Wandelschoenen mee?

Welke wandelschoenen neem je mee op reis?

Als je met ons op reis gaat is er één ding zeker en dat is dat je gaat wandelen. Vaak krijgen we dan ook de vraag welk type schoen wij adviseren, een heel belangrijke vraag! In deze blog hopen we je op weg te helpen met je schoen keuze op reis.

Wij hebben grofweg drie verschillende soorten reizen. In de 14 daagse rondreis ga je op pad met een busje langs verschillende plekjes. Je wandelt in deze reizen vaak een halve of soms een hele dag. Bij de wandel reis wandel je elke dag, soms met bagage van plek naar plek en soms maak je vanuit een uitval basis dag tochten. Bij onze themareizen ligt het accent op een activiteit; denk hierbij aan kanoën of diverse wintersport activiteiten. Voor deze reizen heb je niet altijd speciale wandel schoenen nodig. Tijdens al deze reizen zal er minstens één wandeling in het programma zijn opgenomen. Soms zegt het verschil in de reis helaas niet zo heel veel over het soort schoen dat je mee moet nemen. Bij de Schotland wandelreis loop je over voornamelijk zandpadenmaar wel met je bepakking. Tijdens deze reis kun je wellicht met een wat lichtere schoen toe. Bij de Noorwegen rondreis maak je tijdens de dag wandelingen soms beklimmingen waar je een betere schoen voor nodig hebt. Wij raden dan ook altijd aan om je vooral in te lezen in de bestemming en dan vooral het terrein waarover je gaat lopen.

Een van de aller belangrijkste vragen die je jezelf kunt stellen is namelijk op wat voor soort terrein je gaat wandelen, hoe lang/ zwaar de tochten zijn en of je met bepakking loopt of niet. Met deze informatie kun je goed  bepalen wat voor soort categorie schoenen handig zijn om mee te nemen.

Nu je dan weet over wat voor soort terrein je gaat lopen komt het aan op het uitzoeken van de schoenen. Maar…, welke dan? Geen paniek, we zetten de verschillen voor je uiteen. Wandelschoenen zijn er in de categorieën A t/m D. Voor onze reizen zal je hoogstwaarschijnlijk kiezen uit de categorie A t/m B/C, of alles wat daar tussen ligt.  D is een schoen die voornamelijk ingezet wordt bij (ijs)klimmen of andere berg sporten, voor het wandelen is deze iets te stijf. Categorie C is geschikt voor gletsjer tochten of tochten met zeer zware bepakking. Ook deze raden wij voor onze reizen niet aan. Het verschil tussen categorie A en B is de steun, stevigheid en stabiliteit voor de enkels, knieën en rug. Categorie A raden we eigenlijk alleen aan voor een wandeling in de bossen of langs het strand, of tijdens onze reizen op bijvoorbeeld een steden dagje. Dit zijn lichte schoenen zonder extra versteviging voor de enkels maar waar je wel heerlijk een dag op kunt lopen. Categorie B is een stuk steviger en kan je meenemen als je met de rugzak op pad gaat door bergachtig terrein. Categorie B/C vinden wij zelf een fijne schoen voor het stevigere werk. Deze schoen is vrij stijf en buigt alleen op het breedste gedeelte van de schoen. Deze schoen biedt veel ondersteuning en de zool heeft extra demping waardoor je minder snel oneffenheden van het terrein zult voelen.

Hieronder nog een aantal algemene tips bij je aankoop van wandelschoenen:

  • Koop je schoenen ruim van te voren zodat je alle tijd hebt om ze in te lopen. Je schoenen inlopen op reis is echt een slecht idee want met pijn in je voeten kan je toch veel minder genieten van de mooie omgeving.
  • Win advies in bij een goede speciaalzaak voordat je de schoenen koopt. Goede wandelschoenen kosten vaak wel wat, om 100% zeker te zijn dat je de juiste schoenen hebt voor jou wandelgedrag; laat je dus goed adviseren.
  • Pas je schoenen met de sokken die je ook tijdens het wandelen zal dragen.

Voor veel van onze reizen zal je waarschijnlijk meerdere schoenen meenemen, een goede schoen voor het echte wandelwerk en een lichtere schoen om andere activiteiten zoals kanoën, mountainbiken of quadsafari te ondernemen. Mocht je niet speciaal schoenen aan willen schaffen voor je reis neem dan de schoenen uit je kast met het beste profiel. Dit is belangrijk voor de grip op verschillende ondergronden.

Ga je op winteravontuur? Lees dan alles over het voordeel van snowboots
 
Download hier gratis de 10 recepten