Door: Martijn

Benieuwd hoe een groepsreis in Noorwegen met NoSun eraan toegaat? Lees hieronder het reisverslag!

Station Enschede 9.30 uur. Daar staan ze dan, de noSun busjes. Bepakt en bezakt (heb ik nou echt alles?) loop ik op de busjes af. “Is dit de groepreis naar Noorwegen?” “Ja!”. Meteen even aan iedereen voorstellen. Ah, dus dat zijn de gezichten bij de namen van het forum. Nadat iedereen er was, konden we vertrekken! De regen viel met bakken uit de hemel, de naam noSun doet nu al zijn eer aan! Nog even wat boodschappen doen en de reis kan echt beginnen. Wel gezellig, zo’n busje. Onderweg begint het kennismaken helemaal. Hobby’s (macramé) en fobieën worden besproken. Zakjes drop en snoepjes gaan kriskras door de auto.

Onderweg wordt er voldoende gestopt voor een sanitaire stop. We worden al helemaal ervaren in de wc’s. We hebben al vieze, schone en zelfs enge wc’s gehad (zat die deur nou wel op slot? Hoe werkt dat hier?). Onderweg besloten we om deze eerste dag helemaal door te rijden naar het noorden van Denemarken, zodat we morgen al bijna bij de ferry zijn. In de avond vinden we een camping. De tentjes stonden al best wel snel voor de eerste keer! Nog wat eten en om 1.15 uur viel ook het laatste gesprek stil en ging iedereen slapen.

Dag 2 zondag 13 juli
Om 6.30 uur gingen de eerste wekkers. Lekker douchen, tentje en spullen opruimen en om half acht zaten we al aan het ontbijt. Lekker bakje thee erbij. Daarna nog even de afwas doen (tja, dat moet ook gebeuren) en om 8.30 uur was de bus weer helemaal ingepakt en konden we vertrekken. Ruim op tijd waren we bij de ferry. Na een golvende overtocht konden we dan eindelijk voet aan wal zetten in Noorwegen! We kwamen aan in Kristiansand. Via een schilderachtige weg reden we naar Evje. Daar stonden de tipi’s al op ons te wachten. Dat ziet er gezellig uit, zo’n typische tipi. Meteen kregen we ook allemaal een mountainbike aangemeten en konden we de omgeving van Evje gaan verkennen. Erg mooi! Annemiek en Sander konden nog wel wat meer uitdaging gebruiken, dus die gingen zelf nog verder mountainbiken. Om 18.45 uur was de rest van de groep weer op de camping en begon een ploeg met het eten koken (chicken tonight, mjam!) en de andere ploeg ging de tipi inrichten. Na het eten en de afwas (op vakantie afwassen is toch veel leuker dan thuis!) hadden we een ‘evaluatiegesprek’ op de planning staan. Hier had André een heel mooi plekje voor gevonden; op een kei langs wild stromend water. En bij een evaluatiegesprek hoort natuurlijk chips, chocola, borrelnootjes, chocola, drinken, chocola, wijn, chocola en whisky. Na alle dingen te hebben geëvalueerd, gingen we tegen middernacht weer terug naar de tipi. Allemaal klaarmaken voor de nacht en om half een viel iedereen in slaap.

Dag 3 maandag 14 juli
Zo rond half acht waren de meesten van ons weer wakker. Even lekker uitgebreid douchen, want ja….de volgende twee dagen gaan we wildkamperen zónder douche. Daarna een lekker ontbijt en het klaarmaken van de lunchpakketjes. Om tien uur verlieten we de camping en reden we naar Lysebotn. De weg er naar toe was al een belevenis op zich! Hele mooie uitzichten. Aangekomen op de parkeerplek bij Kjerag werden we enthousiast begroet door een plaatselijke bewoner (bèèèh). De ‘makkelijke’ drie uur durende wandeling naar de beruchte rotsblok kon beginnen. Nou, makkelijk, makkelijk, dat viel nog niet mee. En dan denk je, het begint vast wel rustig, nou dan heb je het goed mis! De bergschoenen werden meteen behoorlijk op de proef gesteld. Er hingen kettingen om je aan vast te houden en die waren ook wel nodig! Sander en Annemieke namen meteen even een sprintje. De rest kwam wat later. Ellen heeft op de berg nog een glijder gemaakt, haar broek was gescheurd en haar ene knie was in omvang verdubbeld. André en Femke kwamen als laatste de berg af en door de opkomende mist hebben ze de Kjerag bolten helaas niet gezien. Na terugkomst kwam de regen met bakken uit de lucht en we zagen het niet zo zitten om nog drie uur over die smalle kronkelbergpaadjes terug te moeten rijden en daar iets te zoeken om te overnachten. We kwamen uit bij een Bed & Breakfast, waar we konden slapen op echte matrassen en echte bedden. En douchen. Daar nog een lekkere pasta gegeten en daarna lekker naar bed!

Dag 4 dinsdag 15 juli
Om half negen moesten we aan het ontbijt verschijnen, gewassen en al. Het ontbijt smaakte prima! De auto werd weer ingepakt en onze reis richting Røldal kon beginnen. Eerst weer terug over dezelfde kronkelweg en daarna omhoog op de kaart. Tja, het is een beetje saai, maar onderweg was het weer vreselijk mooi! De oh’s en de ah’s klonken steeds weer. Wat vooral opvalt zijn de vele watervalletjes die her en der van de bergen naar beneden vallen. Onderweg nog wat supermarkten aan gedaan. Op een of andere mysterieuze wijze hebben we er een afwasborstel bij, maar is het afwasmiddel verdwenen. In Røldal stond een Stavkirke (een typische Noorse kerk), die we van de buitenkant hebben bekeken. Daarna reden we door naar Odda. In het ‘Tourist Informasjon’ werden we geholpen door een zeer vriendelijke (ahum) dame en hebben we alvast informatie ingewonnen over de wandelingen morgen. En daarna was het zoeken naar een mooi plekje om te gaan wildkamperen. Dat vonden we al snel! Aan een snelstromend beekje met uitzicht op de gletsjer. We zijn al een heel team met elkaar, een aantal ging koken en een aantal ging de tentjes opzetten. En om 20.45 uur zaten we lekker met een bord Femke-rijst ontzettend te genieten. Na het eten afwassen met koud water uit de beek. Daarna een kopje thee en we hadden een heus kampvuur gebouwd!! Lekker warm.. Daar konden mooi marshmallows op geroosterd worden. Lekker warm van het kampvuur verdwenen we een voor een in onze tenten.

Dag 5 woensdag 16 juli
Voor de meesten van ons was het een uitslaap-rustig-aan-doen-wakker-word-moment. Alleen Sander en Annemiek waren al in alle vroegte vertrokken om een gletsjer te bestijgen. Dus lekker wat rommelen in de tent en om een uur of 10 zaten we allemaal aan het ontbijt. Het plan was om na het ontbijt een eind richting de gletsjer te lopen, een uurtje of zo….. Dus eerst met het busje een eindje omhoog en daarna te voet verder. Deze wandeling begon heel rustig. Nou ja, na die Kjerag valt natuurlijk alles mee! De wandeling was echt heel gaaf! Over rotsen, door watervalletjes, over 10 centimeter brede plankjes, via touwen en ladders. Na ongeveer 2,5 uur hadden we bijna de gletsjer bereikt. Er was nog een soort Indiana Jones brug, maar die was helaas dicht. En daarna weer via al die rotsen, watervalletjes en planken naar beneden! Uiteindelijk heeft de wandeling 4,5 uur geduurd. Onderweg hadden we het erover gehad om nog een nachtje op deze stek te blijven. Maar toen we weer aankwamen bleek dat Sander en Annemiek álles hadden afgebroken! Ze waren net klaar! Wat een werk moet dat zijn geweest. Annemiek was verbaasd over hoe ontploft onze tenten er van binnen uit zagen! Maar eigenlijk was dit ook goed, want dan konden we alvast weer een eind rijden en dat scheelt weer voor morgen. Omdat we geen goede wildkampeerplek konden vinden, belandden we uiteindelijk bijna in Voss. Het regende. Bij een aardige Noorse boer mochten we in het weiland overnachten. Dus gauw alles opzetten en eten koken. Laat in de avond zaten we aan heerlijke Tika Misala. Nog wat warme chocolademelk, want het was behoorlijk k-k-koud daar in dat natte weiland. Om 00.30 uur gingen we slapen.

Dag 6 donderdag 17 juli
Er is er één jarig, hoera, hoera, dat kun je wel zien dat is Marije! De tent was helemaal versierd en Marije werd aan alle kanten gefeliciteerd. Om 10 uur zaten we aan het ontbijt en was het hele weiland al bijna opgeruimd. Lekker stevig ontbeten (buitenlucht maakt hongerig), opgeruimd en op naar Voss. Daar waren we om half elf. Eerst naar de ‘Tourist Informasjon’, zodat onze actievelingen weer even een wandeling konden plannen. De overige zes bleven wat in het stadje, naar het kerkje, thee met gebak eten, internetten, boodschappen doen en lunchen. Dit deden we in de plaatselijke muziekkapel; broodjes met knakworst. Na de lekkere broodjes gingen we nog even het plaatsje Voss bekijken. Om 16 uur moesten we weer verzamelen en nadat we weer compleet waren, konden we onze reis vervolgen naar Haukeland. Op de camping konden we onze tenten weer opzetten en onze wasjes draaien. En douchen! En warempel, om een uur of half 8 zaten we aan tafel Marije had haar lievelingsmaal uitgezocht: pasta met champignons, ui, ham en roomsaus. Na het eten en de afwas hebben we het spel Weerwolven gedaan. Erg leuk! Vooral Annemiek moest erg lachen…. En sommige onschuldigen onder ons werden steeds voor Weerwolven uitgemaakt!! Rond middernacht gingen we zo´n beetje slapen.

Dag 7 vrijdag 18 juli
Rond half acht kwamen we weer tot leven. Gelukkig hadden de weerwolven deze nacht niemand van ons verorberd. Ontbijten, spullen pakken en op naar Bergen, de stad van de zeven bergen en de zeven fjorden. Daar waren we precies om 10.00 uur, de tijd die we gister hadden afgesproken. Eerst naar de Tourist Informasjon om een plan te trekken. We besluiten om een stadswandeling te maken langs de hoogtepunten van Bergen. Sander is vandaag onze gids, met Ellen als assistent gids. De eerste stop is bij de vismarkt, waar we wat Noorse delicatessen konden zien en proeven. Daarna met de Fløjbaan naar boven. Daar was een mooi uitzicht over Bergen. De ene helft van de groep ging lopend naar beneden en de andere helft met de Fløibaan. Daarna stopten we bij de Schotsteune, een Middeleeuwse vergaderzaal en de Mariakerk. Tegen lunchtijd gingen we naar de vismarkt om een lunch te halen en die hebben we opgegeten vlakbij het aquarium. En zowaar……het zonnetje scheen! Lekker warm. Heerlijk gerelaxt op een stenen muurtje. Daarna het aquarium bekeken en om 17.00 uur weer verzamelen bij de ‘Tourist Informasjon’. Daar hebben we lekker genoten van het zonnetje. Onze magen begonnen al weer wat te rommelen, dus gingen we op zoek naar een heus restaurant. Onze eerste keer dat we uit eten gingen sinds we hier zijn! Het eten was heerlijk! Na het eten hebben we nog even het uitgaansleven van Bergen verkend. We belandden in een cafeetje waar een Hawaii party zou plaatsvinden. Daar waren we helemaal op gekleed, dus dat kwam goed uit. Om 23.30 uur verlieten we Bergen en gingen we weer naar de camping. Daar klaarmaken voor de nacht, nog wat kletsen en om 2.00 uur was het weer helemaal stil en gingen we slapen.

Dag 8 zaterdag 19 juli
Om half acht kwamen de eerste mensen weer tot leven. Douchen, tenten opruimen, ontbijten (met lekker vers warm brood) en we verlieten de camping. Vandaag stond er een reisdag op de planning. Via Odda en Røldal en de ferry zijn we uiteindelijk op een heel idyllische wild kampeerplek uitgekomen. Aan een kabbelend strandje hebben we op kiezels onze tenten opgezet. Aan een fjord. Daar heeft onze Jamie eerst een champignonnenroomsoep klaargemaakt. André vond nog een verrassing in de berm; bosbessen en frambozen. Hier hebben we lekker twee pannen vol van geplukt. Daarna konden we genieten van verse Noorse zalm en een witte vissoort, die we op de barbecue hebben klaargemaakt. Dat smaakte weer goed! Na het eten bij het kampvuur hebben we geweldig spannende verhalen verteld.

Dag 9 zondag 20 juli
Rond half acht werden er al een paar wakker. Het water uit het fjord lokte een aantal van ons, dus Femke, Ellen, Anne Miek, André en Sander hebben er een duik in gewaagd. Een lekker warm begin van de dag! Brrr.. Aan het water hebben we vervolgens het ontbijt genuttigd en een lunchpakketje gesmeerd. Om tien uur reden we vervolgens naar Preikestolen. Bij Preikestolen aangekomen begonnen we om 12 uur met de twee uur durende heenreis. De wandeling was goed te doen, het was alleen wel een beetje druk. Al klimmend kwamen we steeds hoger. En uiteindelijk waren we er dan! Ja, zo’n rotswand lokt natuurlijk wel om er met je hoofd even over uit te steken en naar beneden te kijken. Bovenop hebben we heel wat mooie plaatsjes geschoten, dus die kunnen thuis mooi op het prikbord gehangen worden. Bovenop de Preikestolen hebben we ook de lunch opgegeten en daarna zijn we met de twee uur durende terugreis begonnen. Onderweg kwamen we nog een paar regendruppels tegen. En om 16.15 uur waren we weer beneden. In Jørpeland aan het fjord hebben we vervolgens de tenten weer opgezet op de camping. Beetje de tenten inrichten en wat douchen en wasjes doen. Het avondeten van vandaag was een lekkere soep met knakworst. Daarna nog een heerlijk toetje met allemaal vruchtjes. Na het eten weer wat afwassen en spelletjes doen. Eerst ‘Mexicana”en daarna weer “Weerwolven”.

Dag 10 maandag 21 juli
Vanochtend hebben we het wat rustig aan gedaan en lekker ontbeten met vers warm brood. We hoefden de tenten niet af te breken, want we blijven nog een nacht op deze camping. En, wat ook leuk was, het zonnetje scheen volop en er waren bijna geen wolken te zien. Dus de rokjes, hemdjes en blote benen konden eindelijk uit de tas getrokken worden! Rond tien uur reden we richting de ferry. Daar hebben we op de boeg de scène uit de Titanic even nagespeeld. Aangekomen in het leuke plaatsje Stavanger gingen we eerst weer op zoek naar de ‘Tourist Informasjon’ om een plan te trekken voor deze dag. De interesses liepen wat uiteen, dus we zijn in groepjes en individuen uiteen gegaan. Maar niet voordat we bij een soort chocola/taartjes/broodjes-zaak wat lekkers hebben gegeten. In Stavanger waren een aantal musea, oude huisjes uit de 18e eeuw, leuke winkeltjes en een mooi park. In dat park was een hele mooie fotocollectie van Steve Bloom. Het zonnetje heeft hele dag geschenen, dus we zijn toch nog een beetje bijgekleurd! Daarna op zoek naar een leuk restaurant. We kwamen uit op een lekker terras aan de haven. Nou dat eten ging er wel weer in na zo’n dag. Na het eten hebben we nog een fles cola en chips gehaald, die we aan de haven onder een goed gesprek hebben genuttigd. Grappig is dat het nooit echt stil valt en we over de meest gekke onderwerpen kunnen kletsen met elkaar. De zon zakte ondertussen steeds verder, dus we verplaatsten ons naar een bar. Daar hadden ze lekkere cocktails! En om 22.30 uur moesten we ons nog bijna haasten om de laatste ferry te halen. Eenmaal aangekomen op de camping doken we meteen onze tent in.

Dag 11 dinsdag 22 juli
Ojee, dag 11. Schijnt een kritieke dag te zijn. We houden ons hart vast. Om 7.30 uur kwamen de eersten van ons alweer tevoorschijn uit de tenten. Lekker even douchen en alles opruimen. Het plan was om om 9.00 uur weg te rijden en onderweg ergens een ontbijtje te scoren. Op de camping aten we nog snel even een noodontbijtje. En toen vertrokken we. We reden via bruggen en ferry’s richting de westkust. Onderweg hebben we gebruncht bij een meertje, waar Femke nog even een plons heeft genomen. Bij de westkust aangekomen bleek het ‘strand’ wel een beetje te ruig te zijn om daar te gaan wildkamperen. We hebben er een tijdje rondgedoold op zoek naar het perfecte plekje, maar dat wou nog niet echt zo lukken. We besloten om een rotsstrand plekje op te zoeken om daar even wat zonnestralen op te vangen. Je kon goed merken dat het de elfde dag was, want we lagen allemaal op een andere rots! En lekker dat dat ligt zo’n rots. Nadat we daar een uurtje hebben gelegen, vertrokken we weer. Het viel nog niet mee om een plekje te vinden. Na een tijdje kwamen we in Fidsel aan, waar we op een plateau onze tenten op hebben gezet. Lekker gegeten en de afwas gedaan. Het was deze avond de laatste avond dat we wild konden kamperen (letterlijk en figuurlijk), dus dit was de bonte avond. We hebben weer geweerwolfd. Wat een leuk spel is dat zeg! Daarna hebben we nog ge-ezeld. Dat zorgde voor de nodige hilariteit, vooral wanneer de laatste niet doorhad dat de anderen hun duim al lang op tafel hadden. Het groepje werd steeds kleiner en de ‘die-hards’ gingen uiteindelijk om kwart voor twee naar bed.

Dag 12 woensdag 23 juli
Het plan was om vandaag uit te slapen, maar om half negen werden we uit onze tenten gedreven door de warmte! Pfffff. Meteen maar de bikini onder de kleding aangetrokken. Lekker ontbeten en alle spullen ingeladen. We moesten zo’n beetje anderhalf uur rijden, en toen kwamen we aan in Mandal. We vonden meteen een camping en onze tenten stonden zowaar al om een uur of een! Weer in de auto gesprongen en op naar het strand. Een aantal andere mensen hadden blijkbaar hetzelfde idee, want het was wel een klein beetje druk. Maar we vonden een mooi zandstrand waar we lekker konden liggen. Het was een zeer actieve en productieve dag…. Om 17.15 uur verlieten we met onze goudbruine lijven het strand en gingen we op zoek naar een locatie om te gaan koken en een drankje te doen. De keuken had uitzicht op een stromende rivier. Er stond pasta op het menu. Het was weer een lekker maaltje, het laatste (zelfgekookte) avondmaal. Na het eten kwamen al heel gauw (lees: meteen) de ‘nøtti frøtti’ weer tevoorschijn. Sommigen van ons hebben een énorme eetlust, ik noem geen namen. Al nootjes etende hebben we gemijmerd over de dingen des levens. En het werd donker. Alles weer opruimen en terug naar de camping, waar we onze tenten opzochten en tevreden in slaap vielen.

Dag 13 donderdag 24 juli
Om een uur of acht werden we weer onze tenten uitgekookt en begon het hele ochtendritueel weer van voren af aan. Douchen, ontbijten, afwassen, opruimen, enz. Het zonnetje scheen weer volop! Toen alles klaar was, vertrokken we naar Kristiansand, de stad van de bloemen. Daar werden we uit de bus gezet en konden we de laatste souvenirtjes kopen en Kristiansand een beetje bekijken. Het was weer geweldig weer en uiteindelijk belandden we allemaal op een lekker grasveld aan de haven. Daar hebben we lekker liggen luieren in het zonnetje, boekje lezen, muziekje luisteren, heerlijk! Om 16.30 uur gingen we eten bij een Iers restaurant. Nog een ijsje en op naar de Ferry om naar Denemarken te varen. Die had een uur vertraging waardoor we uiteindelijk om 20.30 uur uit Kristiansand vertrokken. Weg uit Noorwegen….snik. Toen we in Hanstholm aankwamen, was het al behoorlijk schemerig. We hebben onze tenten opgezet en nog wat gedronken en nootjes gegeten en toen de tenten opgezocht. Het zou een korte nacht worden vannacht.

Dag 14 vrijdag 25 juli
Om 5.00 uur werden we gewekt door wekker Ellen. Nog een laatste douche en opruimen en om 6.00 vertrokken we van de camping. Al rijdende kwamen we in Duitsland. Onderweg een paar stops, maar verder gewoon doorrijden. De terugreis verliep voorspoedig! We waren al om 15.00 uur in Enschede! Daar volgde dan het afscheid… We hebben besloten alle foto’s met elkaar te delen en de reünie gaat ook al snel volgen! Het was een zeer geslaagde vakantie!

Populaire
reizen bij NoSun

User Check

Word reisleider bij noSun

Denk je jouw enthousiasme over één of meerdere van onze bestemmingen over te kunnen brengen op een groep? Dan willen we je graag uitnodigen om te solliciteren naar de functie van reisbegeleider groepsreizen!

Calendar

Handige reiskalender

Heb je al besloten in welke periode je op vakantie gaat? Met behulp van de noSun reiskalender kun je makkelijk zien welke singlereizen op welk moment in het jaar vertrekken. We reizen het hele jaar door, alle seizoenen komen aan bod.

Inschrijven
nieuwsbrief

Wij vinden nieuwsbrieven saai. Daarom sturen we een noNieuwsbrief. Wij moeten er zelf altijd erg om lachen. Geen idee of jij hem ook leuk vindt, probeer maar.

Indian Summer Hike Zweden 1024x683
Mensen Boven Op De Kliff Trolltunga E1671103335520
alleen op reis sneeuwscooter lapland
  • Nobeach//
  • Nomassa//
  • Nobullshit//
  • Notinder//

Bekend van

Image 1

Image 2

Image 3

Image 4

Image 5

Image 6

Image 7