Reisverslag – Huskytocht en sneeuwschoenwandelen in winters Noorwegen

De mussen vallen momenteel nog bijna van het dak, maar zit jij al weer weg te dromen over besneeuwde landschappen en lekker opwarmen bij de open haard na een gave huskytocht in de kou? Dan wordt het tijd om snel een mooie reis uit te zoeken, om zeker te zijn dat jij deze winter weer kunt uitkijken naar een onvergetelijke winter groepsreis. Twijfel je nog over je bestemming? Lisette ging afgelopen jaar met ons mee op winterse single reis naar Noorwegen. Benieuwd waarom ze voor deze reis koos en hoe ze het vond? Wij stelden haar een paar vragen bij terugkomst. 

Wat heeft je overtuigd om deze reis bij noSun te boeken?

Ik heb voor deze reis naar Noorwegen gekozen omdat ik graag weer naar de sneeuw wilde. Dat was al weer een tijd geleden. Een skivakantie waarbij je 5 dagen op de piste staat was te veel voor mijn knie dus ik was op zoek naar een reis waarbij er verschillende activiteiten op de planning staan. Noorwegen had ik al eens in de zomer bezocht en ik was erg benieuwd hoe dit er in de winter uit zou zien. De bestemming in combinatie met de diverse activiteiten hebben dan ook de doorslag gegeven voor deze reis.

Ik ben bij noSun terecht gekomen via een vriendin. Zij had al meerdere reizen gemaakt bij verschillende organisaties en tipte mij voor noSun. Eerder ging ik al eens met noSun mee naar Kroatië en afgelopen winter heb ik dus mijn tweede reis naar Noorwegen gemaakt. Wat mij voornamelijk aanspreekt zijn de kleine groepen. Het is net alsof je met een kleine vriendengroep op reis bent.

huskytocht door besneeuwde bossen Noorwegen

Klopt het beeld wat je vooraf van de reis had met hoe het daadwerkelijk was, of had je het heel anders verwacht?

Ja, de activiteiten waren wel zoals ik had verwacht. De huskytocht was het absolute hoogtepunt waar iedereen het over had. Wel best spannend met die blaffende honden, maar als je eenmaal onderweg bent hoor je de honden niet meer blaffen. In het programma zit ook tobogganing, met een soort slee met rem de berg af. Heel leuk en makkelijker dan verwacht! Na de eerste afdaling hadden we de smaak goed te pakken.

Langlaufen en skiën had ik al eens eerder gedaan, wandelen met sneeuwschoenen nog niet. Het was heel fijn dat we de sneeuwschoenen bij onze accommodatie hadden. Naast een geplande tocht hebben we met de groep nog een wandeling gemaakt naar een bevroren waterval en verschillende tochtjes rondom het huis. Het kwam geregeld voor dat iemand uit de groep voorstelde om een rondje met de sneeuwschoenen te wandelen. Op de laatste dag hebben we ’s ochtends met de hele groep nog een sneeuwschoenwandeling gemaakt en zijn we ’s middags richting Lillehammer gegaan.

sneeuwschoenwandelen in noorwegen

Doordat het programma flexibel was kon de groep in overleg met de reisbegeleider ook zelf invulling geven aan het programma. Zo ben ik die middag samen met een medereiziger gaan boulderen in Lillehammer. Anderen zijn de stad ingegaan of hebben geschaatst. We hadden het zo gepland dat alle activiteiten in en om Lillehammer waren en Gitta, onze reisbegeleider heeft iedereen bij deze activiteiten kon afzetten.

Hoe heb je de groepssamenstelling ervaren?

Het was een heel gemêleerde groep met alle leeftijden. Ik ben ook in Kroatië geweest met noSun en die groep bestond vooral uit dertigers. Dat was deze reis anders, maar iedereen is met dezelfde doelstelling en interesses op reis dus dit is zeker niet minder leuk. Het geeft weer een hele andere dynamiek.

Wat heeft je het meeste verrast tijdens de reis?

Ik ben het meest verrast door het land, de rust en ruimte en ook de locatie. Daarnaast is het ook heel bijzonder om te zien hoe de groepsdynamiek werkt, om te zien hoe makkelijk iedereen zich aanpast en de groep zicht vormt.

besneeuwde piste in noorwegen waar mensen vanaf sleeën

Wat zou je willen zeggen tegen mensen die nog twijfelen?

Je kunt beter spijt krijgen van de dingen die je gedaan hebt dan de dingen die je niet gedaan hebt! De reis is echt een ervaring, je leert jezelf kennen en hoeft echt geen topsporter te zijn om deel te nemen. Als je gewoon voldoende beweegt, graag wandelt en liever de fiets dan de auto pakt, kan je deze reis wel aan. Je stemt vaak samen met de groep af hoelang je ergens blijft. De meeste activiteiten duren een paar uurtjes en niet de hele dag.

Daarnaast bestaat de reis natuurlijk niet alleen uit activiteiten, je gaat als je terug komt ook heerlijk bij het haardvuur zitten, je neemt er een drankje bij, een aantal mensen gaan koken. Op de website lees je voornamelijk de activiteiten, waardoor het misschien lastig is om een beeld te krijgen van de hele setting van de reis. Maar ook naast de activiteiten maak je genoeg leuke dingen mee. Als allerlaatste tip zou ik zeggen probeer het een keer, zo’n groepsreis. Dan zie je pas echt of het iets voor je is. Vaak zeggen mensen ik doe het weer, of nooit meer!

Wil jij ook een huskytocht maken en sneeuwwandelen in Noorwegen?

Tijdens een outdoor groepsreis in de winter kan je dus veel meer doen dan skiën of snowboarden. Lijkt jou het heerlijk om te gaan wandelen in de sneeuw en staat een huskytocht op jouw bucketlist? Ga met ons mee op volledig verzorgde wintergroepsreis naar Noorwegen of kies een van de andere bestemmingen voor singlereizen in de winter.

Ik wil deze winter naar Noorwegen!