Dare to go Balkan: bezoek Bosnië 40+

Bosnië op z'n best tijdens deze avontuurlijke groepsrondreis
Boek deze reis

Op onze singlereis naar de onbekende Balkan beleef je de gaafste avonturen

Ga op avontuur in het onontdekte Bosnië. Bezoek Sarajevo, waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Ga mee raften en canyoningen, zoek die adrenalinerush op! Geniet van de prachtige natuur in het Sutjeska park op de mountainbike. Kijk je ogen uit tijdens de prachtige hikes tijdens deze reis. Dompel onder in de waterval van Kravica. Spot vogels in het Hutovo blato moeraspark. Proef van de cultuur en zie de restanten van de geschiedenis in Visegrad. Verbrand op het enige stukje strand van Bosnië. Kortom, genoeg te doen in dit woeste land op de Balkan!

Hoogtepunten van deze reis

 • Adrenalinerush tijdens het canyoningen
 • Het land waar de tijd soms nog stil lijkt te staan
 • Mostar, the place to be!
 • Hikes als nooit tevoren mee gemaakt
 • Onderdompelen in de Kravica watervallen
 • Bekijk het programma
 • hike-bosnie-rondreis-groepsreis
 • bosnie-singlereis-strand-neum
 • bosnie-singlereis-sarajevo
 • bosnie-rondreis-sarajevo

noSun garanties

icon noBeach Wij hebben géén zon-zee-strand luiervakanties. Stilzitten is niet ons ding.
icon noMassa Je reist in een groep van maximaal 8 personen. Géén touringcar, géén massacampings.
icon noBullshit Je vliegreis en alle excursies zijn gewoon inbegrepen. Kom op zeg.

Programma

 • bosnie-rondreis-sarajevo
  Dag 1 Start van ons Bosnische avontuur! Vandaag is het zo ver! Ons avontuur in Bosnië gaat beginnen. We vliegen in slechts 2,5 uur naar Tuzla, waar de reisbegeleider van onze groepsreis al staat te wachten. Welkom in Bosnië, een land vol prachtige natuur. Wat een geluk, wij mogen dat gaan ontdekken! Afhankelijk van de aankomsttijd van onze vlucht, slenteren we rustig door Sarajevo en leren we elkaar kennen onder het genot van een kopje koffie of thee. Later op de middag zoeken we onze camping voor de komende drie nachten op, waar we onze tenten opzetten. Wow het is nu al gaaf en de reis is nog maar net begonnen!
 • bosnie-singlereis-sarajevo
  Dag 2 Alsof de tijd heeft stil gestaan in Sarajevo Goedemorgen! We hebben vandaag alle tijd om de hoofdstad van Bosnië te ontdekken. Sarajevo is een multicultureel bolwerk met vele littekens uit de oorlog. De stad kent vele religies en wordt om die reden ook wel eens het Jeruzalem van Europa genoemd. Wist je overigens dat Sarajevo vanwege de Turkse invloeden en de bazaar óók Klein Instanbul wordt genoemd? Gaaf om dit allemaal te ontdekken!

  Als we genoeg geschiedenis en cultuur hebben gezien kunnen we ervoor kiezen om naar Vrelo Bosne te gaan, een mooi stukje natuur net buiten de stad. Hier vind je de bron van de rivier de Bosne. Liever een actieve wandeling? Dan kunnen we er ook voor kiezen om naar de Skakavac waterval te gaan, de hoogste in Bosnië! Aan het einde van de dag koken we samen ons diner, of gaan we lekker uit eten? Vroeg naar bed, want morgen staat ons heel wat actiefs te wachten!
 • bosnie-sutjeska-rondreis
  Dag 3 Adrenaline in de Rakitnica kloof We maken ons klaar voor een actieve dag, we gaan namelijk canyoningen! Spannend? Misschien, maar voor alles een eerste keer toch?! De Rakitnica kloof, waarin we dit gaan doen, is Europa’s meest onontdekte kloof. Tijdens het canyoningen zwemmen, klimmen, drijven en duiken we in het water: dat levert een flinke adrenalinerush op! Het is niet voor niets een actieve groepsreis. Tijdens de tour zijn er ook momenten om even tot rust te komen op het droge, gave foto’s te maken en van onze lunch te genieten. Wat een vette dag is dit zeg!
 • De ‘Zwitserse Alpen’ in Bosnië
  Dag 4 De ‘Zwitserse Alpen’ in Bosnië We zijn toch niet in Zwitserland, zul je denken. Nee zeker niet, maar de hike die vandaag op ons programma staat komt toch wel heel dicht in de buurt van wat je ziet in de Zwitserse Alpen! We starten bij het meer van Prokosko (1636m) en wandelen naar de hoogste top van dit gebied, genaamd Nadkrstac op 2112 meter hoogte. Overigens wordt het Prokosko meer ook wel het ‘bergoog’ genoemd. Omringd door talrijke toppen hoger dan 2000m, weerspiegelt dit prachtige juweeltje de schoonheid van de berg, net als een oog. In zo’n 3 tot 4 uur wandelen we naar de top, waar je zult begrijpen waarom we het hier over de ‘Zwitserse Alpen’ hebben: wat een prachtig panoramisch uitzicht!! Dit is de wandeling zéker waard. We genieten van alles dat we onderweg tegenkomen: mooie uitzichten en misschien ook wel paddenstoelen, cranberries en blauwe bessen!
 • visegrad-bosnie-groepsreis
  Dag 5 Višegrad, waar geschiedenis en cultuur samenkomen Het fotogenieke dorp Visegrad bezoeken; dat staat voor vandaag op het programma. Dit dorp kent in tegenstelling tot de rust en schoonheid die je er nu ziet, een gruwelijke geschiedenis. Ten tijde van de Bosnische oorlog vonden er etnische zuiveringen en andere oorlogsmisdaden plaats; een flinke portie cultuurgeschiedenis ligt hier dus. De brug over de Drina rivier is bekend geworden door schrijver Ivo Andric en staat op de werelderfgoed lijst van UNESCO. Die cultuurgeschiedenis van zojuist, gaat voor het grootste deel over deze brug. Deze brug is overigens het meest fotogenieke plekje van dit dorp. Verwacht in dit dorp overigens verder niet heel veel activiteit, maar daarvoor kunnen we vanmiddag na de lunch een wandeling maken!
 • bosnie-mtb-sutjeska
  Dag 6 Op de pedalen! Het is tijd om de schoonheid van Bosnië op de mountainbike te ontdekken! We gaan naar het Sutjeska National Park, het oudste en grootste nationale park van Bosnië. Enkele dieren die hier leven zijn beren, vossen, wilde geiten, zwijnen en wolven. We genieten van de prachtige natuur in dit park, terwijl we onze route vervolgen op de fiets. Prachtig! Deze route is trouwens voor iedereen geschikt, dus het maakt niet uit of je een beginner of gevorderde bent!
 • rondreis-bosnie-stari-most
  Dag 7 Mostar, the place to be! We pakken onze spullen in en vertrekken naar Mostar, the place to be in Bosnië. Waarom, zou je denken? Onder andere vanwege de Stari Most; de bekendste brug van Bosnië. Wat een prachtplaatje! Deze 24 meter hoge brug is de toeristentrekker van Mostar. In de oorlog in 1992 is deze ‘boog’ bijna volledig verwoest. Zoals je ziet is de brug inmiddels volledig gerenoveerd en zie je er in de zomer een heleboel mannen vanaf springen. Dit gebeurt overigens al 350 jaar lang, zo bewijzen ze hun ‘mannelijkheid’, wat ik als reiziger maar niet zomaar zou proberen. Een leuk spektakel om te zien! Mostar heeft meer te bieden dan alleen de Stari Most. De smalle straatjes met grove keien, gezellige restaurants en cultuur maken het een mooie stad om in rond te dwalen. Als we genoeg van Mostar hebben gezien, waar het toch best wel toeristisch is, vertrekken we naar onze slaapplek voor de komende drie nachten.
 • bosnie-raften-neretva
  Dag 8 Fun op de Neretva Het is weer tijd voor een dag vol avontuur, want ook daarom heb je deze groepsreis geboekt! Vandaag gaan we raften op de Neretva rivier. Een leuk weetje: dit is dezelfde rivier die onder de Mostar brug door loopt en deze is wel 225 kilometer lang! Na een uitgebreide instructie stappen we in de raft om deze woeste rivier te bedwingen. Cool! Als je lang genoeg in de boot blijft zitten, kom je zelfs in Kroatië uit, maar dat is dan wel een heel eind teruglopen naar de camping. Na deze actieve dag gaan we terug naar de camping en genieten we van ons avondmaal.
 • bosnie-rondreis-blagaj-vrelo-bune
  Dag 9 Relaxen met een boekje Vandaag is een dag naar keuze, alles is mogelijk. Wil je graag een boekje lezen en op de camping blijven? Of toch liever met de reisbegeleider mee naar Vrelo Bune? Vrelo Bune is de bron van de rivier Buna en echt de moeite waard om een kijkje te nemen. Een plekje waar geschiedenis, architectuur en natuur samen komen. Geniet van een kopje koffie en het feit dat je in Bosnië bent: wat een gave singlereis en we zijn nog maar halverwege! We gaan nog niet naar huis...
 • groepsreis-watervallen-kravica-bosnie
  Dag 10 Waterpret bij de watervallen van Kravica Wie al eens in Kroatië bij de Plitvicemeren is geweest, denkt een déja vu te hebben. Nee hoor, dit zijn toch echt de Kravica watervallen: een natuurspektakel van zo’n 120 meter breed en zo’n 25 meter hoog. Wat is dit gaaf! En weet je wat het allerleukste is? Je mag hier gewoon in zwemmen! We genieten hier van onze zelfgemaakte lunch en laten de indrukken van Bosnië nog eens op ons inwerken. Sjonge, wat een leuke avontuurlijke groepsreis is dit.
 • sutjeska-bosnie-groepsreis
  Dag 11 Dé hike van Bosnië Je wandelschoenen ingevet, lunch klaar en je waterfles gevuld? Bereid je voor op dé hike van deze vakantie: we gaan naar de Hajducka Vrata. Niemand weet hoe je het uitspreekt, maar dat het mooi is, dat is zeker. Dit natuurfenomeen is een must see in Bosnië: een door de natuur uitgesleten boog, omringd door prachtige panorama’s. Dit is overigens een pittige hike, we zijn hier echt wel de hele dag mee bezig. Het is het meer dan waard!! Geweldig. Bij terugkomst rusten we uit op de camping en bereiden we ons diner voor.
 • bosnie-hutovoblato-moeras-rondreis
  Dag 12 Spelen in het moeras We zijn inmiddels alweer een flink stukje verder in Bosnië. Je kan de grens met Kroatië bijna zien! We gaan vandaag op bezoek in het Hutovo Blato park, het moeras van Bosnië. Dit mediterrane moeras is een van de grootste overwinteringsplaatsen voor wel 240 soorten vogels in Europa. Volgens velen is dit park een ‘must’ voor outdoorliefhebbers, dus laten we een gokje wagen! We kunnen een (fluister)boottocht maken door dit park, de beste manier om het natuurschoon van dichtbij te zien. Camera’s gereed?
 • bosnie-singlereis-strand-neum
  Dag 13 Het enige stukje strand in Bosnië Wie had gedacht dat Bosnië strand heeft? Wij niet. Toch is het zo, het land heeft weliswaar maar 20km kustlijn waarvan ongeveer slechts 1km strand is, maar.. strand is strand! Zin om daar een kijkje te nemen vandaag? Bereid je dan wel voor op een overvloed aan mensen. Liever de drukte ontwijken? Dan kunnen we ook de grotten van Vjetrenica bezoeken. Zoals veel dingen die we al hebben bezocht tijdens deze groepsreis, zijn deze grotten ook de grootste en belangrijkste in Bosnië. Vjetrenica betekent “windgrot" of "spuitgat", deze naam komt van sterke koude lucht die van zijn ingang waait en dit rotsachtige gebied verfrissend maakt tijdens de hete zomermaanden. Er bevinden zich hier grottekeningen die naar schatting meer dan 10.000 jaar oud zijn. Ook al ben je misschien niet zo’n grottenmens, deze is echt de moeite waard om te bezoeken.
 • bosnie-rondreis-groepsreis
  Dag 14 Terug naar het stadsleven We laten de mooie natuur in Zuidoost Bosnië achter ons en gaan terug richting de hoofdstad. We zoeken een camping op in de buurt van Tuzla, omdat we morgen naar Nederland vliegen. Het is een eind rijden, dus we hebben verder niet per se iets op het programma staan. We kunnen wat verkoeling zoeken in het Panonsko Jezero meer (met een kiezelstrand). Een beetje gek misschien, maar het water van dit meer is zout! Historisch gezien staat Tuzla bekend om de zoutproductie. Het woord ‘Tuz’ betekent ook zout in het Turks. Het geeft je toch heen beetje het gevoel dat je aan zee bent. Vanavond maken we voor het laatst samen een lekkere maaltijd klaar. Of gaan we als afsluiting van de reis voor een laatste keer uit eten?
 • buna-bosnie-rondreis
  Dag 15 Back to normal, terug naar Nederland Goedemorgen! De laatste dag van deze geweldige single reis is aangebroken. We ontbijten met z’n allen en ruimen langzaamaan onze spullen op. Afhankelijk van hoe laat we vliegen, vertrekken we vroeg of wat later naar het vliegveld van Tuzla. We nemen afscheid van de reisbegeleider en stappen met een rugtas vol herinneringen en een camera vol prachtige plaatjes in het vliegtuig. Wanneer is de reünie?

  De vlucht is van Eindhoven naar Tuzla. De vluchttijden zijn nog niet bekend, zodra die er zijn, komen ze hieronder te staan.

Ik ga graag mee met Dare to go Balkan: bezoek Bosnië 40+

Bosnië op z'n best tijdens deze avontuurlijke groepsrondreis

Boek deze reis

Accommodaties

Verschillende campings

Omschrijving: Tijdens deze groepsreis verblijven we op diverse campings in Tsjechië, Slowakije, Polen en Duitsland. Houd er rekening mee dat de campings wat eenvoudiger zijn dan in Nederland of Frankrijk. Maar hé, je bent wel op avontuur in Oost-Europa. Geen zwembad bij de camping? We nemen gewoon een duik in een rivier of meer. Écht outdoor en avontuur natuurlijk!

Slaapsituatie: Je krijgt van noSun een 2-persoons Vaude tent te leen, voor privé gebruik.

Wat neem je mee?

 • Slaapmat en een goede en warme slaapzak. Wij adviseren een slaapzak met een comforttemperatuur tot 5 graden
 • Een dagrugzak van ongeveer 20 liter (zorg er in elk geval voor dat hij groot genoeg is voor een warme trui, regenjas, lunchpakket, flesje water en bijvoorbeeld je fotocamera)
 • Warme (fleece)truien
 • Regenkleding (regenjas en -broek, geen poncho!)
 • Zwemkleding
 • Slippers, sandalen en/of sportschoenen
 • (Synthetische) T-shirts of sporthemden
 • Ondergoed en sokken
 • Ingelopen, waterdichte (ingevette) wandelschoenen met voldoende profiel (type A/B)
 • Handdoeken
 • Korte broeken, trainingsbroek en/of joggingbroek
 • EHBO-setje, inclusief blarenpleisters, sporttape
 • Toilettas met inhoud
 • Belangrijke medicijnen met bijsluiter, geneesmiddelenpaspoort
 • Zonnebrandcrème, lippenbescherming, zonnebril, petje, anti-mug
 • Drinkfles met een inhoud van minimaal 1 liter
 • Zaklamp (een hoofdlampje is ideaal!), reserve batterijen
 • Paspoort/identiteitskaart
 • Optioneel:
 • Fotocamera
 • Powerbank
 • Leesboek, gezelschapsspelletje, muziek
 • Reserve bril/lenzen
 • Iets te grote sportschoenen die nat mogen worden (canyoningen)

Belangrijke informatie

Tijdens deze reis verblijf je op verschillende campings. Je krijgt een tentje van noSun te leen.

Vertrekdata

Rangschikken op:

Geen beschikbare vertrekdata gevonden

Reisinformatie wel/niet inbegrepen

 • Wel inbegrepen:
 • Retourvlucht Tuzla incl. 20 kg ruimbagage
 • Vervoer per minibus ter plaatse
 • Canyoningen
 • Raften
 • Mountainbiken
 • Kravica watervallen
 • Moeraspark entrée
 • Grotten Vjetrenica
 • Wandeltochten
 • Campingkosten
 • Enthousiaste noSun reisbegeleiding
 • Materialen voor inbegrepen tochten
 • Alle kampeer- en kookmaterialen (behalve een slaapmat en slaapzak)
 • Tol- en parkeergelden
 • CO2-compensatie voor de gehele reis
 • BTW volgens de reisbureauregeling
 • Deze reis wordt uitgevoerd met 6 tot 8 personen
Toon meer
 • Niet inbegrepen:
 • Optionele activiteiten
 • Persoonlijke uitgaven / zakgeld
 • Etenspot (houd rekening met €10 - €15 per dag)
 • Annuleringsverzekering (meer informatie in het tabblad verzekeringen)
 • Verplichte reisverzekering (meer informatie in het tabblad verzekeringen)
 • Indien de vlucht niet meer beschikbaar is in de standaardklasse, wordt een toeslag berekend. Uiteraard zullen we dit eerst met je overleggen. Om toeslagen te voorkomen verzoeken we je vroegtijdig te boeken.
 • Fooi voor de reisbegeleider, niet verplicht
 • Bijdrage calamiteitenfonds (€2,50 per boeking van max. 9 personen)
 • Reserveringskosten (€35,- per boeking)
 • Bijdrage SGR (€5,- per boeking)
Toon meer

Ik ga graag mee met Dare to go Balkan: bezoek Bosnië 40+

Bosnië op z'n best tijdens deze avontuurlijke groepsrondreis

Boek deze reis
96% van onze reizigers boekt alleen
noSun reisbegeleiders krijgen een 9,4
Kleine groepen, 20-45 & 40-59 jarige reizigers
Beste actieve aanbieder volgens Zoover