Nobullshit//
  • Notinder//

Bekend van

Image 1

Image 2

Image 3

Image 4

Image 5

Image 6

Image 7