Door: 

Bart is afgelopen zomer met ons mee geweest op groepsreis naar het prachtige Noorwegen. Een groepsreis die zonder twijfel een van de gaafste ervaringen van zijn leven is geworden! Ben je benieuwd naar zijn avonturen tijdens deze groepsreis? Lees dan snel verder!

Voordat ik vertrok, had ik eigenlijk best wel twijfels over het maken van een groepsreis. Ik vroeg me af of het wel iets voor mij was. Wat als ik niet zo goed in de groep zou passen? Wat voor type mensen gaan er mee? Het is voor mij 10 jaar geleden dat ik voor het laatst ging kamperen, wat als ik het niet leuk ga vinden? Al dit soort vragen spookten door mijn hoofd.

En geloof me, ik was behoorlijk zenuwachtig. Vier dagen van tevoren begon ik al met het inpakken van mijn tas. Best vroeg eigenlijk, maar ik wilde er absoluut zeker van zijn dat ik alles had ingepakt wat op de paklijst stond. En weet je wat? Het is me gelukt!

Dag 1 – Onderweg naar Trysil

Het is vroeg, 6:15 uur, en ik sta op Hengelo station te wachten op de trein, vol spanning, mijn hart klopt in mijn keel. Gisteren heeft iedereen zich al voorgesteld in de groepsapp die is aangemaakt door Aukje, onze reisbegeleidster. Fijn, dus ik weet al een klein beetje wie ik kan verwachten.

Bij aankomst op Schiphol wacht ik bij het meetingpoint. Ik ben de eerste, dus stuur ik mijn live locatie in de groepsapp. Langzaam komen er meer reizigers aanlopen. Ik stel me voor en meteen voel ik al een klik. We hebben hetzelfde doel: een toffe groepsreis maken!

Tijdens de vlucht blijk ik toevallig naast een medereiziger te zitten: Ilke, een gezellige meid. We kunnen lachen om dezelfde dingen, waardoor ik me meteen op mijn gemak voel.

Bij aankomst in Noorwegen staat Aukje op ons te wachten. Na wat gestoei met de bagage kunnen we eindelijk aan onze busreis richting Trysil beginnen.

Eenmaal op de camping is het bijna tijd om te eten. De helft van de groep gaat met Aukje mee naar de winkel om boodschappen te doen, terwijl de rest alvast begint met het inrichten van zijn tent. We genieten met z’n allen van een (zelfgemaakt) bord spaghetti. Heerlijk!

Bij gebrek aan koelkastruimte hebben we een gat in de grond gegraven om het bier en frisdrank in koud te leggen, dat was een prima oplossing. We sluiten de eerste dag af met marshmallows boven het kampvuur, het ijs is inmiddels gebroken en er hangt een fantastische sfeer!

Dag 2 - De Noorse Wildernis in!

Nadat we met z’n allen ontbeten hebben, stappen we de bus in met de wandelschoenen aan want we gaan vandaag met Karl op pad de wildernis in. We nemen geen lunch mee want Karl regelt de lunch vandaag.

Karl weet alles over de natuur en hoe je hierin moet survivallen, erg interessant. We gaan op pad het bos in, we krijgen in groepen van twee een mes en een bijl mee. We kiezen allemaal een partner, ik ben samen met Laura. Ik neem het mes, Laura neemt de bijl mee. Ook Zulu gaat mee, de hond van Karl, een 12-jarige hond die al staat te kwispelen om het bos in te gaan.

Tijdens onze activiteit leren we hoe we kunnen overleven in het bos. We ontdekken welke bessen we veilig kunnen eten en welke we beter kunnen laten liggen. Ook leren we hoe we ons eigen onderkomen in de natuur kunnen maken door de takken van een omgevallen boom te halen. We nemen wat mos mee dat aan de bomen hangt, zodat we na onze tocht door de wildernis vuur kunnen maken.

Terwijl ik over de zelfgemaakte bruggetjes in het bos loop, merkt Karl op dat mijn balans niet zo goed is. Hij geeft me de bijnaam “City Boy”, en eerlijk gezegd is dit iets wat ik tijdens de vakantie vaak te horen krijg van mijn medereizigers. We hebben er flink om kunnen lachen!

Tijdens de middag heeft Karl hamburgers, worstjes en koffie geregeld, we steken zelf het vuur aan met het meegenomen mos. Dit doen we met magnesium sticks (een vuursteen en strijker), deze heeft Karl voor ons meegenomen zodat we zelf het vuur kunnen aansteken, na wat proberen lukt het Willem om het vuur aan te krijgen.

Het hoogtepunt van deze wildernis tour is dat we mieren hebben gegeten direct vanuit een mierenhoop, deze eten ze in Noorwegen vaker om je gerecht mee te spicen of op je ijs te doen als topping. Een erg vreemde ervaring! Uiteraard kon je zelf beslissen of je dit wilde eten.

Na de reis door het bos besluiten Jeroen en Denise nog even een rondje te wandelen. Joost, Willem en ik starten met het snijden van de groenten, want we eten wraps vandaag. De rest gaat bezig met het klaarmaken van het vlees voor de wraps, heerlijk!

We sluiten de dag af bij het kampvuur, we nemen een shotje wat we van Karl hebben meegekregen, het smaakt een beetje naar drop, skål (zoals ze dit in Noorwegen zeggen) op een mooie gezellige afsluiter van de dag!

Al die vooroordelen die ik had over groepsreizen? Nou, die bleken dus helemaal niet te kloppen. Sterker nog, ik zit nu al te oriënteren naar andere te gekke groepsreizen die noSun aanbiedt.

Dag 3 – Een avontuurlijke kanotocht

Vandaag staat in het teken van kanoën. Ilja en Evander, die de camping beheren, verhuren kano’s voor dit activiteit. We hebben onze eigen lunch meegenomen, wat een traktatie is, omdat ze hier Polarbröd verkopen. Dit brood lijkt een beetje op een shoarmabroodje, maar het is nog lekkerder!

Ik deel een kano met Willem, een ware liefhebber van het buitenleven, wat veelbelovend is. We racen als een speer door het water, want we hebben dit beiden vaker gedaan.

Onderweg maken we een tussenstop bij een Noorse stuga, een klein hutje waar twee Noorse vrouwen traditionele wafels en koffie verkopen. We genieten samen van wat eten en drinken voordat we onze kanotocht vervolgen.

We varen langs de rivier die langs onze camping stroomt en komen uiteindelijk aan bij een strandje. Hier krijgen we de gelegenheid om nog even te suppen; daar hebben Joost, Ilke en Jeroen nog even goed gebruik van gemaakt (zonder te vallen).

Na een dag op het water ben ik behoorlijk verbrand, maar gelukkig hebben we voor vanavond de sauna gereserveerd op onze camping. Tussendoor duiken we allemaal in de rivier en sprinten vervolgens terug naar de sauna. Ontzettend verfrissend!

We sluiten de dag af met een kampvuur en marshmallows. Vandaag doen we het net iets anders, want Laura heeft het idee om chocoladekoekjes toe te voegen zodat we s’mores kunnen maken. Heerlijk! Daarna hebben we nog samen spelletjes gedaan. Het was echt een topavond.

Dag 4 – Een bezoek aan Nationaal Park Fulufjället

Vandaag is het een regenachtige dag, maar gelukkig heeft Aukje het programma kunnen omgooien. Het is onze “relax dag,” en als groep mogen we kiezen wat we willen doen.

We kiezen er als groep voor om naar het Nationaal Park Fulufjället te gaan, net over de grens in Zweden, een kleine anderhalf uur rijden. We zijn allemaal goed voorbereid met regenbestendige kleding, zodat we niet bevriezen. Eenmaal daar beginnen we met koffie en een lekker zelfgemaakt Zweeds taartje van lokale bessen. Yum!

We hebben een route van 6,3 kilometer uitgekozen en we gaan naar de top van een berg waar we de Old Tjikko tegenkomen, de oudste boom op aarde (ja, serieus, 9500 jaar oud). Daarna zetten we onze ontdekkingsreis voort en komen we bij een mega waterval genaamd Njupeskär, erg indrukwekkend! We kijken onze ogen uit.

Aangezien er nog een regenbui aankomt, kiezen we ervoor om met z’n allen uit eten te gaan. Dit doen we bij een pittoresk restaurantje genaamd Løkja. Hier heb ik voor het eerst elandvlees gegeten, echt wel een hele ervaring.

Uiteraard sluiten we ook vandaag weer af met Marshmallows, we spelen een soort kennismakingsspelletje om wat meer over elkaar te weten te komen, weer super gezellige avond!

Dag 5 – Wandelen naar Skagsvola

Vandaag gaan we op een wandeling naar Skagsvola, dat is de populairste route in Trysil, en dat merk je gelijk. Het is een prachtig stukje natuur.

Het is maar een kort ritje van ongeveer een halfuurtje vanaf onze camping. Zodra we aankomen, trekken we onze wandelschoenen aan en starten we onze hike. We hebben besloten om de route van 8,4 kilometer te nemen, omdat die langs de mooiste plekken komt.

Het weer is vandaag wat wisselvallig: soms valt er wat regen, maar af en toe schijnt de zon door de wolken heen. Na zo’n 4,5 kilometer bereiken we het hoogste punt. Hier nemen we een pauze om samen te lunchen en wat foto’s te schieten van het prachtige uitzicht. Wat een waanzinnige plek is dit!

Op de weg terug naar de camping gaan we nog even langs de winkel om de spullen voor kip curry en mango te scoren. We hebben met z’n allen een heerlijke maaltijd in elkaar geflanst en opgegeten. En de dag sluiten we af met een drankje, wat chips en marshmallows bij het kampvuur!

Dag 6 – Een actieve rit op de mountainbike

Vandaag staat in het teken van mountainbiken. We vertrekken ’s ochtends met de bus naar het centrum van Trysil, waar de Trysil Bike Arena zich bevindt. Voor mij is dit de eerste keer dat ik ga mountainbiken, dus dat wordt spannend.

Terwijl ik aan het mountainbiken ben, raak ik per ongeluk van het pad af en beland ik in de struiken, oeps toch weer uit balans. Gelukkig is Laura vlak achter me en helpt ze me om eruit te komen. Bovendien blijkt mijn band ook nog lek te zijn, dus moet ik een stukje lopen met de fiets aan mijn zij. Beneden wacht echter een andere route op ons.

Het hoogtepunt van de dag was de Magic Moose, een van de langste flowtrails van Europa. Na een ritje met de skilift konden we een afdaling van 7 kilometer volgen. Dit zorgde voor veel adrenaline, echt geweldig!

Vanavond sluiten we de dag af met een barbecue. We zijn even langs de winkel gegaan om verschillende soorten vlees en groenten te halen (uiteraard een steak). Voordat we de barbecue aansteken, springen we eerst in de rivier naast onze camping om af te koelen van de warme dag.

Dag 7 – Canyoning tour, een sprong van 10 meter hoog!

De dag waar ik het meest naar uitgekeken heb, is de dag waarop we de canyoning tour gingen doen. We verzamelen bij de bus om weer naar dezelfde plek als gisteren te gaan, het centrum van Trysil, hier zit een bedrijf wat Trysilguidene heet, we gaan vandaag met twee ervaren gidsen op pad.

We krijgen allemaal een wetsuit aan, met daaroverheen een wetsuit jas en een reddingsvest. We begonnen met een sprong van ongeveer 3 à 4 meter hoog vanaf de waterval in het water eronder. Het hoogtepunt was wel de sprong van 10 meter hoog vanuit het “Eagles Nest”, zoals ze het noemden. Ik was wel even zenuwachtig, maar achteraf voelde het geweldig dat ik het gedurfd had. Zo ontzettend gaaf!

En natuurlijk sloten we de dag weer af bij het kampvuur. Omdat we morgen naar huis gaan, bleven we wat langer zitten. Het was echt een super gezellige avond.  Nadat we het laatste hout op het vuur hadden gegooid, was het tijd om te gaan slapen.

Dag 8 – De terugreis naar Nederland

De terugreis kan beginnen, we stappen met z’n allen in de bus van noSun en beginnen onze reis richting het vliegveld in Oslo. Eenmaal in Oslo aangekomen, nemen we afscheid van onze reisbegeleidster Aukje. We zijn allemaal dankbaar dat Aukje zich zo heeft ingezet voor onze groepsreis en er echt een succes van heeft gemaakt, haar snelle schakelen heeft daarbij echt geholpen!

Eenmaal aangekomen op Schiphol nemen we afscheid van elkaar, het voelt gek om afscheid te nemen, want we waren net zo hecht met elkaar geworden, jammer… Maar daarvoor is de noSun Reünie.

Eerste groepsreis

Op groepsreis met nosSun, doen!

Wie had gedacht dat ik zo’n geweldige tijd zou hebben tijdens een singlereis voor jongvolwassenen? Vanaf het moment dat ik op Schiphol aankwam tot nu, terwijl ik deze blog aan het schrijven ben, is mijn gezicht een en al glimlach.

Ga mee op groepsreis!

Bekijk mijn verhaal ook op Instagram

Al die vooroordelen die ik had over groepsreizen? Nou, die bleken dus helemaal niet te kloppen. Sterker nog, ik zit nu al te oriënteren naar andere te gekke groepsreizen die noSun aanbiedt. Wellicht ga ik volgend jaar gewoon weer! We hebben wat afgelachen met elkaar, zelfs om de meest flauwe dingen. Die verschillende accenten die we hebben en de gekke dingen die we meemaakten tijdens onze dagelijkse avonturen, leverden heel wat lol op.

We hebben zelfs al plannen gemaakt om binnenkort weer iets tofs met de groep te doen!

En raad eens… Mijn verhaal heeft een plekje gekregen op noSun’s Instagram-account! Dus als je nog meer wilt weten over mijn reis, laat het me weten. Stuur je vragen naar noSun en ik zorg ervoor dat je snel antwoord krijgt. Hoe cool is dat?

Populaire
reizen bij NoSun

User Check

Word reisleider bij noSun

Denk je jouw enthousiasme over één of meerdere van onze bestemmingen over te kunnen brengen op een groep? Dan willen we je graag uitnodigen om te solliciteren naar de functie van reisbegeleider groepsreizen!

Calendar

Handige reiskalender

Heb je al besloten in welke periode je op vakantie gaat? Met behulp van de noSun reiskalender kun je makkelijk zien welke singlereizen op welk moment in het jaar vertrekken. We reizen het hele jaar door, alle seizoenen komen aan bod.

Inschrijven
nieuwsbrief

Wij vinden nieuwsbrieven saai. Daarom sturen we een noNieuwsbrief. Wij moeten er zelf altijd erg om lachen. Geen idee of jij hem ook leuk vindt, probeer maar.

Indian Summer Hike Zweden 1024x683
Mensen Boven Op De Kliff Trolltunga E1671103335520
alleen op reis sneeuwscooter lapland
  • Nobeach//
  • Nomassa//
  • Nobullshit//
  • Notinder//

Bekend van

Image 1

Image 2

Image 3

Image 4

Image 5

Image 6

Image 7