Door: Martijn

Wildkamperen in Zweden klinkt als muziek in de oren voor avontuurlijke reisliefhebbers. In deze blog geven we je informatie over het wildkamperen in dit bijzonder pure land en brengen we je op de hoogte van de tips om écht het allerbeste uit jouw reis door Zweden te halen! Wildkamperen in Zweden is een unieke ervaring waarbij je als wildkampeerder helemaal back to basic gaat. Ondanks dat het wildkamperen in Zweden al jaren mogelijk is, zijn veel plekjes nog onaangetast, dus ga op avontuur!

Wildkamperen: is het toegestaan of krijg je problemen als je wordt ‘betrapt’?

Aah Zweden, de ruwe landschappen, diepe meren en bossen vol naaldbomen. Het zou toch geweldig zijn als je dit land echt van dichtbij mee kan maken door er middenin te staan met je tentje? Gelukkig kan dit ook echt, mits je je aan de regels houdt van allemansrecht. Maar wat houden deze regels van ‘allemansrecht’ dan precies in?

  • De eerste regel is dat je als wildkampeerder uit de buurt blijft van gecultiveerd landschap en privéterrein, dit is niet zo moeilijk met al die mooie natuur.
  • Ten tweede moet je respectvol omgaan met de natuur en de lokale bevolking. Kortom, ruim je afval netjes op, stook niet overal een vuurtje en wees vriendelijk tegen de mensen in de omgeving.
  • Ten derde mag je maar 24 uur op dezelfde plek staan. Zolang je je aan deze drie regels houdt ben je volkomen legaal bezig.

Maar… is wildkamperen in Zweden niet gevaarlijk?

Zweden is over het algemeen een veilig land. Criminaliteit komt amper voor, zeker in afgelegen gebieden. Wel heeft het land een aantal wilde dieren waar je voor op je hoede moet zijn. Het bekendste dier van Zweden is natuurlijk de eland. Als je deze tegenkomt tijdens het kamperen zal je over het algemeen geen problemen ervaren. Het kan natuurlijk wel voorkomen dat je een eland tegenkomt die niet gediend is van jouw bezoek, het beste is dan om te schuilen. Gelukkig hebben wij nooit vervelende ervaringen gehad met het dier.

Een gevaarlijker dier is de beer. Toch is de kans dat je er eentje tegenkomt tijdens wildkamperen in Zweden zeer klein. In de regel is een beer in Zweden banger voor jou, dan jij voor hem. Zolang je de beer en eventuele jongen niet bedreigt, is er niets aan de hand. Was dat het dan met de gevaarlijke dieren? Nou nee, het kan het zijn dat je een slang tegenkomt, maar dit kan ook gebeuren als je kampeert in Nederland. Kortom, veiligheid tijdens wildkamperen in Zweden kunnen we niet 100% garanderen, maar er zijn echt geen directe gevaren.

Met de auto (en tent), camper of kano?

Wildkamperen kan voor iedereen een andere invulling hebben. Bij noSun zijn we van mening dat je het pas écht meemaakt als je met je tentje midden in de natuur staat.

Met de camper naar Zweden kan ook, maar toch zal je dan niet op alle authentieke plekjes komen, en bovendien mis je dan de ervaring van slapen in de buitenlucht. Daarom adviseren wij: ga lekker met de tent! Omdat het in Zweden barst van de meren is het ook een hele goede optie om met de kano en tent op pad te gaan. Lijkt dit je wel wat? Bekijk dan het programma van kano-reizen door Zweden.

Tips om het beste uit jouw vakantie in Zweden te halen!

Nu je een beetje op de hoogte bent van de mogelijkheden, veiligheid en vervoeropties hebben we nog een aantal tips die jouw reis helemaal af maken. Zo weet je precies wat je nodig hebt voor jouw kampeerreis.

Tip 1: Zorg voor een goede slaapzak en de juiste tent

Ondanks dat Zweden een heerlijk land is kan het er ook flink koud worden. Zorg er daarom voor dat je investeert in een goede slaapzak! Wij adviseren een slaapzak met een comforttemperatuur van minimaal 5 graden. Ook is het belangrijk om de juist tent te gebruiken. Bij noSun Groepsreizen reizen we standaard met driepersoonstenten van het merk Vaude.

Tip 2: Neem biologisch afbreekbare zeep mee op wildkamperen

Het is belangrijk om de regels van allemansrecht te accepteren, dit betekent onder andere dat je goed om moet gaan met de natuur. Jezelf wassen in de natuur zou zeker voorkomen, daarom adviseren we je om biologisch afbreekbare zeepproducten mee te nemen.

Tip 3: Pak je goede schoenen en blarenpleisters in

Ga je voor het eerst kamperen? Dan mag je deze tip écht niet missen! Want het is prettig voor jezelf om goede schoenen mee te nemen tijdens het wildkamperen aangezien je veel op pad zult gaan. We hopen van niet, maar het kan natuurlijk voorkomen dat je een blaar krijgt door het wandelen. Daarom adviseren we je om ook blarenpleisters mee te nemen. Better be safe than sorry!

Tip 4: Neem voldoende water en snacks mee

Tijdens het reizen door de natuur zal je niet overal schoon en stromend water tegenkomen, daarom is het van belang om voldoende drinkwater mee te nemen. Doe dit door drinkwater in te slaan op de plekken waar het wél beschikbaar is. Hetzelfde geldt voor eten, dit is ook niet overal verkrijgbaar dus neem zelf een aantal snacks mee! Sluit deze snacks wel goed af zodat je geen dieren aantrekt die je liever niet in je tentje wilt hebben.

Tip 5: Maak contact je andere reizigers

Niks is leuker dan nieuwe mensen ontmoeten die ook enthousiast zijn over wildkamperen! Bij de reizen van noSun kampeer je met gelijkgestemden die ook ontzettend benieuwd zijn naar het ruwe Zweden.

Ga mee op singlereis met noSun!

Ontdek de oneindig uitgestrekte natuur en ga op zoek naar elanden, rendieren, wolven en beren. Zweden is dé bestemming voor actieve groepsreizen, singlereizen. Ontdek samen met andere singles het land van meren, elanden en de sami. Vanuit een minibusje of gezellig met je groepsgenoten in een kano; als single ben je bij noSun nooit alleen in de groep! Ga jij met ons mee?

 

Populaire
reizen bij NoSun

User Check

Word reisleider bij noSun

Denk je jouw enthousiasme over één of meerdere van onze bestemmingen over te kunnen brengen op een groep? Dan willen we je graag uitnodigen om te solliciteren naar de functie van reisbegeleider groepsreizen!

Calendar

Handige reiskalender

Heb je al besloten in welke periode je op vakantie gaat? Met behulp van de noSun reiskalender kun je makkelijk zien welke singlereizen op welk moment in het jaar vertrekken. We reizen het hele jaar door, alle seizoenen komen aan bod.

Inschrijven
nieuwsbrief

Wij vinden nieuwsbrieven saai. Daarom sturen we een noNieuwsbrief. Wij moeten er zelf altijd erg om lachen. Geen idee of jij hem ook leuk vindt, probeer maar.

Indian Summer Hike Zweden 1024x683
Mensen Boven Op De Kliff Trolltunga E1671103335520
alleen op reis sneeuwscooter lapland
  • Nobeach//
  • Nomassa//
  • Nobullshit//
  • Notinder//

Bekend van

Image 1

Image 2

Image 3

Image 4

Image 5

Image 6

Image 7