Door: Martijn

Reisbegeleider André aan het woord

André vertelt!

André, hoe ben je bij noSun terecht gekomen als reisbegeleider?

“Na een reorganisatie bij mijn vorige werkgever, een vleesverwerkingsbedrijf, moest ik nadenken wat ik wilde met mijn loopbaan. Ik hield altijd al van reizen en besloot een cursus tot reisbegeleider te doen bij de IVOR. Ik was als vrijwilliger wel eens mee geweest met een reisorganisatie voor blinden en slechtzienden en via-via kwam ik na mijn cursus bij noSun terecht. Zij bestonden toen net een jaar en mijn eerste groepsreis met noSun ging naar Ierland. Tegen de tijd dat ik mijn tweede noSun-reis deed, een trip naar Noorwegen, was ik verkocht. Zulke leuke jonge mensen, zoveel energie, lekker in de natuur de hele dag, hiken en wildkamperen, heerlijk. En dat is ondertussen twaalf jaar geleden!”

In welke landen heb je reizen begeleid voor noSun?

“Ierland, Noorwegen, Zweden, Tsjechië, Litouwen, Kroatië, Engeland… En de laatste drie jaar heb ik reizen naar IJsland gedaan. Afgelopen winter heb ik voor het eerst winterreizen begeleid: toen heb ik de winterreis naar Zweden en de skireis naar Noorwegen & Zweden gedaan. Deze winter ga ik weer een skireis begeleiden, plus de groepsreizen naar IJsland en Kroatië. Ik probeer elk jaar weer een nieuwe bestemming te doen, dat is voor mij dan de uitdaging. Soms ga ik voor noSun naar landen waar ik zelf ook nog niet eerder ben geweest, en dan probeer ik natuurlijk alles van te voren uit te zoeken en voor te bereiden. Dat vind ik geweldig, om dan zelf dingen te ontdekken en tegelijkertijd de groep daarin mee te nemen.”

Downlaod gratis de 10 lekkerste outdoor-recepten

Open naar elkaar

Wat vind je zo leuk aan de reizen van noSun?

“Allereerst natuurlijk het sportieve karakter. Het buiten zijn, samen de hele dag bezig zijn met allerlei activiteiten, het opzetten van de tenten. Maar wat ik misschien nog wel mooier vind, is het groepsproces. Wat ik daarin kan betekenen, hoe ik dat kan begeleiden, dat vind ik het leukste aan het vak. Natuurlijk zijn de activiteiten mooi, maar als je mensen na de reis vraagt hoe ze het hebben gehad, antwoorden ze altijd: ‘heel leuk, de groep was geweldig’. Dat maakt gewoon indruk en kan je reis maken of breken. Ik zeg altijd dat je heus niet met iedereen vriendjes hoeft te worden, maar er is wel altijd veel respect voor elkaar. En vaak gaat het nog veel verder dan dat. Vaak ontstaan er mooie en diepe gesprekken, regelmatig word er een drankje gedronken bij het kampvuur en met veel reizigers heb ik nog contact via Facebook. Bijna elke reisgroep houdt na afloop een reünie als ze weer in Nederland zijn en ik vind het prachtig dat daar zulke contacten uit komen.”

Hoe ziet een typische noSun-groep eruit?

“In de meeste groepen ligt de leeftijd van de reizigers zo tussen de 25 en 35 jaar. Sommige bestemmingen trekken een iets ouder publiek, in IJsland bijvoorbeeld ligt de leeftijd vaak net wat boven de 30. Oudere mensen zijn absoluut welkom, maar het helpt wel als je denk- en belevingswereld wat dichter bij de jongere reizigers ligt, dan heb je zelf ook een leukere reis denk ik. Eigenlijk ben ik wat te oud als je de doelgroep van noSun bekijkt, haha, maar ik kan volgens mij heel prima mee komen met de groepen. Ik weet zelf ondertussen alles van Tinder hoor, ik vind het heerlijk om dat gespreksonderwerp erin te gooien… Dan gaat de groep meestal helemaal los! Verder vind ik het ook typisch noSun dat iedereen heel open is naar elkaar. De reisbegeleiders van noSun krijgen tijdens de enquêtes altijd hoge cijfers en ik denk dat dat komt doordat het een hele persoonlijke organisatie is. En datzelfde geldt voor de reizigers, iedereen is open en respectvol naar elkaar.”

Heb je een leuke anekdote van een van je reizen die je met ons wil delen?

“Och ik heb er zoveel! Maar eentje is wel heel bijzonder. Op mijn allereerste reis naar Ierland had ik heel leuk contact met een meid in de groep. We konden het goed vinden en hebben nog weleens mooie gesprekken gevoerd toen de rest van de groep al naar bed was. Het jaar daarna begeleidde ik een reis naar Noorwegen en ook zij schreef zich weer in voor die reis. Zo ging dat de volgende jaren ook, naar Tsjechië, naar Schotland… Tijdens die laatste reis stapte ze in de trein richting IJmuiden, waar de boot naar Schotland zou vertrekken. Een halte verderop stapte een leuke jongen in, met wie ze tijdens de reis een goede klik bleek te hebben. Van het een kwam het ander en al gauw werden ze een stel. En weet je wat nou zo leuk is? Anderhalf jaar later vroegen ze me of ik misschien thuis was voor een kopje koffie. En eenmaal binnen kwam het hoge woord eruit: of ik misschien getuige wilde zijn op hun huwelijk! Dat is toch hartstikke leuk. Ondertussen hebben ze twee kindjes en hebben we nog steeds contact. Dat vind ik zo bijzonder aan deze reizen, de contacten die je opdoet. Zowel met reizigers binnen de groep als met de lokale mensen die je onderweg op reis tegenkomt, prachtig.”

En als laatste: heb je een favoriete reis die je iedereen kan aanraden?

“Die heb ik niet. Elke reis is geweldig. Ik heb de laatste jaren veel reizen naar IJsland begeleid en dat vind ik een prachtige bestemming. Maar Kroatië is ook heel mooi, een combinatie van natuur en cultuur. En de winterreizen zijn ook bijzonder, met activiteiten als sneeuwschoenwandelen en rijden op een sneeuwscooter. Het is niet voor niks dat ik elk jaar een andere bestemming kies om te begeleiden!”

Meer over de noSun reisbegeleiders? Lees het interview met Harm, die ook al jaren bij noSun betrokken is!

André werkt al zestien jaar voor noSun (ja je leest het goed: 16!) en heeft ondertussen al een boel groepen begeleid op hun avontuurlijke reis. We spraken af met André en vroegen hem de hemd van het lijf over zijn reiservaringen.

Populaire
reizen bij NoSun

User Check

Word reisleider bij noSun

Denk je jouw enthousiasme over één of meerdere van onze bestemmingen over te kunnen brengen op een groep? Dan willen we je graag uitnodigen om te solliciteren naar de functie van reisbegeleider groepsreizen!

Calendar

Handige reiskalender

Heb je al besloten in welke periode je op vakantie gaat? Met behulp van de noSun reiskalender kun je makkelijk zien welke singlereizen op welk moment in het jaar vertrekken. We reizen het hele jaar door, alle seizoenen komen aan bod.

Inschrijven
nieuwsbrief

Wij vinden nieuwsbrieven saai. Daarom sturen we een noNieuwsbrief. Wij moeten er zelf altijd erg om lachen. Geen idee of jij hem ook leuk vindt, probeer maar.

Indian Summer Hike Zweden 1024x683
Mensen Boven Op De Kliff Trolltunga E1671103335520
alleen op reis sneeuwscooter lapland
  • Nobeach//
  • Nomassa//
  • Nobullshit//
  • Notinder//

Bekend van

Image 1

Image 2

Image 3

Image 4

Image 5

Image 6

Image 7