Groepsreis Ierland online boeken | noSun.nl GroepsreizennoSun Groepsreizen en single reis Europa

Ierland

  • Bestemming:
  • Duur: 8 dagen
  • Volgend vertrek: 30-06-2018
  • Leeftijdscategorie: 40 tot en met 59 jaar

  Deze 8-daagse reis door Noord-Ierland geeft je een inkijkje in een uniek stukje natuur, niet ver van ons vandaan. We bezoeken de Giants Causeway, we gaan wandelen, kajakken en mountainbiken. Uiteraard brengen we ook een bezoek aan de hoofdstad van Noord-Ierland; Belfast!

  Bekijk reis
  • Bestemming:
  • Duur: 8 dagen
  • Volgend vertrek: 30-06-2018 / 07-07-2018 / 04-08-2018
  • Leeftijdscategorie: 20 tot en met 45 jaar

  Deze 8-daagse reis door Noord-Ierland geeft je een inkijkje in een uniek stukje natuur, niet ver van ons vandaan. We bezoeken de Giants Causeway, we gaan wandelen, kajakken en mountainbiken. Uiteraard brengen we ook een bezoek aan de hoofdstad van Noord-Ierland: Belfast!

  Bekijk reis
  • Bestemming:
  • Duur: 14 dagen
  • Volgend vertrek: 21-07-2018 / 28-07-2018 / 04-08-2018
  • Leeftijdscategorie: 20 tot en met 45 jaar

  Ierland is woest en vriendelijk tegelijkertijd. Ruige rotsformaties langs de kust en volle Ierse pubs met een erg vriendelijke bevolking.

  Bekijk reis

Informatie over Ierland

Inleiding

Ontdek het prachtige Ierland!

Het eiland Ierland bevat twee landen. De republiek Ierland en Noord-Ierland wat nog steeds bij Engeland hoort. De eerste bewijzen van menselijke bewoning brengen ons terug naar de vroege prehistorie.

 

Net na de laatste ijstijd is er al sprake van menselijke bewoning. Zo’n 600 jaar voor Christus komen de eerste Kelten naar Ierland om daar hun cultuur, religie en gebruiken te verspreiden. De Ieren zien de Kelten nog steeds als hun verre voorvaderen en zijn erg trots op hun Keltische afkomst. Zo’n 400 jaar na Christus komt de eerste bisschop naar Ierland om het christendom te verspreiden. Tot op de dag van vandaag is dit ook de belangrijkste patroonheilige van Ierland namelijk St. Patrick.

De Republiek Ierland is nog steeds voornamelijk erg katholiek. Ierland is door de geschiedenis heen een grote opeenstapeling van allerlei gevechten en oorlogen. De Vikingen, Normandische koningen, Engelse, protestanten en katholieken. Alle strubbelingen over de jaren hebben hun sporen achtergelaten op het eiland en over heel het eiland heen zijn overal oude ruïnes van kerken, kastelen en andere gedenktekens van oorlogen te vinden. In de 19e eeuw werd Ierland bij het koninkrijk Engeland gevoegd en starten de onafhankelijkheidsstrijd van Ierland. Na verschillende bloederige opstanden en protesten werd Ierland uiteindelijke in 1921 zelfstandig.

Ierland is vooral erg geliefd bij toeristen vanwege de prachtig mooie natuur. Groene heuvels, prachtige ruige kusten en schilderachtige lieflijk dorpjes maken een schilderachtig decor waarin het prachtig rondtoeren, fietsen en wandelen is. De vriendelijke bevolking is erg gastvrij en zorgt voor veel gezelligheid. Ierland kent een lange historie van volkmuziek en optredens van dit soort bandjes in de plaatselijke pub. Ierland is een prima bestemming voor onze actieve singlereizen! Een prachtig land met wonderschone vergezichten en landschappen.

Als single op reis naar Ierland? Alleen op vakantie naar Ierland? Singles vragen zich wel eens af of het voor hen wel aantrekkelijk is om met een groepsreis mee te gaan. Weet je, dat is het zeker! Het grote voordeel: je bent niet alleen. Alle activiteiten doe je samen met anderen, je kookt ‘s avonds een heerlijke maaltijd waar je niet in je eentje van geniet en hebt na afloop van de singlereis naar Ierland een club nieuwe mensen leren kennen waar je fantastische herinneringen mee deelt! Als single ben je in een noSun groep nooit alleen, zeker omdat het grootste gedeelte van de reizigers óók alleen boekt.

Cultuur

De Ieren zijn afstammelingen van de Kelten, net zoals de inwoners van Schotland, Wales en Bretagne. De taal die men hier spreekt, zijn dan ook aan elkaar verwant. De Ieren spreken Engels doordat de Engelsen langdurig Ierland hebben overheerst. Maar het Iers, Gaelic, wordt nog wel gesproken en men krijgt dit vak ook verplicht op school. Over het algemeen spreekt iedereen in het dagelijkse leven Engels. Het Gaelic voert voornamelijk in het westelijke kuststreken van Ierland nog de boventoon. Overal is het Gaelic terug te vinden op tweetalige aanduidingen, bijvoorbeeld op de straatnaamborden.

De Ierse cultuur is al duizenden jaren oud en de Ieren houden de tradities in ere. Ze hebben talloze tradities, denk hierbij aan bijvoorbeeld het dragen van groene kleding tijdens St. Patrick’s Day en het eten van koolstamppot tijdens Halloween. Dans en muziek zijn niet te vergeten tradities die volop in ere worden gehouden door de Ieren. De traditionele muziek hoor je overal, van de pubs tot in de stadscentra en van festivals tot op het platteland. De bekendste instrumenten die worden bespeeld zijn de ‘’bodhrán’’, een soort handtrommel, de viool en de ‘’tin whistle’’. Tevens kan dansen niet ontbreken in dit rijtje. Dansen wordt door de Ieren als een zeer serieuze zaak gezien en door het hele land worden danswedstrijden gehouden. In een ‘’Céili kunt u zelf proberen mee te dansen met de Ieren.

De pub speelt verder ook een grote rol in het leven van de Ieren. Op cultureel, sociaal en muzikaal gebied. Men gaat niet alleen naar de pub om te drinken, maar ook om te filosoferen over het bestaan, de wereldpolitiek, te genieten van een heerlijke maaltijd mosselen of gewoon rustig bij het knappende haardvuur zitten onder het genot van een pint. De pub wordt als een soort openbare huiskamer gezien, waar men elkaar ontmoet.

De kerk heeft ook veel invloed gehad op de Ierse cultuur en nog steeds speelt het een grote rol. De Rooms-katholieke kerk heeft grote invloed op het dagelijkse leven. De laatste jaren is dit echter wel veranderd, jongeren laten zich niet meer de wet voorschrijven door de kerk en gaan ook minder vaak naar de kerk. Ondanks dit, brengen de meeste Ieren minstens één keer per week een bezoek aan de kerk.

Feestdagen en evenementen

Nationale feestdagen:

1 januari
Nieuwjaarsdag

17 maart
St Patricksday

1 Mei
Dag van de Arbeid

Eerste maandag in juni
June bank Holiday

16 juni
Bloomsday

Eerste maandag in augustus
August Bank Holiday

Eerste maandag in oktober
October bank Holiday

25 December
kerstmis

26 December
St Stephens Day

Overige feestdagen die jaarlijks op andere dagen vallen:
Goede Vrijdag
Pasen

Flora en fauna

Flora
Ierland wordt ook wel het groene eiland genoemd vanwege de vele tinten groen die het eiland overheersen. Ierland is een land met weinig bos. Slechts 5% van Ierland is bedekt met bos, veelal aangeplant naaldhout.

Lang geleden was een groot deel van Ierland bedekt met bossen maar overbeweiding en houtkap tussen de 16de en 18de eeuw leidde tot grootschalige ontbossing. In het zuiden zijn wel 3 meter hoge fuchsiahagen te zien. Op beschutte plaatsen groeien zelfs palmen, magnolia’s en aardbeibomen. Ook de Rododendron komt in Ierland zeer veel voor.

Bijzonder is de flora van de Burren, een kalksteenplateau. Hier groeit alpenflora en Middellandse-Zeeflora. Verder vinden we in Ierland vlierstruiken, kamperfoelie, meidoorn, rozen en de opvallende gaspeldoorn. Orchideeën zijn met name in de duinen te vinden. Het veenland is voornamelijk begroeid met veenbessen, veenmossen en dopheide.

Fauna
Als gevolg van de langdurige ijsoverdekking gedurende het Pleistoceen zijn de meeste inheemse dieren uitgestorven. Verder was er geen grote immigratie van het Europese vasteland, aangezien Ierland nog eerder van Groot-Brittannië werd gescheiden dan dit van het continent. De dierenwereld is daarom arm. Zo ontbreken bijvoorbeeld alle slangen, de mol, bunzing en wezel, specht, de slaap- en woelmuizen en het wilde zwijn. Er is maar één spitsmuissoort.

Er leven nog enkele kleine roofdieren, onder meer de vos, de das en de otter, de hermelijn en de zeldzame boommarter. In het zuidwesten komen edelherten voor en reeën in het noordwesten. De vogelwereld vertoont meer verscheidenheid. Er leven enkele honderden soorten in en rond Ierland. Op twee rotseilandjes aan de westkust, de Skelligs, nestelen duizenden jan-van-genten.

Langs de kust en op de vele eilandjes komen grote kolonies alken, zeekoeten, aalscholvers, meeuwen en stormvogels voor. ‘s Winters overwinteren er vele vogels uit Europa, de Noordpool, Groenland, IJsland en Canada. Te zien zijn dan zwanen, ganzen, kieviten en grutto’s.

Het enige reptiel is de levendbarende hagedis. Er zijn slechts 2 soorten amfibieën. Vissen zijn talrijk, zowel in de zoete wateren van het binnenland als in de Ierland omringende zee. Ierland is een paradijs voor sportvissers. Zalm, forel en snoek in rivieren en binnenwateren en in de kustwateren onder meer kabeljauw, makreel haring, spiering, haaien en roggen.

Verder zijn voor de kusten bruinvissen, dolfijnen en zeehonden waar te nemen. Ierland telt bijna 40 botanische en ornithologische natuurreservaten, maar ook reservaten voor zoetwatervissen.

Geldzaken

In Ierland wordt er betaald met de Euro. Overal in de stad zijn geldautomaten te vinden.In veel winkels kun je ook gewoon met je pinpas en creditcard betalen.Let op, er zijn nog steeds restaurants, cafés en kleine winkeltjes waar je niet met een betaalpas kan betalen. Neem dus altijd wat contact geld mee op zak!

Geografie

Ierland is een eiland ten westen van Groot-Brittannië. Het noordoostelijke deel van het eiland wordt gevormd door Noord-Ierland dat een onderdeel is van Groot-Brittannië. Ierland wordt omgeven door de Atlantische Oceaan, de Ierse Zee, Keltische Zee en het Sint-Georgekanaal. In het zuidoosten van Ierland in de County Kerry ligt de 1038 meter hoge Carrauntoohil wat het hoogste punt van het land is.

In deze zeeën en waterwegen rond Ierland liggen enkele eilanden en eilanden groepen die tevens bij Ierland behoren. De eilanden zijn de Araneilanden, Achill Island, de Blasket-eilanden, Cleareiland, Inishbofin, de Skellig-eilanden en Valentia. De Shannonnrivier is met 386 kilometer de grootste en belangrijkste rivier van het land een groot deel van de rivier loopt door het Noord-Ierse deel van het eiland.

In de buurt van de stad Limerick mondt de Shannon uiteindelijk uit in de Atlantische Oceaan. De Liffey rivier stroomt vanuit de Wicklow Mountains door Dublin naar de zee toe. In Ierland liggen enkele grote meren zoals Lough Allen, Lough Gill, Lough Melvin(dat gedeeltelijk in Noord-Ierland ligt), Lough Ree en Lough Derg.

Ierland is verdeeld in de vier provincies Connacht, Leinster, Munster en Ulster die weer onderverdeeld worden in 32 counties. Van deze counties liggen er 6 in Noord-Ierland. De grootste steden van het land zijn Dublin, Cork, Limerick, Galway en Waterford.

Gezondheid

Hoewel Ierland een west Europees land is, is de gezondheidszorg toch op een flink lager niveau dan bijvoorbeeld in Nederland. Het niveau van verplegend personeel en artsen in ziekenhuizen is prima, de voorzieningen daarom heen laten echter nog wel wat te wensen over. Zo moet je er niet van opkijken als je in Ierland nog op een zaal met 30 andere patiënten komt te liggen. Privé kamers zal je hier niet tegenkomen. Privé klinieken bieden een iets betere service en een hoger verzorgingsniveau. Check eventueel vooraf welke zorg je reis en of ziektekosten verzekering vergoed.

Het afsluiten van een reisverzekering is aan te raden om bepaalde medische kosten en terugreizen naar huis vergoed te krijgen, want niet alles wordt door je ziektekostenverzekering gedekt.

Het leidingwater is van uitstekende kwaliteit en goed geschikt voor menselijke consumptie.
Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht. Voor de meest actuele situatie kan je het beste de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.

Infrastructuur

De wegen in Ierland, dat uit de staten Ierland en Noord-Ierland bestaat, vormen een uitgebreid netwerk van openbare wegen met een lengte van vele duizenden kilometers. Door de eeuwen heen zijn deze wegen verder ontwikkeld en aangepast aan de veranderende behoeften. Sommige wegen begonnen ooit als paden en sporen voor wandelaars en paarden. Deze paden zijn nu inmiddels moderne autosnelwegen geworden.

Noord-Ierland heeft een goed ontwikkeld netwerk van primaire, secundaire en lokale wegen en kent al vanaf 1962 autosnelwegen. De wegen in Ierland werden als gevolg van de slechte financiële positie van de Ierse overheid aanzienlijk minder goed onderhouden en ontwikkeld. Forse subsidies van de Europese Unie en de dankzij de Keltische Tijger toegenomen middelen hebben de laatste 25 jaar tot een enorme inhaalslag geleid. Had Ierland in het begin van de jaren ’90 slechts enkele korte stukken autosnelweg, mede onder invloed van het Nationaal Ontwikkelingsplan zijn sindsdien tal van autosnelwegen en vierstrookswegen gebouwd op de meeste belangrijke routes. In vergelijking hiermee zijn de ontwikkelingen in Noord-Ierland aanzienlijk langzamer gegaan, hoewel daar ook een aantal belangrijke randwegen rond plaatsen aangelegd zijn.

Reisdocumenten

Voor alle reizigers geldt dat je in het bezit moet zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart. Deze reisdocumenten dienen bij terugkomst nog geldig te zijn.

Reistijd en klimaat

Ierland is prachtig groen. Dit dankt zijn weelderige begroeiing voornamelijk door de vele regen die er het hele jaar door valt. Ierland is namelijk een van de natste landen van Europa. De regenval is het gehele jaar vrij hoog en ook gelijkmatig verdeelt over de maanden.

Vanaf de lente stijgt de temperatuur enigszins en in de zomer kan het heerlijk warm worden. De temperatuur komt ’s winters zelden onder het vriespunt. Hierdoor is Ierland ook in de wintermaanden een prima bestemming. Doordat het er eigenlijk nooit echt super koud wordt, is het er het gehele jaar door prima weer om te wandelen en culturele uitstapjes te maken. Zolang je een paraplu mee neemt is Ierland een fantastische bestemming voor jouw singlereis!

Tijdsverschil

In Ierland is het een uur vroeger dan in Nederland (zowel tijdens wintertijd als tijdens de zomertijd).

Bekend van


Simple Share Buttons
Simple Share Buttons