Wie is toch die grote vriendelijke reus?

Wie zijn eigenlijk die noSun reisbegeleiders? Elk verhaal is uniek, maar onze toppers hebben meerdere gemene delers: passie voor reizen, enthousiast om er een fantastische reis van te maken en ga zo maar door. Hierbij Matthijs aan het woord. Hij is er zo ééntje. Bij ons op kantoor ook wel liefkozend, “de grote vriendelijke reus” genoemd.
Grote reus? Twee meter, schoon aan de haak. Vriendelijk? Oordeel zelf. Matthijs is één van onze vele toppers. Zou jij met ‘m of anderen mee durven op singlereis? Dare to go out!

De GVR bereidt zich voor...

Sinds enkele jaren ben ik reisbegeleider bij noSun. Ik was eerder in aanraking gekomen met noSun, doordat ik op een singlereis ben mee geweest naar Sardinië. Een fantastische reis waar ik nog steeds leuke anekdotes over weet te vertellen. Een jaartje later, na kennis gemaakt te hebben met “het kantoor” en een trainingsweekend met andere reisbegeleiders mocht ik mijn hobby’s (reizen, buitensport, vuurtjes stoken) samen met jullie gaan uitvoeren.

Matthijs Roosdom Winter

De voorbereiding
De voorbereiding voor zo’n reis begint eigenlijk al meer dan een half jaar van tevoren. We krijgen als reisbegeleiders te horen op welke reis we ingedeeld zijn. Mijn reactie? Welke reisbegeleider is daar eerder geweest? Welke reiziger vertelde me daarover? Ik lees de reisomschrijving op de website, bestel alvast de (wegen)kaart en de “lonely planet”. We hebben in het voorjaar een reisbegeleidersborrel: gezellig! Ook hét moment om ervaringen te delen. Wie heeft een fantastisch wow-moment meegemaakt? En wie een leermoment? Die van mij dit jaar? Mijn bus viel op slot in Zweden, met de sleutels er nog in. De Zweedse Wegenwacht (Viking Sverige) moest erbij komen. Gelukkig hebben we er om kunnen lachen en deel ik het verhaal zoveel mogelijk, zodat het niet nog een keer bij een noSun reis zal gebeuren. #gebruikdatkeycord

Vervolgens hebben we ons trainingsweekend. De nieuwe reisbegeleiders krijgen een training, de ervaren reisbegeleiders een opfrissertje. Ook in dit weekend delen we ervaringen en tips onderling. En ja… Ook oefenen we het vuurtje stoken en gezelligheid maken. Meerdere wow-momenten gegarandeerd.

De reis
Mijn doel = ons doel maken: we gaan er samen een onvergetelijke trip van maken, met élke dag minimaal één “wow”-moment. Bij het eerste contact met de reizigers merk je dat iedereen zichzelf kan zijn. De één heeft zich helemaal ingelezen, de ander laat zich helemaal verrassen. Gaandeweg de reis leer je elkaar steeds beter kennen en stapelen de avonturen zich op. De voorbereiding helpt, maar is niet persé het routeboek voor de week. Niets moet, veel mag. Wie gaat er mee naar de zonsondergang? Zullen we nog even een ommetje maken met de bus? Welke muziek past bij deze activiteit of het uitzicht?

Singlereis? Ja, best spannend, maar tijdens élke reis kan ik concluderen: áltijd onvergetelijke activiteiten (zeekajakken, sneeuwscooteren, walvisspotten, hikes), minimaal één iemand die goed kan koken (oioioi… wat was die gerookte zalmburger in Finland heerlijk), een gedeelde hobby (schaatsen in Zweden, wow!), een favoriet spelletje (Exploding Kittens in IJsland), een running gag (niet grappig, of toch wel?) en een goed gesprek (dat houden we onder ons…).

Matthijs IJsland singlereis

Na de reis
Eenmaal thuisgekomen worden de foto’s en filmpjes gedeeld en ben je een hele ervaring rijker. Voor mij is het reisbegeleiderschap een fantastische ervaring en maakt me nieuwsgierig naar de volgende reis.

Een nadeel van reisbegeleiderschap? Tsja; je Spotify account word behoorlijk beïnvloed door de “smaak” van de reizigers. Zo kwam laatst in de Discover Weekly tijdens m’n ochtenddouche “Ik ga zwemmen in Bacardi Lemon” voorbij… Dan komt er bij mij een glimlach op m’n gezicht en denk ik terug aan het après ski feestje in de bus, op weg terug naar de camping. En dan komen de andere herinneringen van andere reizen weer voorbij. Elk nadeel heb ze voordeel;)

Wil je ook mee? Bekijk onze bestemmingen