Drie fijne tips voor je wandelvakantie

Wat je absoluut niet moet vergeten als je op wandelreis gaat!

Deze zomer gaat het gebeuren, je bent van plan een wandelvakantie te maken! Super tof, maar waar let je op als je een week lang op groepsreis bent? En belangrijker nog, waar let je op al je bent aangewezen op… de benenwagen? 

Natuurlijk gaan we het direct hebben over schoenen. Zorg voor goed ingelopen wandelschoenen: ga nou niet een week voor vertrek op zoektocht naar hét perfecte paar, maar regel dit ruim van te voren. Zo kun je ze alvast uitproberen en kom je er bovendien achter met welke sokken ze het beste zitten. Pas ze bovendien in de loop van de dag nog eens, want in de ochtend zijn je voeten over het algemeen dunner. Afhankelijk van het terrein en het klimaat kies je voor een hoog of laag model en voor meer of minder profiel van de zool. Grofweg geldt de volgende indeling:

Categorie A: lage soepele wandelschoenen voor lichte wandelingen op droog en niet te moeilijk terrein.

Categorie B: lichte bergwandel- of trekkingschoenen, geschikt voor geaccidenteerd terrein.

Categorie C: zwaarder en moeilijker wandelwerk op ruiger en rotsachtiger terrein – dit vereist stevigere en stijvere schoenen die meer steun geven. De schoenen in deze categorie zijn geschikt voor pittige huttentochten met een zware rugzak, rotsachtig en ruig terrein.

Categorie D: stijgvaste klimschoenen van leer of kunststof, zeer stijf van opbouw, stevig en zwaar. Perfect voor het betere klimwerk, maar minder geschikt als wandelschoen.

Heb je al wandelschoenen? Maak ze dan na elk gebruik goed schoon, impregneer ze en vet ze in; zo houd je lang plezier van je schoenen! (Ga je ze nog aanschaffen? Handige tips vind je hier!)

Daarnaast is een fijne rugzak essentieel, zeker op de wandelreizen waarbij je zelf een week lang met je bagage loopt. Kijk bij het aanschaffen ervan niet alleen of hij groot genoeg is en alles erin past, maar laat je goed adviseren over de maat van bijvoorbeeld het rugpand: er zijn rugzakken voor langere mensen en de meeste kun je bovendien op jouw lengte afstellen. Check bovendien ook of er een regenhoes bij zit, want het kan natuurlijk zijn dat de weergoden je minder goed gezind zijn tijdens je singlereis. Wanneer je wandelreis bestaat uit dagtochten, geldt hetzelfde voor je dag-rugzak: zorg dat hij niet te groot of te klein is en lekker zit!

Tot slot: neem niet te veel mee. Hoe zonde is het als je een week lang loopt te sjouwen met spullen die je eigenlijk niet nodig hebt? Als leidraad kun je aanhouden dat het tillen van meer dan 20% van je eigen gewicht, te veel is. Met name op een wandeltrekking is het verstandig om goed te bekijken wat je werkelijk nodig hebt en wat niet: behalve je eigen spullen (waaronder je slaapzak en matje), krijg je van noSun namelijk een kooksetje en tentje te leen – dit komt dus nog bovenop de rest van je bagage.

Bij noSun Groepsreizen hebben we natuurlijk singlevakanties in allerlei categorieën: van wandelreizen die ‘comfortabel & uitdagend’ zijn, tot de meer ‘back to basic & weg van de wereld’-reizen. Hieronder een aantal reizen die perfect zijn voor de échte wandel liefhebber!

Een rugzaktrekking door het ruige Ijsland 

Een prachtige rugzaktrekking waarmee je de verschillende landschappen van IJsland verkent. Een must-do voor iedere IJsland-liefhebber en voor de avontuurlijke wandelaar! We hiken vanaf de kust het binnenland in waar je kennis maakt met de ruige natuur van IJsland en de grote diversiteit aan landschappen. Zo kom je watervallen, lavavelden, gletsjers, bergen, schitterende vergezichten en ijskoude gletsjerrivieren tegen op deze trekking.

Wandelen en wildkamperen in de Wicklow Mountains

Bij deze singlereis wandel je door de volle schoonheid en prachtige natuur van de Wicklow mountains. Je bent echt even verwijderd van de moderne wereld. Met onze tent in de rugzak komen we op de mooiste plekken en overnachten we in de wilde natuur.

 

Ontsnappen aan de drukte? Dat doe je op de Hardangervidda!
Het grootste bergplateau van Europa. Met het lichtgewicht tentje dat je van noSun te leen krijgt, ga je tijdens deze wandeltrekking de uitgestrekte natuur in en maak je elke dag tochten van zo’n vier tot zes uur naar de volgende wildkampeerplek. Koken doe je met elkaar, het eten smaakt fantastisch na een avontuurlijke dag buiten!

Bekijk alle wandelreizen

Meer lezen?

Reisbegeleider Jitske vertelde ons alles over de hoogtepunten van haar wandelreis naar Mallorca. Ook zetten wij de tofste wandelingen voor je op een rijtje!

Nieuwsgierig naar hoe de wandelreis op de Hardangervidda er nu echt aan toe gaat? Je krijgt er een goed beeld van wanneer je het reisverslag van Ton leest!

Twijfel je of de West Highland Way écht iets voor je is? Wij geven je drie redenen waarom deze groepsreis zeker de moeite waard is om te boeken.

 

Heb je ons blog met 8 redenen om alleen op vakantie te gaan al gelezen?

 

Bekijk alle trektochten