Door: Martijn

Ook ik wist niet beter dan jaarlijks te gaan wintersporten in het Alpengebied. Van kinds af aan gingen wij wintersporten in Oostenrijk, net als vele andere Nederlanders. Inmiddels ben ik er achter dat je beter kunt zeggen dat wij Nederlanders ieder jaar op Ski-vakantie gaan. Immers veel meer dan skiën en après-skiën doen we daar eigenlijk niet. Toch noemen we het allemaal wintersportvakantie. Totdat ik voor het eerst op wintersport vakantie ging in Scandinavië. Daarna wist ik pas echt wat wintersporten is.

Als de dag van gisteren

Een aantal jaar geleden, ik weet het nog als de dag van gisteren. Per vliegtuig vertrek ik naar Oslo om vanaf daar het laatste stuk met de auto door te rijden naar onze accommodatie in Zweden. Hier kunnen we genieten van wintersport activiteiten in zowel Noorwegen als Zweden. Een prima locatie dus voor de ultieme wintersport week.

Een week lang combineren we skiën met de overige wintersporten die Scandinavië te bieden heeft.
De dagen dat we gaan skiën hebben we de beschikking over weidse goed onderhouden skipisten. Brede pistes en vooral lekker rustig. Niets van de drukte in de Alpen. Of je nu beginner bent of gevorderd skiër, voor iedereen wat wils (blauwe, rode, groene en zwarte pistes). Tijdens de lunch genieten we van heerlijke gerechten in een van de berghutten, kun je je eigen eten opeten in een “Värmestuga” (warm huis) of zullen we toch kiezen voor de ski-thru van McSki vandaag?

Maar we gingen niet alleen op skivakantie, we wilden ook de andere wintersporten uitproberen, dus wat heeft deze omgeving ons nog meer te bieden?

Sneeuwscooters en meer

We starten met het huren van sneeuwscooters. Door het volgen van de sneeuwscooter routes kom je op de mooiste plekken waar je in de zomer niet kunt komen. We rijden over moerassen en meren. Wat een gave manier om de Zweedse natuur in de winter te ontdekken.

In Nederland lopen wij wel eens GPS tochten, op deze manier kom je op plekken waar je anders niet zo snel zal komen. Dat geldt uiteraard voor Zweden ook. Om nu in de winter een GPS tocht te gaan doen op onze reguliere schoenen lijkt mij toch wat zwaar. We kiezen er dan ook voor om sneeuwschoenen te huren. Met de schoenen/tennisrackets onder onze schoenen gaan we van start. Ook nu komen we weer op mooie plekken waar we genieten van de natuur en maken een vuur bij de trekkershut waar we lunchen.

Van een pittige wandeling thuis gekomen trakteren wij onszelf op Kolbulle. Of terwijl kool pannenkoek. Een heerlijk Zweeds gerecht met spek en deeg dat je klaar maakt boven kokendhete kolen van een kampvuur. Het is een oud jagers gerecht. Zij zullen toch wel hebben geweten wat goed eten is…

Wat ik altijd al eens heb willen doen is rijden met husky honden. Een droom waar je veel over leest. Uiteraard kan ook dat in deze omgeving. Achter op de slee staand en dan voortgetrokken worden door een 6-tal honden. WOW wat gaaf. Dit valt niet te omschrijven maar moet je gewoon een keer meegemaakt hebben.

Als echte Hollander wil ik uiteraard ook schaatsen en met al die meren is dat heel goed te doen. Lange uitgestrekte ijsvlaktes waar je mooie routes op kunt weg schaatsen. Ironisch genoeg moet het niet net gesneeuwd hebben, want dat schaatst zo lastig.

IJsvissen

Onderweg zie ik een paar ijsvissers. IJsvissen ook zo’n typische winteractiviteit. Met een grote boor wordt er een gat in het ijs geboord en daarna is het vissen maar. Ik tref het met het weer, het zonnetje schijnt en ik zit lekker warm op een rendiervel. Heerlijk. Dit is pas een rustgevende activiteit. Men noemt het ook wel Zweedse Joga. Lekker ontspannen dus.

Na deze week vol wintersporten ben ik verkocht. Naar Oostenrijk gaan we op skivakantie maar
hier in Scandinavië kun je echt wintersporten. Ik ga zeker terug. De volgende keer wil ik nog country skiën. Gebruik maken van een echte grill hut en winter kamperen. Zomaar ergens midden in de natuur. Zo gaaf en het kan hier allemaal. Rust en ruimte. Heerlijk.

Populaire
reizen bij NoSun

User Check

Word reisleider bij noSun

Denk je jouw enthousiasme over één of meerdere van onze bestemmingen over te kunnen brengen op een groep? Dan willen we je graag uitnodigen om te solliciteren naar de functie van reisbegeleider groepsreizen!

Calendar

Handige reiskalender

Heb je al besloten in welke periode je op vakantie gaat? Met behulp van de noSun reiskalender kun je makkelijk zien welke singlereizen op welk moment in het jaar vertrekken. We reizen het hele jaar door, alle seizoenen komen aan bod.

Inschrijven
nieuwsbrief

Wij vinden nieuwsbrieven saai. Daarom sturen we een noNieuwsbrief. Wij moeten er zelf altijd erg om lachen. Geen idee of jij hem ook leuk vindt, probeer maar.

Indian Summer Hike Zweden 1024x683
Mensen Boven Op De Kliff Trolltunga E1671103335520
alleen op reis sneeuwscooter lapland
  • Nobeach//
  • Nomassa//
  • Nobullshit//
  • Notinder//

Bekend van

Image 1

Image 2

Image 3

Image 4

Image 5

Image 6

Image 7