Weet jij wat je deze winter gaat dragen?

De winter komt dichterbij en we krijgen weer veel vragen over kleding. Je wilt het immers niet koud hebben, maar zeker ook niet te warm. Daarom vertellen we over onze eigen ervaringen hiermee en laten de de experts aan het woord. Een goede voorbereiding is het halve werk!

Hoe kun je je het beste kleden in de winter?

Lagen systeem

Al lange tijd is het lagen-systeem de manier van kleden in de winterkou, bergen en op wintersport. Het lagen systeem gaat uit van verschillende lagen kleding waarbij elke laag zijn eigen functie heeft. Afhankelijk van de temperatuur en inspanning kunnen er meer of minder isolerende lagen gedragen worden.

Eerste laag: Vocht afvoeren
De eerste laag moet ervoor zorgen dat de transpiratie direct wordt afgevoerd. Dit betekent een dunne laag onderkleding die strak tegen het lichaam zit en vocht transporterende kenmerken heeft, dus een laag die geen vocht vasthoudt. Dat betekent dat katoen uit den boze is. Wol en polyester zijn hiervoor uitermate geschikt. Dit geldt dus zowel voor je bovenlichaam als een lange onderbroek voor je benen.

Tweede laag: Isolatie

De tweede laag kleding is een echte isolatie laag. Deze laag bestaat sinds een paar jaar bijna altijd uit fleece-achtige stoffen. Fleece laat vocht door richting de buitenlaag en isoleert heel erg goed. Er zijn veel verschillende fleece jacks en truien te koop.

Derde laag: Windstopper en extra isolatie
De derde laag is er op gericht om de elementen buiten te houden. Wind, regen en sneeuw dus. Afhankelijk van de temperatuur is het ook wenselijk dat de derde laag extra warm is. Uiteraard dient ook deze laag ademend te zijn.

De praktijk
Het klinkt misschien gek, maar voordat je aan een winteractiviteit als sneeuwschoenwandelen, langlaufen of een mooie wandeling begint, moet je het koud hebben. Je lichaam is immers in rust en je bent nog niet aan het bewegen. Heb je het al lekker warm voordat je begint? Dan zul je snel gaan transpireren en juist daardoor krijg je het weer koud. Daarnaast is het erg lastig om je kleding weer droog te krijgen.

Tip: neem snowboots mee!

Je zult zien dat je dus telkens lagen aan en uit aan het trekken bent. In beweging? 2 lagen zijn genoeg, zo lang het niet hard waait, regent of sneeuwt. Stop je met je activiteit, trek dan weer een extra laag aan. Anders koel je te snel af.

Wil je meer weten over goede outdoor kleding bekijk dan deze films op YouTube:

Filmtip 1:  Winter Warmth – Winter Layering System

Filmtip 2: IGO Outdoor Tips and Tricks – Winter Clothing

 

Bekend van


Simple Share Buttons
Simple Share Buttons