Op singlereis naar winters Lapland? De hoogtepunten volgens reisbegeleider Luc

In februari 2018 vertrok reisbegeleider Luc naar Zweeds Lapland om daar de Laplandreis voor noSun te begeleiden. Een gloednieuwe reis op een sprookjesachtige winterse locatie; een echte Scandinavische droom. Vol verwachting en met een flinke tas warme kleding op zak kon het singlereis avontuur beginnen! De Nederlandse eigenaren van de accommodatie in Burträsk hadden alles uit de kast getrokken en de ontvangst was dan ook fantastisch. Dat was nog maar het begin! We vroegen Luc naar de hoogtepunten van deze 8-daagse winterreis: ‘deze dingen moet je écht gedaan hebben voordat je Lapland verlaat.’

Sneeuwscootertocht in de witte wildernis 

‘Niks vetter dan in de middle of nowhere door de ongerepte natuur te cruisen over een dik pak sneeuw en met een heerlijk zonnetje!’ Je hebt er soms geen erg in, omdat alles dichtgevroren en besneeuwd is, maar met de sneeuwscooter ga je behalve over heuvels en door de bossen ook dwars over uitgestrekte meren en moerassen. Kleed je wel goed aan, want de temperaturen zijn… laag. Heel laag. Je zit voornamelijk stil op de sneeuwscooter en ook door de wind kun je flink afkoelen. Gelukkig hebben sneeuwscooters hand verwarmers. Dus je handen blijven lekker warm.   

sneeuwscootertocht lapland winter

Op zoek naar één van de iconen van Zweden, de eland! 

Het leuke aan een elandensafari in de winter is dat je eigenlijk net zo veel kans hebt ze te spotten als in de zomer. Elanden gaan niet in winterslaap want ook als er overal sneeuw ligt, weten ze nog voldoende scheuten en twijgen te vinden om lekker te kunnen eten. Bijkomend voordeel van een safari in de winter: in de besneeuwde omgeving zie je ze makkelijker. Hun bruine huid steekt mooi af tegen de witte sneeuw. Luc spotte ze met zijn groep ook: ‘Het is zo bijzonder om zo’n machtig dier van dichtbij in de sneeuw te aanschouwen, dat blijft je lang bij.’ 

lapland singlereis eland

Extreme kou en aangename warmte: van een ijswak naar de sauna 

Ooit gedacht dat je jezelf in een ijswak zou laten zakken? Tijdens deze singlereis in Zweden kan het en het is nog een soort van prettig ook. ‘Je laat jezelf midden in een ijswak zakken, met water dat tegen het vriespunt aan zit. De hoeveelheid adrenaline die daarbij vrijkomt is echt bizar. Het is de kunst om je ademhaling onder controle te krijgen op het moment dat je lichaam overvallen wordt door zoveel kou. Lukt je dat, dan word je na 15 tot 30 seconden helemaal zen. Als je daarna de sauna in stapt, geeft dat een waanzinnig prikkelend gevoel in je hele lichaam. Je loopt helemaal als herboren naar buiten.’ Hoe mooi wil je het hebben?  

Het ultieme fenomeen: het noorderlicht!  

‘Ga je het fenomeen zien of niet, dat is iedere avond weer het onderwerp van gesprek. De groep was altijd druk om op verschillende apps te checken of ze het noorderlicht zouden kunnen zien. Los daarvan moet je natuurlijk ook gewoon goed naar buiten blijven turen, want… voor je het weet heeft de app het bij het verkeerde eind: vervolgens zie je het voor je ogen gebeuren, adembenemend. Emontioneel ook.’ Vaak krijgen we bij noSun groepsreizen de vraag hoe groot de kans om het noorderlicht te spotten werkelijk is. Natuurlijk kunnen we daar geen garanties op geven, maar we verblijven tijdens deze singlereis noordelijk genoeg dus als het weer mee zit (met te veel bewolking zie je helaas niks) is de groot dat je getuige bent van dit spektakel!  

groepsreis lapland noorderlicht spotten

Luc maakte ook een fantastische vlog van de singlereis Lapland van zijn singlereis Lapland. Zeker even bekijken als je helemaal in de juiste stemming wilt komen!  

Daarin leggen we uit waarom de noSun singlereizen, groepsreizen zijn.
Alle vertrekdata winters Lapland